Buža je ozbiljna stvar

21_07_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Jelena Katavić
Buža je ozbiljna stvar

- Buža je ozbiljna stvar, nije to slatkasti prostor simpatija i duhovitosti nego skrovito mjesto u kojem se formiraju frustracije, u kojem trujemo jedan drugoga - rekao je Trpimir Jurkić o predstavi koja je premijerno izvedena na 62. Splitskom ljetu.

Predstava Buža, nastala prema istoimenom tekstu Živka Jeličića, premijernu je izvedbu imala u Severovoj ulici u Dioklecijanovoj palači, u sklopu 62. Splitskog ljeta. Predstavu je režirao Zoran Mužić, a igraju Trpimir Jurkić, Joško Ševo, Snježana Sinovčić Šiškov i Ksenija Prohaska.

U ovoj gorko-slatkoj mediteranskoj studiji karaktera i odnosa koja počinje jednim slučajnim, naizgled bezazlenim probijanjem rupe između stanova dvaju susjeda (a kojom se otvara čitav svijet netrpeljivosti i godinama taloženih frustracija), autorski tim i protagonisti Joško Ševo i Trpimir Jurkić kao šjor Vito i šjor Pere, te Ksenija Prohaska i Snježana Sinovčić Vickov kao šjora Anježa i šjora Tereža, odlučili su uroniti dublje u njen subverzivni moment.

Predstavu redatelj Mužić označava kao identitetsku zbog njenog prepoznatljivog i jakog lokalnog karaktera. Identitetski karakter Buže odražava se upravo u gradnji odnosa i mentalitetno tipično splitskom okruženju koje više nije simpatično i mediteranski razigrano nego poprima radikalniju i grublju, mračniju formu, odnosno po riječima Trpimira Jurkića: - Buža je ozbiljna stvar, nije to slatkasti prostor simpatija i duhovitosti nego skrovito mjesto u kojem se formiraju frustracije, u kojem trujemo jedan drugoga.
Upravo u tom tvrdom i teškom odnosu, samo na prvi pogled zabavnom, krije se trenutak u kojem e suočavamo sa sobom, prepoznajemo vlastite odnose i uranjamo u istinski dramski potencijal Buže, trenutak u kojem se komedija pretvara u farsu i grotesku.

Predstava je na programu još 21. i 22. srpnja u 21 h, a za one koji je nemaju prilike pogledati u sklopu Splitskog ljeta, dobra je vijest da će se u nadolazećoj sezoni naći i na daskama Splitskog HNK.