Camp Biokovo kao primjer objekta utemeljenog na održivom turizmu

14_05_2023 / 17:26h  |  Autor: Lovre Prančić, Učenik Turističko-ugostiteljske škole, 3c
Camp Biokovo kao primjer objekta utemeljenog na održivom turizmu

"Nismo imali novca da kupimo nešto i, u biti, tako je krenula moja priča s održivim turizmom."

Učenici splitske Turističko-ugostiteljske škole u ponedjeljak, 12. prosinca 2022. godine, u sklopu projekta Karijera za zeleni i održivi turizam, posjetili su Camp Biokovo. Cilj je bio upoznavanje konkretnih primjera primjene ideja održivog turizma u praksi. U članku možete pročitati moje opažanje na posjeti.

Održivi turizam = turizam u skladu s prirodom

Održivi turizam pojam je koji objedinjuje ekologiju, ekonomiju i kulturologiju.

S obzirom na to, ima tri cilja, od kojih je najistaknutiji ekološki: smanjenje negativnog utjecaja turizma na okoliš te održiva i pravilna uporaba izvora energije. Ekonomski cilj odnosi se na zaradu lokalnog stanovništva sa svrhom ulaganja zarađenih sredstava u daljnji razvoj instrumenata za postizanje ekoloških i kulturoloških ciljeva. Kulturologija u ovoj definiciji prvenstveno se odnosi na razvijanje ekološke svijesti zajednice.

Camp Biokovo

Camp Biokovo osnovan je 2014. godine u Zagvozdu. Kategoriziran je kao objekt s tri zvjezdice s jedanaest mjesta za kamp-kućice i šatore. Ima dvije prostorije, kuhinju s blagovaonicom te sanitarni čvor s prostorom za pranje rublja ručno ili perilicom. Većina gostiju su Europljani, a u manjem obimu Amerikanci, Australci i Japanci koji rado podijele koji savjet za razvijanje kampa u okviru održivog turizma.

Uređenje kampa Camp Biokovo

Otpad nije otpad dok ga ne bacimo. will.i.am

Nit vodilja pri uređenju kampa bila je održivost, iskorištavanje rabljenih stvari i njihova ponovna uporaba.

–  Nismo imali novca da kupimo nešto i, u biti, tako je krenula moja priča s održivim turizmom – rekla je Mirjana Svaguša, vlasnica kampa.

Kamp je opremljen ponovnom uporabom stvari koje drugima nisu više koristile, dorađene su i sređene. Pravi su primjer toga stolovi, stolice, hladnjak i daske od kojih su izrađene atraktivne fotelje i kante za razvrstavanje otpada. Stari je kamion pretvoren u spremište oruđa za obrađivanje zemlje s koje gosti mogu brati organske proizvode (krumpire, rajčice, krastavce, mrkve…) te tako kušati plodove hrvatske zemlje.

Otvorenost i zatvorenost kampa signalizirani su zastavom na stupu (zastava podignuta, tj. otvoreno), nekadašnjim dijelom zvonika župne crkve u Zagvozdu. Pri obnovi župne crkve trebala je biti bačena i ograda, ali njezina krajnja adresa ipak je postala kamp.

Problem kampa onečišćenje je bukom zbog blizine ceste i laveža pasa susjeda.

– Imamo veliko onečišćenje bukom koje ne možemo nikako spriječiti. Buka se može spriječiti na način da sadite više stabala, više biljaka, međutim, u kampu se trudimo da je maksimalno sve prirodno, znači da nemamo nikakve otrove, da ne onečišćujemo dodatno prirodu, tako da, u biti, imamo dosta problema s raznim kukcima i slično. Kao prirodnu zaštitu od buke, koristili smo lovor-višnju koja je bila jako visoka. Žilogriz je jedan crv koji nam je ušao u tu lovor-višnju, pa smo je morali ukloniti. Umjesto te lovor-višnje napravili smo zid koji nije bio u planu – objasnila je vlasnica.

Uz spomenuti zid i ogradu na jednoj strani, druga je strana okružena raznim biljkama i stablima, kojih naravno ima i u ostalim dijelovima kampa: hrast lužnjak, kostela, murva, biokovska jela, čuvarkuća, ružmarin.

Kako se može zaključiti, kamp je uistinu zasnovan na ciljevima održivog turizma, okružen prirodnim ambijentom i atmosferom.

– Ovo je stvarno mjesto "ludilo" druženja – zaključila je vlasnica.  

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Karijera za zeleni i održivi turizam" koji učenicima pruža mogućnost da steknu vještine potrebne za uspješnu karijeru u održivom turizmu. Projekt provodi Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u partnerstvu s Info zonom i Turističko ugostiteljskom školom Split.