Bookvica posvećena Luciću

09_01_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Klub Quasimodo
Bookvica posvećena Luciću

Prva ovogodišnja Bookvica posvećena je Predragu Luciću. U četvrtak, 10. siječnja, predstavit će se knjiga njegovih sabranih djela i songova "Cervantesov trg". Gosti Bookvice će biti Boris Dežulović, Viktor Ivančić i Kruno Lokotar.

U prvoj ovogodišnjoj Bookvici, koja će se održati u četvrtak, 10. siječnja 2019., u 20:30 sati u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II), na prvu godišnjicu smrti PREDRAGA LUCIĆA, bit će predstavljena knjiga njegovih sabranih drama i songova „Cervantesov trg“, koja je objavljena krajem 2018. godine u nakladi Jesenski i Turk.

O knjizi i manje poznatoj dramsko-kazališnoj dimenziji Lucićeva stvaralaštva govorit će njegovi najbliži suradnici, pisci i novinari BORIS DEŽULOVIĆ i VIKTOR IVANČIĆ te njegov dugogodišnji urednik KRUNO LOKOTAR. Oni će nam otkriti tajnu što je Predraga, nekoć perspektivnog studenta režije, odvuklo od kazališta i usmjerilo prema novinskoj redakciji i koje su to teme koje su najviše intrigirale Lucića kao dramskog pisca.

Knjiga sadržava Lucićeve drame „Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad“, „Alan Ford & Grupa TNT u epizodi Povratak otpisanih“, „Istarske barufe“, „Cervantesov trg ili Trg robova“, „Kako se kalio Čehov“, „Lisistrata (prolog)“ kao i songove iz predstava „Tri mušketira“ i '“Majka Courage i njezina djeca“. Tu su i popratni tekstovi Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića, Dine Mustafića, Kokana Mladenovića, Vite Taufera, Lade Martinac Kralj, Nenada Veličkovića, Sinana Gudževića i Krune Lokotara. Obovaćena je i ilustracijama Alema Ćurina, koji je ujedno autor naslovnice.

Na Bookvici će ukratko biti predstavljen i najnoviji broj časopisa za umjetnost i kulturu „15 dana“ tematski posvećen Predragu Luciću; mladi splitski glumci oživjet će Lucićeve riječi čitajući nekoliko prizora iz jedne njegove još neizvođene drame; a posjetitelj(ic)e kao i uvijek očekuje knjiga na dar.

„Predrag Lucić je za prekratke pedeset i četiri godine života iza sebe ostavio opus golem po opsegu i dosegu, po žanrovima i rodovima, koji će još dugo biti otkrivan i studiran i izvor čuđenja u svijetu. Taj se opus može podijeliti na urednički, uređivao je novine, časopise i knjige; novinarski, ispisao je tisuće i hiljade tekstova svih žanrova; pjesnički, koji obuhvaća parodijsku i klasičnu poeziju, i konačno na kazališni. Kazališni segment obuhvaća njegove rane kazališne režije – studirao je kazališnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu – izvedbeni, s Borisom Dežulovićem 170 puta je izveo Melodije Bljeska i Oluje, putujući pjesnički cabaret čija je okosnica bila njegova parodijska poezija, te dramski.

Predrag Lucić bio je brechtijanac po kazališnom uvjerenju i izrazu, satiričar vječitog kova, a to ne ide ako nisi humanist bez fige u džepu i prosvjetitelj oslobođen antropocentrizma, čovjek hrabar i dovršen. Konačno, bio je genij, dosegao je serijski vrhunske rezultate, ako se uopće genij može s bilo kim i bilo čim usporediti, jer genij je autentičan. Eh, da, bio je i pomalo vidovit, kako se to lijepo vidi iz drame "Aziz", napisane puno prije histerije koja se razvila oko pitanja imigranata.“ - Kruno Lokotar