Crtica o Kralju popa

25_06_2015 / 20:52h  |  Autor: Marja Radić  |  Foto: Flickr
Crtica o Kralju popa

Kralj popa Michael Jackson počeo je s nastupima već u 6. godini, u 80-ima je donio revoluciju u izvedbu i pop kulturu općenito, a bio je i prvi zapadni pjevač koji je gostovao u Sovjetskom Savezu...

Budući da se ne osjećam dostojnom napisati bogzna kakav uvod o Michaelu Jacksonu, samo ću spomenuti povod ovom prisjećanju: 25. 6. prije šest godina srce glazbene legende prestalo je kucati, a milijuni ljudi ostali zatečeni prazninom u glazbenom svijetu koja se osjeća još i danas.

Izvođačka energija već od ranog djetinjstva

Punog imena Michael Joseph Jackson rodio se 29. kolovoza 1958. godine kao sedmo od devetero djece nesuđenog glazbenika Josepha te kućanice Katherine u gradu Gary državi Indiani u SAD-u. Majka ih je odgajala u duhu Jehovinih svjedoka, a otac ih je fizički i mentalno zlostavljao, što je ostavilo velike posljedice na Michaelov život.

Već u 6. godini priključuje se grupi Jackson Brothers koju je osnovao njegov otac (kasnije The Jackson 5 i Jacksons) gdje je prvo svirao konge i tamburin, a s 8 godina postaje glavni pjevač grupe s bratom Jermainom. Poslije potpisivanja ugovora s kućom Motown records 1968. četiri singla došla su na prvo mjesto Hot 100: I want you back, ABC, The love you save, I'll be there, a sam Michael proglašen je čudom. Desetogodišnje dijete nevjerojatne izvođačke energije plesalo je i pjevalo kao odrasla zvijezda.

Nakon što je njegov dječji sopran prerastao u visoki tenor za koji mnogi tvrde da mu je raspon bio cijele tri oktave, polovinom 70-ih počeo je eksperimentirati s vokalnim štucanjem, tj. hvatanjem daha usred pjesme da bi se naglasila emocija. U to doba pa sve do 1984. s Jacksonsima održava nekoliko svjetskih turneja te piše stihove i glazbu za hitove Shake your body, This place hotel, Can you feel it.

Početak samostalne karijere

1972. krenuo je u stvaranje samostalne karijere: još dok je bio s The Jackson 5 snimio je nekoliko albuma: Got to be there, Ben, Music & me, Forever, Michael. 1978. glumi Strašilo u filmu Wiz, urbanoj verziji Čarobnjaka iz Oza. Sam film nije postigao veći uspjeh, ali je Michaelu donio poznanstvo s producentom i aranžerom Quincyjem Jonesom s kojim je ostvario svoje najveće uspjehe.

Iduće godine zajedno snimaju album Off the wall, prvi u povijesti koji je donio čak 4 singla na američku Top 10 listu, a od njih na prvom mjestu su bili Don't stop til you get enough i Rock with you. Michaelova svestranost tu je najviše došla do izražaja: kritičari ističu da je na albumu bilo elemenata funka, soula, soft-rocka, dosko-popa, jazza i pop-balada.

80-e: zlatno doba stvaranja

Svoj i svjetski vrh dosegao je 1982. Thrillerom, najtiražnijim albumom svih vremena. Kažu da je još kao dječak to sanjao. Htio je snimiti album na kojem će svaka pjesma biti singl: Thriller, Beat it, Billie Jean, Wanna be startin' somethin', The girl is mine (duet s Paulom McCartneyem).

80-e se smatraju zlatnim dobom Michaela Jacksona. Imao je do tada neviđenu videoprodukciju koja je sasvim promijenila pojam izvedbe i pop kulture općenito. Bio je skladatelj koji je odredio ritam cijelom desetljeću, pjevač koji je premostio granice žanrova, ukusa, stilova i boje kože te prvi afroamerički umjetnik na MTV-u.

1987., nakon pet godina pauze, objavljen je njegov dugoočekivani album Bad. Pet pjesama stiglo je na listu Top 10: I just can't stop loving, Bad, The way you make me feel, Man in the mirror, Dirty Diana. Uslijedila je dvogodišnja turneja od 123 koncerta i postigao je neviđen svjetski uspjeh. Bio je prvi zapadni pop-pjevač koji je gostovao u Sovjetskom Savezu.

Dangerous i HIStory 90-ih, 2001. Invincible

1991. izdan je Dangerous. Black or white, Heal the world, Remember the time, In the closet bili su rado slušani hitovi promovirani na još jednoj turneji.

Dvostruki album HIStory: past, present and future (1995.) najbolji je prodavani dvostruki CD svih vremena. Jedan sadrži 15 do tada najvećih Jacksonovih hitova, a drugi 15 novih pjesama od kojih su najuspješnije Scream, You are not alone, Earth song, They don't care about us. Remiks tog albuma zove se Blood on the dance floor: HIStory in the mix (1997.) s pet novih pjesama. Po jednoj je snimljen i istoimeni film Ghost, za koji je Michael bio jedan od scenarista.

Posljednji studijski album kralja popa bio je Invincible iz 2001. godine. Sadržavao je urbani soul, balade te mješavinu hip hopa, rapa i popa. Hit You rock my world spada među njegove najskuplje spotove.

Povlačenje iz javnosti i pokušaj povratka

Kroz život su ga pratili brojni ekscesi i skandali, drastične promjene izgleda, nesreće i zdravstvene tegobe. Dvije optužnice za seksualno zlostavljanje djece završile su nagodbom odnosno oslobađajućom presudom s obrazloženjem psihijatra da je slučaj zaustavljenog razvoja u kojem je i sam bio kao dijete. Nakon toga se sasvim izolirao od javnosti ne prestajući se baviti onim što je najviše volio – glazbom.

Želio se vratiti u punom sjaju 2009. serijom od 50 koncerata u londonskoj O2 Areni pod naslovom This is it. Sve ulaznice rasprodane su u nekoliko minuta, što jasno pokazuje da je još postojala velika zainteresiranost za njim. Razmišljajući o svjetskoj turneji, vježbao je s nevjerojatnim entuzijazmom unatoč zdravstvenim tegobama želeći perfekciju. Nažalost, nismo uspjeli vidjeti ovog, možda najvećeg glazbenika svih vremena, apsolutnog rekordera koji će to još dugo ostati i čovjeka velikog srca.

Ostaju nam njegova remek-djela i vječne poruke od kojih ona upućena njegovoj djeci najbolje ocrtava njegov karakter: Ne morate pjevati, ne morate plesati. Budite što god želite, samo nemojte nikoga povrijediti.

Jacksonovi rekordi

8 rekorda vezanih za glazbenu karijeru Michael Jackson ima u Guinnesovoj knjizi rekorda od kojih su najzanimljiviji:
- najmlađi vokalni izvođač na vrhu američke liste singlova (imao je 11 godina; kao pjevač grupe The Jackson Five);
- prvi umjetnik koji je službeno prodao više od 100 milijuna glazbenih albuma izvan SAD-a;
- najplaćeniji izvođač svih vremena (do 1989. od prodaje albuma i singlova zaradio 125 milijuna dolara);
- najuspješniji umjetnik svih vremena (prema broju prodanih nosača zvuka unutar jedne godine);
- najprodavaniji album svih vremena širom svijeta – 104 milijuna primjeraka (Thriller);
- rekorder je i po najvećem broju humanitarnih donacija, njih 39 do 2000. godine. Uz to, 1983. prvi je put izveo svoj slavni moonwalk (mjesečev korak) na obilježavanju 25 godišnjice Motown recordsa;
- umjetnik koji je osvojio najviše Grammyja prilikom jedne dodjele (ukupno 8, 1984.);

1985. napisao je stihove i glazbu skupa s Lionelom Ritchijem za pjesmu We are the world gdje je okupio 39 najslavnijih imena svjetske glazbene scene i tako siromašnima donio milijune dolara.

Izvedbom pjesme Man in the mirror od koje mnoge još podilaze žmarci na dodjeli Grammyja 1988. dokazao je da je kralj i kada skine nakit i kostime te emocijom ostavi publiku bez daha;.

1993. održava upečatljivi nastup na američkom Super Bowlu koji je gledalo 133,4 milijuna gledatelja.

S prodajom od 11 karata po sekundi, najbrže rasprodan niz koncerata: 750 000 ulaznica za 50 planiranih koncerata u Londonu.