Dalmoši sviraju kupus

15_11_2013 / 13:06h  |  Autor: Mario Vidić  |  Foto: Mario Vidić
Dalmoši sviraju kupus

Rezultat glazbenog projekta u kojem se okupilo nekoliko članova iz različitih bendova na području Kaštela i Splita je novi bend na glazbenoj sceni, mješovitog glazbenog stila i lokalpatriotskog imena – Dalmoši!

Sredinom 2012. rodila se ideja za originalan glazbeni projekt, u kojem se okupilo nekoliko članova iz različitih bendova na području Kaštela i Splita. Rezultat je tog projekta novi bend na glazbenoj sceni, mješovitog glazbenog stila i lokalpatriotskog imena – Dalmoši! Dalmoše čine Branko Majić (vokal), Alen Baban (gitara), Dejan Lazarević(bas) te Marin Bobeta (bubanj), koji su nam rekli nešto više o svojim glazbenim afinitetima i ciljevima.

- Bilo je raznih prijedloga i varijacija za ime benda, odnosno projekta, međutim na kraju se odlučilo da se projekt nazove Dalmoši. Zašto ne, pa ipak smo mi svi Dalmoši, mi se ponosimo tom činjenicom - objašnjavaju svoje geografski determinirano ime.

Kad je riječ o distribuciji glazbe, Dalmoši smatraju da, zahvaljujući novim tehnologijama, za izlazak u javnost treba prije svega volje i znanja, odnosno da se zvuk može proizvesti i snimiti uz minimalne troškove. - Kao što je slučaj s većinom glazbenih projekata, svaka osoba koju zanima naša glazba, bilo u slušateljskom ili u profesionalnom smislu, naš video i audio uzorak može pronaći na Youtube kanalu. Što se tiče zvuka, sve je snimano u kućnoj produkciji. Danas stvarno nije problem i doma snimiti neku demo snimku, uz malo dobre opreme…

Govoreći o svojem glazbenom stilu, kažu da se proteže od popa do rocka, sve do metala. Razlog? Članovi projekta istovremeno crpe inspiraciju iz istih izvora dok su im glazbeni ukusi različiti. Zato su, kako sami kažu, stvorili neku vrstu kupusa.

Premda je ustaljen stereotip o lijenim Dalmatincima, ovi se Dalmoši trude svirati uživo što je češće moguće. U svoje nastupe ulažu mnogo energije, što se moglo vidjeti na K.R.V.-u (Kaštelanske rock večeri), i R.I.S.-u (Rock in Solin).

Osim novih nastupa, u planu im je i realizacija demo snimke šest pjesama. Kažu da ih starije generacije ne vole i da je to vjerojatno zbog nekih njihovih pjesama, no to ih ne opterećuje jer im je primarni cilj energiju stvorenu svirkom prenijeti na mlađe i srednje generacije. Što to točno smeta starijim generacijama i kako točno zvuči ili buči projekt Dalmoši, saznajte na njihovu kanalu na Youtubeu.