A. B. Šimić u videu

15_03_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Youtube / Screenshot
A. B. Šimić u videu

Udruga studenata filoloških smjerova Filozofskog fakulteta u Splitu iTHEom objavila je novi, peti po redu, video kojim pomaže maturantima u pripremi za Državnu maturu iz hrvatskoga jezika. Ovog puta se radi o pjesmama Antuna Branka Šimića.

Udruga studenata filoloških smjerova Filozofskog fakulteta u Splitu iTHEom objavila je novi, peti po redu, video kojim pomaže maturantima u pripremi za Državnu maturu iz hrvatskoga jezika. Ovog se puta ekipa Splićana pozabavila pjesnikom Antunom Brankom Šimićem jer su, razgovarajući s maturantima, shvatili da im pisanje o poeziji ne leži baš najbolje. Kroz prijašnja videa obradili su djela Bijeg, Kiklop, Kratki izlet i Dundo Maroje

Po dobrom starom običaju, video započinje predstavljanjem života i stvaralaštva A. B. Šimića. Po prvi ga put prepričava Lucija Andreis, jedna od predsjednica Udruge, Korčulanka kojoj tu i tamo u videu pobjegne pokoji akut i izrazito meko ć. Lucijino izlaganje prekida zabavni skeč u kojem lažni A. B. Šimić pristiže u pomoć Mladom Pjesniku koji nikako ne uspijeva sklepati ni prvi stih nove pjesme. U videu su debitirali Ante Jure Kozina, u ulozi Šimića, i Karla Kozina, u ulozi Baterije, a od poznatih lica pojavljuje se Robert Aralica, zaljubljeni Ugo iz prethodnog videa Udruge za Dunda Maroja, koji je i ovog puta zaslužan i za svu glazbu koja se u videu može čuti. Njegovi drugi uraci mogu se pronaći na linku. Nakon skeča, Lucija analizira tri pjesme slavnog hrvatskog ekspresionističkog pjesnika iz njegove zbirke Preobraženja – Hercegovinu, Povratak i Molitvu za preobraženja.

Svu montažu odradila je Laura iz prethodnoga videa, Dorotea Grgatović, a tekst i scenarij su pisali Anđela Bandić, Andrea Jović, Andrea Knezović i Kristina Šimić.

iTHEom nastavlja s videima – bliži se Matura pa će se i tempo kojim će se izbacivati novi uraci ubrzati. Ekskluzivno najavljuju da će tema sljedećeg videa ponovno biti pjesnik! Uvijek su otvoreni i za prijedloge pa ih možete pratiti ih na Facebooku, pošaljite im poruku s prijedlogom za poboljšanje videa ili sa željom koje djelo da obrade u sljedećem videu. Dostupni su i na mailu [email protected].