Care-a-net za mlade iz alternativne skrbi

24_02_2015 / 14:55h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: CINAZ
Care-a-net za mlade iz alternativne skrbi

Care-a-net zagovaračka mreža za mlade iz alternativne skrbi zalaže se za donošenje i unapređenje provedbe politika za mlade koje će olakšati njihovo zapošljavanje kada izađu iz doma ili udomiteljske obitelji.

 Odrastanje i osamostaljivanje je složen i težak proces za većinu mladih u Hrvatskoj, posebno u razdoblju ekonomske krize. Često se ne snalaze čak i oni koji imaju svesrdnu pomoć svojih obitelji.  Koliko bolan i mučan može biti proces osamostaljenja mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi, tj. onih koji s navršenih 18 godina napuštaju domove ili udomiteljske obitelji, govori činjenica da je ova skupina mladih u posebno velikom riziku od socijalne isključenosti, nemogućnosti zapošljavanja i života u siromaštvu.

Projekt Care-a-net: Zagovaračka mreža za mlade koji izlaze iz alternativne skrbi stvoren je kako bi doprinio promicanju zapošljavanja, socijalne uključenosti i poboljšanju kvalitete života mladih koji izlaze iz alternativne skrbi, kao posebno ranjive i ugrožene skupine u velikom riziku od marginalizacije i nezaposlenosti.

Care-a-net zagovaračku mrežu čini 10 udruga koje rade s mladima i za mlade, šest domova za djecu i pet mladih koji su izašli iz alternativne skrbi, odnosno iz doma za djecu, odgojnoga dom ili udomiteljske obitelji. Zadarske članice zagovaračke mreže su Dom za odgoj djece i mladeži Zadar i Udruga CINAZ.

Care-a-net zagovaračka mreža za mlade iz alternativne skrbi zalaže se za donošenje i unapređenje provedbe politika za mlade koje će olakšati njihovo zapošljavanje kada izađu iz doma ili udomiteljske obitelji jer se samo tako može spriječiti njihova marginalizacija i život na rubu ili ispod ruba siromaštva.

Rehabilitacijski centar za stres i traumu niz godina pruža podršku mladima bez roditeljske skrbi u traženju posla i procesu započinjanja samostalnog života. Tijekom godina rada suočili su se s brojnim institucionalnim preprekama i nedostatkom sustavne podrške koju bi institucije i društvo u cjelini trebali osigurati ovoj ranjivoj skupini mladih ljudi. Centar je zato, u suradnji sa svojim partnerima – udrugom Igra i udrugom CINAZ, pokrenuo akciju zagovaranja za unapređenje politika koje se tiču mladih iz alternativne skrbi. Alternativna skrb je skrb izvan vlastite, primarne obitelji – dom za djecu, odgojni dom ili udomiteljska obitelj.

Poticajne mjere za zapošljavanje mladih iz alternativne skrbi treba učiniti atraktivnijima u smislu poticanja poslodavaca da ovoj skupini mladih ponude dugoročnije i stabilnije poslove. Mjere aktivne politike zapošljavanja za mlade koje se trenutno provode uglavnom ne doprinose održivom zapošljavanju mladih. I dok za mlade koji u svojim dvadesetim pa i tridesetim godinama i dalje imaju financijsku i emocionalnu podršku svojih obitelji one mogu biti korisne jer doprinose stjecanju radnog iskustva, mladima koji izlaze iz alternativne skrbi i koji se u istim godinama moraju potpuno sami uzdržavati donose daljnju neizvjesnost. Financijska i emocionalna stabilnost ključna je za ove mlade ljude čiji je život od najranije dobi bio obilježen nestabilnošću.