Rostuhar: Putuj pa vrati

26_10_2013 / 08:40h  |  Autor: Antonia Stipić  |  Foto: Rene, arhiva
Rostuhar: Putuj pa vrati

- Shvatio sam da je puno smisleniji oblik putovanja kada pokušaš dati nešto nazad - priznao je Davor Rostuhar na predstavljanju putovanja motociklom od Zagreba do Capetowna po istoku afričkog kontinenta.

Quasimodo je u četvrtak pohodio putopisac Davor Rostuhar te na Bookvici predstavio svoj posljednji projekt Afrika Aktiva - osmomjesečno putovanje motociklom od Zagreba do Capetowna po istoku afričkog kontinenta. U društvu djevojke Maje Tanasovske proskrstario je Crnim kontinentom te iskušao održivi način putovanja. Nakon više od deset godina pustolovina i četiri napisane knjige došao je red i na afričku priču koja je započela prošle godine obilaskom zapadne obale kontinenta.

Shvatio sam da je puno smisleniji oblik putovanja kada pokušaš dati nešto nazad

- Primijetio sam kako neki putnici s vremenom počnu primati putovanja zdravo za gotovo, ne vide više, smisao, magiju ili ljepotu. Shvatio sam da je puno smisleniji oblik putovanja kada pokušaš dati nešto nazad. Moja djevojka Maja i ja smo osmislili projekt Afrika Aktiva gdje smo pokušali naći lokalne udruge u svakoj zemlji te naučiti više o Africi. U zadnje vrijeme se bavim proučavanjem održivog turizma i humanitarnog rada – ispričao nam je Davor.

>> Motociklom po Zapadnoj Africi: Za putovanje izbjegavajte - ako


Davor je brojnim i bučnim posjetiteljima Quasimoda predstavio multimedijalno predavanje na kojem se mogao vidjeti prvi dio putovanja. Novopečeni bajkeri preko Turske su došli do najvećeg grada Afrike Kaira pa nastavili do Sudana i Nubije koja ima više piramida od razvikanog Egipta. Uslijedila je Etiopija, jedna od dvije afričke zemlje koja nikad nije bila kolonizirana.

- Najdojmljivije i najautentičnije trenutke putovanja doživjeli smo u dolini etiopske rijeke Omo. Susreli smo pleme Mursi koje ima glinene tanjure u usnama i ušnim resicama. Oni imaju kontakt sa turistima već šezdesetak godina a posjetitelji dolaze kao u Veneciju s autobusima. Međutim plemena uslijed toga ne mijenjaju život već rade ono što su radili a prihode od turizma koriste za unaprijeđenije zdravstvene zaštite – objašnjava Davor koji se često u knjigama bavio temom uprizorene stvarnosti i utjecajem turizma na lokalnu zajednicu.

U dolini rijeke Omo neka plemena još uvijek prakticiraju žrtvovanje djece

- Postoji stage autenticity – uprizorena autentičnost koja se često spominje u studijama turističke industrije. Sa razvojem društva i čovječanstava stari obrasci se mijenjanju. Turistička industrija često takve obrasce zadržava jer su atraktivniji od ovog što imamo. Traži se kultura koju smo mi na zapadu izgubili u usporedbi sa raznim šarolikim krajevima svijeta.

Postoje negativni primjeri gdje je turizam potpuno ubio stare običaje, postoje pozitivni primjeri gdje je turizam pomogao da se stari običaji zadrže. Danas je sve manje i manje prostora koji nisu otkriveni. Primjerice dvije godine nakon mog posjeta plemenima na Papui Novoj Gvineji došli su misionari. Pleme Korowai ima već dvadeset godina kontakt sa strancima. Međutim to je i prostor takozvanog first contact turizma pa se pažljivo pazi da turisti ne naiđu na odjevene domoroce ili ne ugaze na bocu Coca Cole. Vozi ih se zaobilaznim putovima da se izbjegnu takve stvari.

U dolini rijeke Omo obitava šesnaest plemena a neka još uvijek prakticiraju sakrifikaciju, žrtvovanje djece i obrede inicijacije. Protiv žrtvovanja djece koja po vjerovanju plemena nose zao duh bori se nevladina organizacija OMO Child te je spasila do sada tridesetak djece. Pleme Karo koje je prakticiralo običaj postalo je brojčano ugroženo pa se zadnjih godina djeca nose u sirotište umjesto bacanja u grmlje ili vodu.

Na putu nisi ograničen imperativima rutine, lakše se preispituju vrijednosti

Nakon etiopskih plemena putnici su produžili u Keniju i tamo ispenjali najveći afrički vrh Kilimanjaro te se od umora rekuperali u bajkovitom moru Zanzibara zaključivši tim prizorima prezentaciju u Quazija.

- Na putu nisi ograničen imperativima rutine, lakše se preispituju vrijednosti. Moj posao je najbolji na svijetu koji mogu zamisliti; putujem, upoznajem i istražujem, otkrivam magične trenutke i uviđam da ipak postoji viši smisao svega - poručuje nam za kraj nasmijani Davor koji živi san mnogih.