BESA te zove

12_07_2018  |  Autor: Kazalište BESA  |  Foto: Kazalište BESA
BESA te zove

Kazališta BESA poziva sva zainteresirane da se prijave na radionice 6. BESA festivala i kazališnog kampa. U BESA festivalu prikazat će se nove autorske predstave, prikazati izložbe, ugostiti mlade hrvatske filmske autore i ponuditi prezentacije radionica.

Sanjarima i robinzoncima, prijateljima kazališta BESA, kolegama, umjetnicima, pedagozima, zaljubljenicima u prirodu i permakulturu upućuje se ovaj poziv da se prijave na radionice 6. BESA festivala koji je otvoren do 15. srpnja. U nastavku donosimo poziv u cijelosti.

More, sunce, radionice, permakultura, koncerti, izložbe...smještaj u robinzonskom kampu (školska dvorana u Komiži, borova šuma na Svecu - da, da, na ovom nenaseljenom divljem i divnom otoku, koji je usto već sto godina u vlasništvu obitelji Zanki), slobodan ulaz na festivalski program, vrhunska zabava i uživanje u moru i suncu, dobra ekipa, nova i stara prijateljstva i poticajni i kreativni uvjeti za rad – to je ono što garantiramo.

U ovim uzbudljivim vremenima odlučili smo unatoč svemu držati fokus na pozitivne namjere, duh i zahvalnost. Zato BESA, kao jedino profesionalno otočno kazalište u Hrvatskoj, i ove šeste godine poziva na 6. BESA festival i kazališni kamp koji će se dogoditi 1. i 2. kolovoza u Komiži na Visu i na otoku Svecu da zajedno kroz različite kazališne radionice, predstave i permakulturu širimo ideju o odgovornom, zelenom i umjetničkom načinu života na otoku.

BESA kazališni kamp je međunarodno mjesto susreta izvedbenih umjetnika, studenata, glumaca, ali i raznolikih zaljubljenika u umjetnost i permakulturu tijekom kojeg se kroz festivalski kulturni program, ali i radionički edukativni događa intenzivna razmjena znanja i iskustva, stvaraju prijateljstva i suradnje među pozitivnim ljudima s raznih strana na jednom prekrasnom otoku.

U BESA festivalu kojim ćemo oživjeti ulice i trgove Komiže prikazat ćemo nove autorske predstave (Improvizije Ane Paške), ugostiti stare i nove prijatelje Malu scenu (Pazi, mazi, voli) i Kazalište iz kofera iliti Kamišibaj (Tri čarolije i Šareni gavrani), prikazati izložbe (BESA za planet i 505, petstopet sa crtom), ugostiti mlade hrvatske filmske autore (Petra Mrša s filmom Želja) kao i ponuditi prezentacije radionica. Novost u programu je održavanje festivala na pučinskom otoku Svecu na kojem ćemo imati koncert blues banda Otprilike ovako te održati premijeru nove predstave Ponad pučinam u režiji Marice Grgurinović.

U radioničkom programu ističemo niz radionica za djecu i odrasle, bez obzira na iskustvo i znanje u kazalištu ili drugim umjetnostima. Radionice vode mladi, ali i stariji priznati kolege umjetnici, od Ane Paške, Mije Zare, Ive Hladnik, Tamare Sertić, Igora Bogdanovića, te permakulturnih stručnjaka Cvijete Biščević i Gordane Dragičević. Bit će tu ukupno 12 radionica i za djecu i mlade, ljubitelje glazbe, izvedbenih umjetnosti te joge.

Ovogodišnji program dio je cjelovitog projekta "Permanent Art" koji podupiru Ministarstvo kulture, Zaklada Kultura Nova, Županija Splitsko-dalmatinska, Grad Komiža, Hep i brojni pojedinci i organizacije, a cilj mu je edukacijom i korisnim znanjima poduprijeti lokalne snage i ljude da stvaraju bolji život za sebe i svoju zajednicu na otoku. Dugoročni cilj je projekta pokretanje umjetničkog permakulturnog imanja na Visu kao sjedišta Kazališta BESA.

Sve detaljnije informacije o programu, prijavama, uvjetima sudjelovanja nalaze se na web stranici festivala i Facebook profilu.