Dani klasične gitare

Dani klasične gitare

Peti Dani klasične gitare u Split dovode Petrita Cekua i Mislava Režiča. Osim koncerata, održat će se seminar i masterclass za splitske učenike, studente i profesore gitare.

Peto izdanje Dana klasične gitare dovode u Split eminentne gitariste: Petrita Cekua i Mislava Režiča.

Jedan od ponajboljih hrvatskih gitarista, Splićanin sa trenutnom grčkom adresom, Mislav Režić će na otvorenju 5. Dana klasične gitare po prvi put u Hrvatskoj promovirati svoj novi album Auburn. Album je to koji je već stekao svjetsku prepoznatljivost zahvaljujući nekonvencionalnom programu kojeg Mislav izvodi na klasičnoj i električnoj gitari te uz pratnju računalne trake. Album je izdan u ožujku 2017. godine pod etiketom izdavačke kuće DNA-label. Na koncertu koji započinje u ponedjeljak 30.10. u 19 sati u Muzeju grada Splita, Režić će izvesti najaktraktivnije komade sa ovog albuma.

Hrvatsku premijeru, a ujedno i pravu rijetkost za publiku bilo gdje u svijetu, priredit će mlada svjetska gitaristička zvijezda, već stalni gost Dana klasične gitare, Petrit Ceku. On će po prvi puta u Hrvatskoj na jednom koncertu izvesti svih šest suita za violončelo solo J.S. Bacha u obradi Valtera Dešpalja. Isti program Ceku je snimio za španjolsku izdavačkiu kuću Eudora Records koja mu je izdala album u proljeće 2016. godine. Koncert započinje u petak 3.11. u 19 sati u prekrasnom ambijentu crkve sestara Ančela u Ćiril Metodovoj ulici u Splitu.

Sutradan, u subotu 4.11. Ceku će održati seminar i masterclass za splitske učenike, studente i profesore gitare.
Za gitaru se sa sigurnošću može reći da je jedan od najpopularnijih glazbenih instrumenata bilo da je se promatra u odnosu na instrumente s kojima se izvodi klasična glazba ili u odnosu na instrumente u različitim pop, rock ili etno izričajima. Posebno gitara kao instrument za izvođenje klasične glazbe ima dugu tradiciju u hrvatskoj, ali i splitskoj glazbenoj kulturi i obrazovanju. Hrvatska gitaristička škola je iznimno cijenjena u svijetu klasične gitare, a najzaslužniji za to su profesori hrvatskih glazbenih škola i akademija koji su odgojili nekoliko generacija vrhunskih gitarista koji se danas ubrajaju među najbolje gitariste na svijetu. U Splitu i okolici se interes za sviranje klasične gitare povećava iz godine u godinu, a talent učenika i studenata, kao i kvaliteta gitarističkog obrazovanja se očituje u vidu konstantnih uspjeha na međunarodnim i državnim natjecanjima odakle se mladi gitaristi sa šireg splitskog područja redovito vraćaju kao dobitnici visokih nagrada. Dani klasične gitare je manifestacija kojom se splitskoj publici želi predstaviti barem dio bogatstva koje posjeduje hrvatska i splitska gitaristička scena.

Dani klasične gitare se odvijaju uz potporu Ministarstva kulture RH, Županije Splitsko dalmatinske, Grada Splita i TZ Grada Splita, a ulaz na koncerte je besplatan.

Info zona Facebook