Baldasar: Split po mjeri mladih

01_04_2014 / 08:13h  |  Autor: David Ivić  |  Foto: Rene
Baldasar: Split po mjeri mladih

- Split će postati grad po mjeri mladih - poručio je splitski gradonačelnik najavljujući da će se za rad Info zone ove godine iz osiromašene gradske blagajne izdvojiti čak 10 tisuća kuna. U 2015. povećat će se izdvajanje za stipendije, pokazne, udruge...

Grad Split odlučio je u 2014. iz osiromašene gradske blagajne izdvojiti čak 10 tisuća kuna za rad Info zone, a za 2015. gradonačelnik je najavio - po prvi put - raspisivanje natječaja za udruge mladih i za mlade. Više od petine iznosa osigurat će se ukidanjem nezakonitih naknada za članove gradskog Savjeta mladih, a preispituje se opravdanost naknada i za radno tijelo Gradskog vijeća koje se samo deklarativno bavi mladima.

- Moram priznati da smo u prvoj godini mandata zanemarili mlade, tek sam nekidan do kraja pročitao Gradski program za mlade koji su gradski vijećnici, među kojima sam tada bio i ja, prihvatili prije godinu dana - priznao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar na samom početku.

Shvaćam zašto su sve političke opcije u Info zoni vidjele suradnike

- Bit ću otvoren i reći da su mladi na margini i kod mladih političara, malo koji se kvalitetno bavi politikom prema mladima, zato shvaćam zašto su sve političke opcije u Info zoni vidjele suradnike - iskren je bio gradonačelnik te se pohvalio osnivanjem Odsjeka za suradnju i razvoj odnosa s civilnim društvom i mladima za koji je priznao da mu je potrebna pomoć kako bi što prije kvalitetno profunkcionirao.

- Info zona je naš vrijedan partner u kreiranju politika prema mladima, a kvalitetu njihova rada i njihove potencijale prepoznale su sve prethodne vlasti - i ona HDZ-ova i ona Kerumova pa sada i ova lijeva, koja tradicionalno prepoznaje vrijednosti civilnog društva - istaknuo je Baldasar. Nije se zaboravio pohvaliti da je upoznat s činjenicom da je Info zona jedina dalmatinska udruga koja ima predstavnike u Savjetu za mlade Vlade RH, u Radnoj skupini za izradu Zakona o mladima i Nacionalnoj radnoj skupini za strukturirani dijalog te da je sudjelovala u izradi Nacrta Nacionalnog programa za mlade.

Rad Info zone prepoznaju institucije i udruge diljem Hrvatske pa čak i Europe

- Ne gledam na rad Info zone samo kroz prizmu njihovih medijskih projekata ili organizaciju različitih edukatvnih, informativnih i zabavnih događanja s ciljem kvalitetnog provođenja slobodnog vremena mladih, nego i kroz podršku gotovo svim dalmatinskim udrugama mladih - naglasio je Baldasar podsjećajući da je upravo Info zona samoinicijativno usmjerila udruge koje djeluju u splitskom Domu mladih, osnažila ih je za prvi zajednički projekt te inicirala osnivanje Platforme Doma mladih koja danas ima ključnu ulogu u rješavanju pitanja Doma mladih ali se sve više nameće i kao važan akter u svim područjima kulture grada.

- Info zona konkretno doprinosi i mobilnosti mladih. Zahvaljujući Info zoni, naš je grad u USE-IT mreži u društvu više od 30 europskih gradova koji imaju turističke mape grada prilagođene mladima. Info zona je sudjelovala i u paneuropskom pilot-projektu YoMIM kojim se razvija sustav podrške i informiranja mladih u migraciji. Rad Info zone prepoznaju institucije i udruge diljem Hrvatske, pa čak i Europe. Pokazat ćemo da njihov rad prepoznajemo i cijenimo i mi u gradskoj upravi - zaključio je.

Jednostavna poduzetnička računica potvrđuje da se ulaganje u Info zonu isplati

- I bez drugih kvalitativnih i kvantitativnih pokazatelja, bez nabrajanja na desetke odobrenih i uspješno realiziranih projekata, jednostavna poduzetnička računica potvrđuje da se ulaganje u Info zonu isplati. Samo u 2013. na 200 tisuća uloženih gradskih kuna Info zona je privukla još 400 te osigurala radna mjesta za čak 5 mladih ljudi - poentirao je splitski gradonačelnik.

Nažalost, velik dio ulaganja u rad Info zone i ove će godine otići na plaćanje privatnog prostora jer navodno ne postoji slobodan adekvatan prostor u vlasništvu Grada. No, i to je gradonačelnik obećao riješiti do kraja svog mandata. - Grad je pronašao prostor čak i za političke stranke koje godinama na izborima nemaju glasača koliko Info zona mjesečnih korisnika - zaključio je gradonačelnik najavljujući punu podršku inicijativi Info zone za otvaranje multifunkcionalnog Centra za mlade koji bi zapravo u primjerenijem prostoru objedinio pa i proširio sve one aktivnosti koje Info zona sada realizira u privatnom prostoru na Šperunu - od edukacija, informiranja i savjetovanja do kulturnih i zabavnih događanja za mlade.

Pitanje Centra za mlade riješit će se za manje od 30 mjeseci

- Dom mladih ide svojim putem, no nećemo getoizirati mlade, ponudit ćemo im kvalitetne sadržaje i u centru grada. Pitanje Doma mladih nakon više od 30 godina riješit će sredstva Europske unije, a uvjeravam vas da će se pitanje Centra za mlade riješiti za manje od 30 mjeseci. Grad je ozbiljan partner a Info zona iza sebe već ima nekoliko europskih projekata - optimističan je Baldasar u namjeri realizacije inicijative Info zone za koju se gradski prostor bezuspješno traži više od sedam godina.

Natječaji za udruge mladih i za mlade raspisat će se početkom 2015. godine i to u dvije kategorije - 5 manjih potpora do 10 tisuća i 2 veće do 100 tisuća kuna čime bi se ukupno izdvajanje za mlade povećalo za još pola milijuna kuna, ne računajući izdašnije sufinanciranje gradskog prijevoza i stipendiranja.

- Ove smo se godine izdvajanjem 10 tisuća kuna fokusirali na Info zonu jer nam je važan partner, no naravno da je potrebna sustavnija i kvalitetnija potpora cjelokupnom sektoru mladih i uvjeren sam da ćemo za to, uz pomoć Info zone, biti spremni već iduće godine - poručuje Baldasar ističući da će Grad i time doprinijeti kvaliteti života mladih i njihovom sudjelovanju u društvu, odnosno njihovoj socijalnoj inkluziji. - Split će postati grad po mjeri mladih - zaključio je za kraj.

Šala Ivo, evo što smo rekli krivo…

Okrenuli smo pilu naopako. Nikakvog razgovora sa splitskim gradonačelnikom (još uvijek) nije bilo, nema najava za povećanje iznosa stipendija i smanjenja cijena javnog prijevoza, Grad Split još nije siguran trebaju li mu programi za mlade koje nudi Info zona pa još nije osigurao ni prostor ni financije, Gradski program za mlade godinu dana stoji u ladici i ne provodi se, što znači da Grad Split nema nikakvu strategiju za mlade, nitko u gradskoj vlasti nije svjestan resursa koje nudi Info zona pa ni uloge koju ima na gradskoj, regionalnoj, državnoj, pa i europskoj razini... S referencama Info zone se - nismo šalili! Split je bitan. Mladi su bitni. Aprililili.