Brecelja Split nije doživio

11_02_2013 / 09:58h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Željko Šunjić
Brecelja Split nije doživio

Marko Brecelj, legendarni slovenski umjetnik, je dan ranije u Zadru napunio kazalište, a u Splitu se okupilo manje od 100 ljudi. Očito se ex-YU scena percipira samo kroz hitove koje imamo prilike slušati na raznim varijacijama pionirskih večeri…

New Legends klub na Zvončacu u subotu navečer ugostio je nesvakidašnju glazbeno-performersku poslasticu – Marko Brecelj, mikrofon i gitara kombinacija je koja je malobrojnim posjetiteljima omogućila u Splitu rijetko viđeni one man show.

Preko dva sata, u izrazito opuštenoj atmosferi, legendarni je umjetnik zabavljao publiku, što pričom, što glazbom. Na pozornicu se popeo oko 23 sata, kako bi održao tonsku probu koja se pretvorila u monolog o putovanju iz Kopra Tehnički i Moralno Besprijekornim Kršem (kombijem) u društvu supruge i gipsanog magarca, te obavezama koje ga čekaju. – Nadam se da će i vama biti dobro večeras, a najznačajnije mi je da vi platite upad, jer sam ja stigao za putne troškove – objasnio je Brecelj, prije no što je, umjesto tonske, odsvirao pjesmu Crni Petar. Nakon pjesme, komentirao je pljesak koji je uslijedio. – Ja sam imao tonsku, a vi ste imali probu za aplaudiranje.

Publike je bilo porazno malo – dok je dan ranije ovaj legendarni slovenski umjetnik u Zadru napunio kazalište, u Splitu se okupilo manje od 100 ljudi. Očito se ex-YU scena percipira samo kroz hitove koje imamo prilike slušati na raznim varijacijama pionirskih večeri… Sukladno tome, komentirao je glazbenu scenu u doba mraka i danas. – Sad su bolja vremena, sad se događa malo ili ništa.

Osim po djelovanju u glazbenim vodama, Brecelj je poznat i po svome društvenom angažmanu. Čitavi je koncert odsvirao sa papučama br. 45 zavezanim za koljena, koje su dio njegovog kontinuiranog performansa Koljenovanje, kojim diže tlak gradonačelniku Kopra, Borisu Popoviču, čiji ga lik i djelo izrazito inspiriraju, posebno zbog toga jer je smanjio izdavanja za kulturne projekte u kojima Bracelj sudjeluje. Zahvaljujući papučama, umjetnik je pred gradonačelnikom spreman pasti na koljena u bilo kojem trenutku. Popoviču je posvećena i kapa, naziva Palmitelj, koju nam je pokazao pred kraj seta. Naziv je inspiriran činjenicom da je u Kopru potrošena velika količina novca za sadnju palmi kojih veliki broj sa prvom zimom propao.
Dva sata svirke i priče prošlo je nevjerojatnom brzinom, pa se i sam izvođač začudio kada mu je supruga rekla koliko je sati. Za kraj mu se na usnoj harmonici neplanirano uvalio muzičar iz publike, kojemu je, rekao je, želja bila zasvirati sa Breceljom na istoj pozornici.

Večer u New Legendsu zaključili su Harpoon Blues bend.

Brecelj i magarac u nedjeljnom điru

Brecelj je u nedjelju na splitskoj Rivi upriličio performans pod nazivom Prva prijateljska ofenziva na Hrvatsku čime je zapravo želio skrenuti pažnju i podvući paralelu između loših politika koje se vode u Hrvatskoj i Sloveniji. Rivom je prošetao u društvu magarca izrađenog od gipsa koji simbolizira slovenske radnike.

Pratite Brecelja

Brecelja možete pratiti na webu, na kojem se dokumentira u prvom redu rad članova Društva prijatelja umjerenog napretka (DPZN) i Ustanove nevladinog omladinskog polja Pohorski bataljon.