Četiri godine jezične Bajke

02_10_2014 / 10:27h  |  Autor: Ivana Zec  |  Foto: mobilnost.hr
Četiri godine jezične Bajke

Projekt Bajka obuhvaća sve vrtiće; javne i privatne, osnovne škole regije, te Gimnaziju Metković. Aktivnosti projekta su: oslikavanje slikovnica, snimanje i prikazivanje filmova, te izvedbe mjuzikla; sve to na njemačkom jeziku.

U povodu obilježavanja Europskog dana jezika Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizirala je svečanu dodjelu nagrade/priznanja Europska oznaka jezika za inovativne projekte u nastavi i učenju jezika, koja se održala u petak, 26. rujna 2014. u prostorima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Cilj svečanosti bio je podizanje svijesti o važnosti jezične raznolikosti u Europi i poticanje zanimanja opće javnosti za usavršavanje jezičnih vještina.

Europska oznaka jezika inicijativa je Europske unije kojom se potiče razvoj novih metoda u području učenja i podučavanja jezika, nagrađuju nove tehnike podučavanja jezika, promiču i potiču uvođenje novih praksi. Za navedenu inicijativu u Republici Hrvatskoj zadužena je Agencija za mobilnost i programe EU, koja provodi javni natječaj na koji se prijavljuju projekti na temu učenja i podučavanja jezika. Podupiranjem inovativnih projekata usmjerenih na učenje i podučavanje stranih jezika na lokalnoj i nacionalnoj razini, ovo priznanje ima za svrhu podizanje standarda učenja jezika u Europi.

Tijekom svečane dodjele nagrada, svojim projektima predstavile su se tri nagrađene ustanove – Osnovna škola Vežica (prikaz filma o projektu: Tri države, tri jezika, tri sporta); Gimnazija Metković (prezentacija projekta Bajka) te Osnovna škola Sela (prezentacija Malog slikovnog rječnika zavičajnoga govora).

Povodom dodijeljene nagrade, čija je prezentacija pobrala uzastopni pljesak, razgovarali smo s profesoricom Svjetlanom Bebić iz gimnazije Metković, glavnom koordinatoricom projekta, koja je s nama nesebično podijelila ovo zavidno iskustvo. - Dobiti ovako veliko priznanje za projekt koji ste osmislili i postavili na noge je velika stvar. To je bio dugogodišnji rad, pun odricanja, uspona, padova, oduševljenja i razočarenja, no svi mi koji smo radili na njemu možemo zahvaliti svojoj tvrdoglavosti i optimizmu koji nam nisu dopuštali posustati. Priznaje da su trenutci iskušenja kratko trajali jer su ispred njih stajali učenici, kao živi materijal kojima nikako nije trebalo davati do znanja da se nešto pozitivno što odlučiš napraviti treba ostaviti iza sebe, odustati od toga pod izlikom kako je to nemoguće. - Iz tih razloga moram biti iskrena i reći kako smo ovu nagradu nekako samouvjereno dočekali osjećajući da nam jednostavno pripada.

Profesorica Bebić u razgovoru cijelo vrijeme upotrebljava zamjenicu „mi“ jer je, osim nje, kao glavne koordinatorice u svim fazama provedbe projekta, glavna suradnica bila knjižničarka i profesorica njemačkog jezika Ana Bebić, a u prvoj fazi projekta s njima su surađivale i profesorice njemačkog jezika Monika Ujdur Batinović i Ivona Šešelj.
Hrvatska se pridružila inicijativi tek ove godine i svoj je interes već izrazilo 29 ustanova. Profesorica Bebić ne bi podcijenila taj broj i iz iskustva kaže da se nastava stranih jezika kod nas u Hrvatskoj odavno odvija na jedan suvremeni način i da je u tome u samom vrhu u Europi.
- Svih 29 ustanova bili smo ti koji su trebali probiti led i ispuniti sve uvjete koje je pred nas komisija postavila, neki od nas su to vrlo uspješno odradili, neki prilično, a neki manje uspješno i svi smo također jedni od drugih imali što vidjeti i naučiti.

Projekt Bajke dugogodišnji je projekt koji obuhvaća razne aktivnosti, a djeluje direktno na razvoj svih četiriju jezičnih vještina i kod sudionika na projektu, ali i kod ciljanih skupina: - Ciljne skupine projekta su djeca predškolske dobi, učenici osnovnih i srednjih škola, a na projektu je radilo do sada 300 učenika Gimnazije Metković, obaju spolova. Budući da i sama imam osmoro djece u dobi od 4 do 16 godina, nije mi bilo teško naći dodirne točke koje povezuju te različite dobi. Rezultati projekta primjenjuju se u nastavi stranog jezika.

Djelovanje projekta rasprostranjeno je na sve vrtiće; javne i privatne, osnovne škole regije, ali i na Gimnaziju Metković. Aktivnosti projekta su: oslikavanje slikovnica, snimanje i prikazivanje filmova, te izvedbe mjuzikla; sve to na njemačkom jeziku, a večer poezije na nekoliko europskih jezika. Projekt ostavlja mogućnost svoga širenja i djelovanja i slijedećih godina. Cilj je projekta uvjerljiva promidžba njemačkog jezika kao jednoga od stranih jezika koji se uči na našem području.

Poticajne i inovativne pristupe u učenju stranog jezika profesorica Bebić primjenjuje gotovo od samog početka svoga rada u školi, a od kada je Gimnazija Metković jedna od partnerskih škola u inicijativi Goethe Instituta, ovo je već šesta godina da imaju priliku sudjelovati na redovnim satima usavršavanja organiziranih od ove institucije. To im omogućuje biti u svakom trenutku u korak s najnovijim metodama učenja i podučavanja stranog jezika. - Moram naglasiti da je ovaj naš projekt Bajka započet 2011. godine i traje već četvrtu godinu, tako da nam nije bila svrha i cilj raditi projekt za ovu nagradu, nagrada je, kao što sam već i rekla, bila samo normalan slijed događanja
.
Najveća motivacija, koja im je osnovni pokretač, jesu njihovi učenici, ističe, te njihova volja za sudjelovanjem u svim aktivnostima, kao i mnoštvo mogućnosti koje se učenicima ovim sudjelovanjem i radom otvaraju, kao što su stipendije, partnerstva i putovanja u zemlje njemačkog govornog područja, a o podršci tijekom projekta kaže: - Podršku u realizaciji ovog projekta smo imali od svih kolega u našoj školi, pogotovo našeg ravnatelja Joze Jurkovića, prof., roditelja, a materijalnu podršku, onoliko koliko su uvjeti dopuštali, od naše županije Dubrovačko- neretvanske, naravno nakon što bi nam odobrili prijavni obrazac kojeg Pročelništvo za kulturu, obrazovanje i šport naše županije putem natječaja omogući svake godine svim školama.
O planovima za budućnost nam otkriva: - Ideja za daljnji rad imamo, nekoliko njih je već na papiru osmišljeno i čekaju na svoj početak, neke su već u tijeku, tako da ne razmišljamo previše unaprijed, jer ove školske godine trebamo provesti i uspješno završiti pet većih projekata iz kojih se izrodi kasnije i ideja za slijedeću godinu.

Profesorici Bebić i njenim suradnicama, uz čestitke na dosadašnjem radu i ovom priznanju, preostaje poželjeti puno uspjeha u novoj školskoj godini.