Biciklima do zvijezda

18_08_2014 / 09:58h  |  Autor: Tena Filipović  |  Foto: Anamaria Marović
Biciklima do zvijezda

U subotu, 16. kolovoza, u organizaciji Biciklističkog kluba Timun iz Splita u Žrnovnici je održana biciklistička utrka Uspon do zvijezda. Tijekom rute od 15 km prešli su visinsku razliku od 820m, vozeći po asfaltu i makadamu.

 U subotu, 16. kolovoza, u organizaciji Biciklističkog kluba Timun iz Splita u Žrnovnici je održana biciklistička utrka zanimljivog naziva Uspon do zvijezda. 157 natjecatelja uspelo se od Žrnovničkog trga ipak ne do zvijezda nego do Zvjezdarnice na Mosoru.

Tijekom rute od 15 km prešli su visinsku razliku od 820m, vozeći po asfaltu i makadamu. - Na ideju o biciklističkoj manifestaciji na ovoj stazi došli smo u ljeto 2011. na Matejuški, kada se nekolicina biciklističkih entuzijasta iz Žrnovnice našla na pivi sa ekipom iz Timuna. Nakon raznih prijedloga i ideja došli smo do konačnog dogovora da baš ova dionica bude staza naše utrke - objasnio je Ivan Marin, predsjednik BK Timun, ideju o nastanku utrke.

Kome je utrka namijenjena, zanimalo nas je, s obzirom na to da se radi o nimalo lakoj stazi, s konstantnim usponom. - Utrka je namijenjena svim biciklistima koji posjeduju mountain bike. Potrebna je određena doza spremnosti, uspona ima, ali na kraju vas za nagradu čeka fenomenalni pogled sa Zvjezdarnice - ispričao je Ivan. Biciklisti su podijeljeni u dvije kategorije: sportaši i rekreativci, a svatko sam izabire u koju će se kategoriju prijaviti. - Želimo i ljudima koji nisu profesionalci dati priliku da osvoje medalju ili dobar plasman te ih na taj način dodatno motivirati - pojasnio je Ivan. Obje kategorije voze istu stazu, ali se odvojeno boduju, a natjecatelji u sportskoj kategoriji imaju priliku osvojiti i novčane nagrade.

Ove godine, kao i prošle, najbrži je bio Tonko Juras, član Brdsko-biciklističkog kluba Orlov krug iz Vodica. -Vremenski uvjeti bili su povoljniji nego lani, popravio sam prošlogodišnji rezultat za 90 sekunda - pohvalio se Tonko, koji se ove godine okitio i titulom brdsko-biciklističkog prvaka Hrvatske. Od žena najbrža je bila Tina Vrdoljak iz Splita. - Bilo je super, vrime je bilo odlično, nije bilo prevruće. Prezadovoljna sam rezultatom, pogotovo što sam u zadnje vrijeme bila bolesna. Ma najvažnije je da smo svi tu i da imamo osmijeh na kraju trke - ispričala nam je. Osim natjecatelja iz Dalmacije, koji su brojčano prednjačili, bilo je tu Slovenaca, Srba, Poljaka, Belgijanaca i Nijemaca. Najstariji natjecatelj bio je 66-ogodišnji Luka Jakovljević iz Zadra, dok najmlađi, Bruno Lugović, ima samo 13 godina. Ante Saratlija, veteran biciklizma, objasnio je kakve su pripreme potrebne za dobru utrku: - 4-5 puta tjedno trenirati i malo paziti što se jede - te dodao da obavezno sat vremena prije trke pojede krušku, marelicu i breskvu.

Nakon utrke natjecatelje je čekala zaslužena večera te koncert Mjesnog odbora. U Timunu su zadovoljni odazivom biciklista te ističu da im tokom godina raste broj natjecatelja. - Biciklizam u Splitu u stalnoj je ekspanziji, obratite pozornost kad budete idući put prolazili gradom pa ćete vidjeti veliki broj ljudi na biciklu - ističu. Osim Utrke do zvijezda BK Timun organizira i čitav niz aktivnosti, među kojima ističu rute po skrivenim kutcima te humanitarne plesnjake, koji se za zimskih mjeseci održavaju u HOK-u, a s ciljem prikupljanja potrepština za splitske beskućnike o kojima skrbi udruga Most, dok svako proljeće u suradnji s udrugom Sunce organiziraju besplatnu biciklopopravljaonu. - Za rast popularnosti biciklizma u Splitu potrebna je i infrastruktura odnosno biciklističke staze. Biciklista ima sve više i nadamo se da će netko od odgovornih primijetiti važnost ovog oblika prometa . Mi smo tu , stojimo svima na raspolaganju za ideje i savjete - zaključuju.

Rezultati

Sportska kategorija

Žene

1. Tina Vrdoljak 1.10.26 BK Marjan
2. Maja Perinović 1.16.31 BK Zadar
3. Božena Tokić 1.18.29 BK Timun

Muškarci
1. Tonko Juras 48.40 BBK Orlov krug
2. Jorgen Huybrechts 52.20 Belgija
3. Ivica Cvitković 52.40 BK Vlaji

Rekreativci

Žene
1. Ana Gregov 1.31.00
2. Maja Selak 1.39.55
3. Jasna Jelavić 1.41.41

Muškarci

1. Ivo Sučić 54.20
2. Marinko Duka 54.23
3. Martin Gehrmann 59.11