Daj ruke za Use-It Split!

16_08_2013 / 18:51h  |  Autor: A.M.
Daj ruke za Use-It Split!

Osam mladih Splićana prihvatilo se izrade drugačije karte grada koja će mladima iz čitavog svijeta pomoći ne samo da bolje upoznaju Split, nego i da se što prije uklope među domaću ekipu i njihove rituale i običaje. I vi im možete pomoći...

Osam mladih Splićana – dvije Maje, dva Ivana, po jedan James i Eldis, po jedna Ema i Vedrana, kojima su kasnije pomoć i podršku pružile i jedna Ada i Ana – prihvatili su se zanimljivog izazova, izrade jedne drugačije karte grada koja će mladima iz čitavog svijeta pomoći ne samo da bolje upoznaju grad, nego i da se što prije uklope među domaću ekipu i njihove rituale i običaje. Turisti će uz pomoć Use-It mape upoznati Split i njegovu povijest, njegove stanovnike i mjesta koja posjećuju upravo lokalci, a sve u zabavnim i duhovitim natuknicama na engleskom jeziku prilagođenom mladima i njihovom načinu sporazumijevanja.

>> Di se kupaš u Splitu? Di izlaziš? Di se najbolje jede? Di piješ kavu? - Daj ruke za Use-It Split!


Use-It mape specifične su po tome što ih izrađuju mladi lokalci, što su besplatne i nekomercijalne i što su ne samo korisne nego i zabavne. Realizacija prve splitske (i hrvatske) Use-It mape finacirana je iz programa Europske unije Mladi na djelu te se realizira uz potporu Info zone.

Skupljanje informacija, radionice, diskusije i brain storming neke su od brojnih aktivnosti zahvaljujući kojima se projekt Use-It već prilično zahuktao a po njegovu završetku Split će se pridružiti europskoj mreži gradova koji ovakvim mapama doprinose informiranju mladih i promoviranju mobilnosti i međusobnog razumijevanja pripadnika različitih kultura. Bitno je naglasiti da će mapa sadržavati i praktične informacije za mlade turiste s invaliditetom u koje je iz prve ruke upućen jedan od članova tima.

Bečka Sacher torta bolja je i jeftinija na drugim mjestima nego u hotelu Sacher; ako ste u Cordobi, zaboravite na vožnju automobilom i krećite se pješke ili biciklima; u Antwerpenu žive pripadnici 168 nacionalnosti; u Bologni se ne jedu špageti bolognese – to su neke od informacija iz Use-It mapa drugih europskih gradova, a tko želi pomoći mladim splitskim kreativcima koji rade na mapi i dati prijedlog što bi sve splitska Use-It mapa trebala sadržavati, mogu to učiniti ispunjavanjem kratke ankete.