Brutalno bučni turizam Indokine

08_02_2014 / 10:32h  |  Autor: Antonia Stipić  |  Foto: Fea Munitić
Brutalno bučni turizam Indokine

- Nema mjesta koje je zadržalo autentičnost, možeš je osjetiti jedino ako nekome uđeš u kuću, rezimirala je simpatična Fea ovo predavanje koje nam je dalo uvid kako izgleda tajlandska podređenost brutalno bučnom turizmu i razonodi zapadnjaka.

Tribina Tamo, tamo da putujem Gradske knjižnice Marka Marulića ugostila je u četvrtak Feu Munitić koja je pričala o svom putu u Indokinu. Dupkom ispunjena dvorana čula je priču o mjesec dana provedenih u Tajlandu, Vijetnamu i Kambodži.

- Nema mjesta koje je zadržalo autentičnost, možeš je osjetiti jedino ako nekome uđeš u kuću, rezimirala je simpatična Fea ovo predavanje koje nam je dalo uvid kako izgleda tajlandska podređenost brutalno bučnom turizmu i razonodi zapadnjaka koji nakon cijele godine u uredu dođu po neselektivnu porciju zabave. Tajland je, osim zemlje jedinstvene kulture i povijesti, nažalost postao sintagma za seksualni turizam a tradicionalno društvo gurnuto je u svijet neonskih ping–pong ekshibicija.

Prva destinacija ovog grupnog putovanja bio je Bangkok a u njemu je svakako najpoznatija znamenitost Kraljeva palača čiji kompleks skriva najsvetiji tajlandski budistički hram Wat Phra Kaeo. Ploveće tržnice, predstave sa zmijama i još puno šarenih prizora mogli smo vidjeti na fotografijama grada. Nastavak puta vodio je zapadno do provincije Kančanaburi i posjeta azilu za divlje životinje, nastalom na mjestu budističkog hrama. Udomljeni tigrovi pretvoreni su u atrakciju za fotografiranje te pomireno poziraju s turistima.

Put se nastavio odlaskom u Vijetnam i posjetom muzeju Cu Chi posvećenom vijetnamskom ratu i tunelima u kojima se služio Viet Cong. Stotine kilometara tijesnih prolaza sačuvane su i dostupne posjetiocima. Uslijedio je posjet Kambodži i glavnom gradu Phnom Phenu. Tamo se mogu vidjeti kompleksi kraljevskih palača i memorabilije torture iz razdoblja Crvenih Kmera. Najveći vjerski spomenik na svijetu Angkor Wat simbol je Kambodže te krasi i državnu zastavu.

Kraj puta bio je rezerviran za pješčane plaže Phuketa, u čijoj se blizini snimao film Plaža što, naravno, mami obožavatelje filma i Leonarda di Capria na posjet.
Ovo predavanje po domaću završilo je ćakulom s publikom i iščekivanjem priče novih putnika.

Za sljedeći četvrtak najavljena su dva biciklista – Duje Tomić i Miro Jakovljev koji su odpedalirali petstočetrdesetkilometarsku dionicu Split – Tirana.