The Cult popravio dojam

04_07_2012 / 17:43h  |  Autor: Marijana Munitić  |  Foto: Rene
The Cult popravio dojam

Usprkos manjim zvučnim zamjerkama, članovi The Culta svojom nevjerojatnom energijom ginuli su za svaki ton što je i dobno šarolika publika (barem ona u parteru) prepoznala pružajući izniman feedback.

Usprkos klimatizacijskom sustavu koji je hladio Spaladium Arenu, u utorak su The Cult i Gun zapalili atmosferu u dvorani izvrsnim nastupom.

Pred iznimno malim brojem posjetitelja na otužnu konstrukciju pozornice postavljene na polovici dvorane prvi su u 20:30 stupili škotski bend Gun i sa svakom sljedećom pjesmom sve više animirali publiku. Pozdravi frontmena Dantea Gizzija koje je uputio na hrvatskom naišli su na odobravanje publike pa je odmah nastavio u žestokom ritmu. Sa svakom školski savršenom notom publika je sve bolje reagirala na poticaje benda, a kulminaciju je donijela obrada Cameovog hita Word Up. Nakon deset pjesama i promoviranja novog albuma, Gun su napustili pozornicu pozivajući okupljene na neki novi koncert u Splitu. Ako sljedeći nastup bude barem približno sličan ovom, onda su kvaliteta svirke i zabava zajamčene.

Nakon 45-ominutne pauze pred kraj koje je sad već 3 tisuće okupljenih počelo sve glasnije negodovati, uz prigušena svjetla i dim, na pozornicu je stupila glavna atrakcija - The Cult. Bez obraćanja publici, odmah su započeli žestoko uz Lil' Devil i nastavili nizati pjesme. - Na današnji dan je umro Jim Morrison, ovaj koncert je posvećen njemu. – rekao je Ian Astbury najavljujući Lucifera, po njemu, pravog prethodnika Elvisa Presleya i Jima Morrisona. U više se navrata divio ljepoti grada i publike. – Ma čak su vam i psi lijepi – ispalio je. Naglasio je kako im je bubnjar, John Tempest, iz Hrvatske. – Zato je on najljepši u bendu – zaključio je. Kroz cijeli set publika nije prestajala pjevati uz bend, čak i pjesme s novog albuma, što je bila olakotna okolnost budući da je tekst koji je izlazio iz Ianovog grla bio nerazumljiv, da li zbog njegovog mrmljanja ili zbog loše pozicioniranih kanala u ozvučenju - ostaje nejasno. Sve pohvale zato idu basistu Chrisu Wyseu čiji je impresivni vokal često pokrivao Ianov. Usprkos manjim zvučnim zamjerkama, članovi benda su, a pogotovo Ian koji je već do izvođenja Nirvane u potpunoj predanosti glazbi razbio def i bacio ga u publiku, svojom nevjerojatnom energijom ginuli za svaki ton što je i dobno šarolika publika (barem ona u parteru) prepoznala pružajući izniman feedback. U nekoliko navrata Ian je pjevušio refren old-school dance hita It's Fine Day, ne krijući oduševljenje publikom.

Nakon izvođenja hita She Sells Sanctuary, bend je otišao s pozornice, ali su se već za par minuta vratili izvesti još tri pjesme, s jednakim žarom i stavom rock zvijezda 80-ih kojima su održali cijeli koncert. Zahvalnost za savršenu atmosferu su nabijenima u prve redove pokazali dijeleći veći broj trzalica i palica, a publici koja je ostala skandirati i nakon što se dvorana počela prazniti, ostatak su dobacili članovi tehničke pratnje benda, uz još nekoliko boca vode.

- Popravili su dojmove iz 2009.. Isplatilo se potegnut iz Zagreba samo da bi ih opet čuo – konstatirao je nakon koncerta u Spladiumu Ivica, koji ih je slušao u Domu sportova, kada su razočarani pojedinci iz publike bend gađali čašama. Još samo da su odsvirali većini fanova najdražu Sweet Soul Sister, koncert bi proglasio – savršenim - zaključio je.