Bogat program 11. Malog Marulića

06_04_2018  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Gradsko kazalište lutaka Split
Bogat program 11. Malog Marulića

11. Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić održat će se u Splitu od 9. do 13. travnja 2018. u Splitu, a umjesto uobičajena četiri, trajat će čak pet dana. Festivalski programi, njih ukupno 21, događat će se na nekoliko lokacija - u Gradskom kazalištu lutaka Split, Gradskom kazalištu mladih, Gradskoj knjižnici Marka Marulića i u splitskim osnovnim školama.

11. Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić održat će se u Splitu od 9. do 13. travnja 2018. u Splitu, a umjesto uobičajena četiri, trajat će čak pet dana tijekom kojih će biti izvedeno čak 10 predstava u natjecateljskom dijelu programa, te jedna izvan konkurencije.

Osim predstava, održat će se slušaonice radio-igre za djecu, u suradnji s Dramskim programom Hrvatskog radija, a studenti glume Umjetničke akademije u Splitu čitat će nagrađene tekstove Natječaja Mali Marulić.

Za sudjelovanje na jedanaestom Malom Maruliću prijavljeno je ukupno 25 predstava, a izbornica Ana Prolić je odabrala 10 naslova:
- WANDA LAVANDA, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, autorica: Jelena Tondini, redateljica: Morana Dolenc;
- SOM NA CILOME SVITU, Gradsko kazalište lutaka Split, autorica: Olja Savičević Ivančević, redateljica: Renata Carola Gatica;
- OD ATOMA DO STANICE, Gradsko kazalište mladih, Split, autor i redatelj: Siniša Novković;
- DURICA – MALE LJUBAVI, Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb, autor: Ivica Bednjanec, redateljica: Renata Carola Gatica;
- DINDIM, O NJEŽNOSTI, Umjetnička organizacija Gllugl, Varaždin, autorica i redateljica: Tamara Kučinović;
- PUŽ MUŽ, Kazališna družina Pinklec, Čakovec, autorica: Tanja Novak, redatelj: Romano Bogdan;
- PREKO SEDAM MORA, PREKO SEDAM GORA, Kazališna družina Pinklec, Čakovec;
- MUKA MALOG VUKA, Kazalište Mala scena, Zagreb, autori: Renato Baretić, Davor Šunk i Bruno Margetić redateljica: Morana Dolenc;
- TKO NEMA U VUGLA, GOOGLA, Gradsko kazalište Sisak, autorica: Petra Cicvarić, redatelj: Peđa Gvozdić;
- ŠPORKI ŠPIRO I NEPOSLUŠNA TONKA, Gradsko kazalište lutaka Split, autorica: Olja Savičević Ivančević, redatelj: Ivan Plazibat.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala u sastavu Iva Gruić, dramaturginja, dramska pedagoginja i kazališna kritičarka, Nina Mitrović, dramska spisateljica i Olja Lozica, redateljica i dramaturginja, posljednjeg dana festivala dodijelit će nagrade najboljim ostvarenjima, dok će jednu nagradu, za najbolju predstavu po njihovom sudu, dodijeliti dječji žiri.

Na ovogodišnji Natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu Mali Marulić u roku do 7. siječnja pristigla su ukupno 22 dramska teksta, a o nagradama za pristigle tekstove odlučio je tročlani stručni žiri u sastavu Ivan Plazibat, Olja Lozica i Belmondo Miliša. Članovi ovogodišnjeg žirija prvu su nagradu dodijelili tekstu KAMO SU POBJEGLE BOJE? autorice Lede Festini Jensen, drugu nagradu tekstu TEPIH NA RAŽNJU autorice Jasne Žmak, a i treću nagradu ravnopravno dijele tekstovi MALA MRAZ autorice Jasmine Kallay i NIŠTA STRAŠNO autorica Ivane Đule i Milice Kostanić.

Nagrade za najbolje tekstove će biti dodijeljene 10. travnja na središnjoj svečanosti festivala u Gradskom kazalištu lutaka Split, u sklopu koje će biti izvedena već nagrađivana predstava Kazališne družine Pinklec „Preko sedam mora, preko sedam gora“, autorica Anice Tomić i Jelene Kovačić. Na ovogodišnjem Festivalu sudjelovat će gotovo 100 kazališnih umjetnika i gostiju, a predstave i druge programe pratit će više od 2 000 malih i velikih gledatelja.

Festivalski programi, njih ukupno 21, događat će se na nekoliko lokacija - u Gradskom kazalištu lutaka Split, Gradskom kazalištu mladih, Gradskoj knjižnici Marka Marulića i u splitskim osnovnim školama.

Detaljan program 11. Malog Marulića možeš pogledati na stranicama GKL-a Split www.gkl-split.