Anoreksija je autodestrukcija

18_10_2014 / 18:20h  |  Autor: Sanja Šušak  |  Foto: Miroslav Lelas
Anoreksija je autodestrukcija

Većina osoba koje pate od poremećaja prehrane ne vidi izlaz iz ovog problema, ali izlaz ipak postoji: - Ozdravljenje je proces. Najbitnije je da osoba sama spozna što ju je dovelo do ovoga stanja - kaže Neda Dropulić, autorica knjige Težina ljepote.

Težina ljepote naziv je knjige u kojoj je mlada autorica Neda Dropulić, studentica kroatistike i filozofije na Filozofskom fakultetu u Splitu, otvorila svoju dušu i hrabro opisala svoju sedmogodišnju borbu s poremećajima u prehrani: anoreksijom, bulimijom i kompulzivnim prejedanjem. Kao što Neda kaže, ovo nije samo knjiga o poremećajima prehrane. Ovo je knjiga o kolektivnoj zarobljenosti ženskih umova, tijela i duša. Ovo je knjiga o mentalnoj anoreksiji, o ljepoti upakiranoj na najbolji mogući način kroz šarena štiva, kroz televizijski ekran, kroz izloge, knjige i slike.


Društvo ne razumije poremećaje u prehrani

Bojeći se osuda svoje okoline i etiketiranja, oboljele osobe o ovoj bolesti rijetko kada pričaju. Rezultati jednog istraživanja provedenog u Hrvatskoj pokazali su da probleme s prehranom ima tristo tisuća žena, pri čemu od anoreksije i bulimije pati oko devet tisuća djevojaka u dobi od petnaest do devetnaest godina.

Neda je odlučila opisati svoju borbu jer joj se činilo da se poremećaji hranjenja prikazuju kroz krive prizme. - Društvo ne razumije oboljele i ovaj problem se tretira kao obijest, a ne kao bolest. Moja knjiga je tu da pokaže da se poremećaji hranjenja svakome mogu dogoditi. Mislila sam da ću kontrolom svoga tijela kontrolirati i svoj život. Nisam znala kako se nositi sa životom i osjećajem nedoraslosti. To je pogrešna šablona po kojoj danas mnoge cure žive i grade sebe.


Poremećaji u prehrani predstavljaju oblik autodestrukcije

Djevojke koje pate od anoreksije u većini su slučajeva iznimno inteligentne, odlične učenice, jako lijepe, ali niskog samopouzdanja. - Mučenje tijela na ovaj način nema nikakve veze s debljinom, vitkošću i brojem kilograma na vagi. To je autodestrukcija koja ima svoje uzroke u nevidljivom i emotivnom. Najčešće je uzrok neadekvatni odgoj, traume u psihosocijalnom razvoju, nasilje fizičko ili psihičko i pogrešna slika o sebi koja se sve više deformira u obiteljskom krugu koji ne postupa na pravi način prema hipersenzibilnoj osobi koja upadne u začarani krug poremećaja prehrane. Nepisano je pravilo da osobe oboljele od bulimije potječu iz kaotičnih obitelji, propalih brakova, brakova u kojima postoji problem alkoholizma, narkomanije ili seksualnog zlostavljanja. S druge strane, cure koje boluju od anoreksije većinom potječu iz obitelji koje su naizgled savršene i uspješne, ali u njima vladaju krutost, emotivna zatvorenost, stroga pravila, hladni odnosi između članova i u kojima se previše očekuje od djeteta. Netko izabere alkohol za rješavanje frustracija, netko drogu. Ljudi koji obole od poremećaja hranjenja izaberu hranu - navodi Neda u svojoj knjizi.


Anoreksija je raširenija nego što se misli

- Bila sam u paklu u kojem mi je percepcija stvarnosti posve izobličena. Opsesivno i paranoidno sam željela kontrolirati vlastiti izgled jer je sve drugo oko mene bilo promjenjivo i nesigurno. Anoreksija je raširenija u društvu nego što se misli. Izgladnjivanje i strah od debljanja također. Anoreksija je često prikrivena u glavama na oko normalnih, ali jako mršavih cura. Ona je bolest, podlo natjera žrtvu da zavoli svog mučitelja... Misliš da imaš veliku samokontolu, a zapravo bolest kontrolira sve tvoje psihofizičke funkcije. To nije pokušaj žene da se uvuče u traperice broj trideset i četiri. Anoreksija je pokušaj žene da uništi ženu u sebi!


Izlaz postoji - ako se rješava uzrok a ne posljedica

Većina osoba koje pate od poremećaja prehrane ne vidi izlaz iz ovog problema, ali izlaz ipak postoji o čemu svjedoči Neda: - Ozdravljenje je proces. Najbitnije je da osoba sama spozna što ju je dovelo do ovoga stanja. Najveći je problem što svatko rješava posljedicu, a ne bit. Danas se u prvi plan stavlja psihološka podrška, dok je nekada bilo bitno da osoba dosegne određenu kilažu i smatralo se da je ozdravljena.

- Ljepota nije samo u izgledu, odjeći i modi. Ljepotu treba tražiti u svakodnevnom životu. Treba shvatiti da su stvari rijetko kada onakve kakve izgledaju na prvi pogled i da su najbolji dijelovi nas skriveni - zaključuje.

Svoju hrabru pobjedu Neda je odlučila podijeliti sa čitateljima iz cijeloga svijeta. Težina ljepote objavljena je i na engleskom jeziku na blogu The Weight of Beauty, a Neda poziva sve čitatelje da na blogu ili Facebooku podijele svoje iskustvo u borbi protiv anoreksije, ali i da izraze svoje mišljenje o napisanoj knjizi.