Planovi otočana za čistu energiju

20_11_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Urlike Leone, Pixabay
Planovi otočana za čistu energiju

Strategije energetske tranzicije su izradili otočni timovi za energetsku tranziciju na otocima uz stručnu i savjetodavnu podršku Tajništva za čistu energiju EU otoka. Trenutno su u procesu izrade strategije energetske tranzicije na čistu energiju na dvadesetak drugih EU otoka koji će se objaviti u narednoj godini, među kojima su Brač, Hvar i Korčulu iz Hrvatske.

Šest europskih otoka objavilo je danas svoje strategije tranzicije na čistu energiju, čineći tako veliki korak ka dekarbonizaciji svojih energetskih sustava s jakim naglaskom na angažman građana.
Otočne zajednice posljednjih 9 mjeseci su aktivno razvijale Strategije za prelazak na čistu energiju sa snažnim naglaskom na važnost uključivanja svih relevantnih dionika te stavljanje građana u centar energetske tranzicije: Aranski otoci (Irska), Cresko-lošinjski arhipelag (Hrvatska), Culatra (Portugal), La Palma (Španjolska), Salina (Italija) i Sifnos (Grčka).
Šest strategija energetske tranzicije na čistu energiju objavljeno je u sklopu programa četvrtog Otočnog Foruma za čistu energiju za EU otoke u Splitu i Hvaru, Hrvatska, gdje se dionici otočnih zajednica EU-a sastaju od 20. do 22. studenog kako bi razgovarali o tranzicijama, tehnologijama i mogućnostima za aktivno uključivanje građana na europskim otocima.
Generalna direktorica za energetiku, Ditte Juul-Jørgensen, izjavila je: - Zahvaljujući evoluciji tehnologije, potencijal za smanjenje troškova energije na otocima i prelazak na energetsku neovisnost nikada nije bio veći. U kontekstu paketa Čista energija za sve Europljane, osnovna je Inicijativa Čista energija za otoke EU s ciljem pružanja pomoći i ubrzanja procesa tranzicije. Štoviše, otoci mogu biti svjetionici za globalno djelovanje protiv klime. Bilo da se radi o korištenju energije vjetra, obnovi kuća i zgrada, korištenju elekričnih vozila, dekarbonizaciji pomorskog prometa ili primjeni obnovljivih izvora energije za toplu vodu za kućanstvo i grijanje, rješenja za dekarbonizaciju predstavljena na ovih šest pilot otoka usmjerit će ih ka većoj energetskoj učinkovitosti, korištenju više obnovljivih izvora energije i nisko – ugljičnim pravcima razvoja.

Strategije energetske tranzicije su izradili otočni timovi za energetsku tranziciju na otocima uz stručnu i savjetodavnu podršku Tajništva za čistu energiju EU otoka. Spremnost ovih strategija će u narednim mjesecima usmjeriti razvoj projekata i jačanje loklanih strateških okvira kojima se pojačava angažman i uključivanje lokalne zajednice. Dodatno su trenutno u procesu izrade strategije energetske tranzicije na čistu energiju na dvadesetak drugih EU otoka koji će se objaviti u narednoj godini, među kojima su Brač, Hvar i Korčula.

Izdvojeni projekti
• Cresko-lošinjski arhipelag ima za cilj potpuno dekarbonizirati svoj energetski sustav do 2040. To će
se djelomično postići solarnim elektranama u vlasništvu lokalne zajednice.
• Culatra će raditi na 100-postotnoj vlastitoj potrošnji obnovljive energije koja će biti u vlasništvu lokalne zajednice.
• Aranski otoci će instalirati vjetroelektrane u vlasništvu zajednice, preuređivati ​​domove i postavljati dizalice topline ili druge obnovljive izvore energije za toplu vodu u domaćinstvu i grijanje prostora
• Salina ima za cilj povećati svijest javnosti o energiji i okolišu. Salina će dekarbonizirati svoje pogone za proizvodnju električne energije, prebaciti se na 100% električnu / hibridnu mobilnost na otoku, povećati učinkovitost u zgradama i dekarbonizirati svoj pomorski promet.
• La Palma ima za cilj punu dekarbonizaciju i samodostatnost u energetskom sektoru. Otočni tim za
tranziciju snažno je usmjeren na izgradnju snažnog otočkog energetskog sustava, aktivno uključujući više od 100 lokalnih udruga koja su se obvezala podržati tranziciju otoka.
• Sifnos želi postati 100% obnovljiv i samodostatan, te je razvio brojne različite pravce koje bi otok mogao slijediti kako bi postigao taj cilj. Sva postrojenja bit će u suvlasništvu lokalne zajednice i privatnih investitora.