9. Pričigin ima i 50 nijansi pive

02_03_2015 / 18:03h  |  Autor: K. T.  |  Foto: Rene. arhiv
9. Pričigin ima i 50 nijansi pive

Deveto izdanje festivala pričanja priča Pričigin održat će se u Splitu od 17. do 21. ožujka 2015. godine., a program uključuje brojne goste, dječje pričanje na čakavštini, a i publika će dobiti svojih 5 minuta.

Deveto izdanje festivala pričanja priča Pričigin održat će se u Splitu od 17. do 21. ožujka 2015. godine.

U utorak, 17. siječnja, u amfiteatru Doma mladih (MKC) Petar Filipić i Renato Baretić otvorit će ovogodišnje izdanje Pričigina, a proglasit će se i troje pobjednika natječaja Storfie (pričanje priča u kameru smartphonea) čije će dvominutne priče moći pogledati svi prisutni. Večer će se nastaviti uz standardni program Hrvatski pisci pričaju; ovog će puta jedni od najpoznatijih hrvatskih pisaca pričati priče o teorijama zavjere.

Drugi dan Festivala rezerviran je za program Lijepa vaša koji će se održati u amfiteatru Doma mladih od 19.30, a u kojem će nastupiti eminentni pisci s prostora nekadašnje zajedničke države; pričat će se na temu Kako su moji doznali da sam gay. U 22 sata, u kavani hotela Bellevue pričat će se priče o kaubojima, kockarima, revolverašima na temu Kamo je odjahao vestern?

U četvrtak Pričigin dolazi u klub Quasimodo, gdje će se u 18 sati održati posebno izdanje Bookvice s Andrejem Nikolaidisom kao gostom. Večer će se nastaviti u amfiteatru Doma mladih u 19.30 uz priče o Alki iz malo drugačijih kutova pod nazivom Alkatraz, ili – kako me Sinjska alka doživotno osvojila. Kavana hotela Bellevue rezervirana je za Priče o Splitu, pričiginsku promociju knjige Split za početnike (abeceda grada) Ivice Ivaniševića i Renata Baretića.

U petak, 20. ožujka, Pričigin će pozdraviti Svjetski dan pripovijedanja, međunarodnu manifestaciju posvećenu usmenom pripovijedanju koja se od 2003. godine obilježava u više od 30 zemalja na svim kontinentima. U kavani Semafor kroz cijeli će se dan odvijati tradicionalna burza pročitanih knjiga Knjige na vagu, knjige na metre; svi zainteresirani mogu odnijeti onoliko knjiga koliko i donesu. Sve knjige koje preostanu na štandu ove će se godine donirati knjižnici Osnovne škole Vrlika. Program se nastavlja u amfiteatru Doma mladih gdje će A(r)testirani – novi, a već nagrađivani autori generacije pričati na temu Ponuda koju ne možeš odbiti, dok u kavani hotela Bellevue će se održati autorska večer novinara i pisca Drage Hedla na temu Kompa preko Jadrana.

Posljednjeg dana Pričigina i najmlađi će moći uživati u pričama; u Kazalištu lutaka od 11 sati održat će se PriČAgin, dječji program pričanja na čakavštini, na kojem će nastupiti učenici osnovnih škola izabrani na jječjem Pričiginovu natječaju. Od podne će sve pivopije doći na svoje u oštariji U Viđakovih gdje će Dijana Jelaska, Domagoj Jakopović Ribafish i Željko Šatović Gula pričati o Pedeset nijansi pive.

I posljednjeg će se dana nastaviti Burza pročitanih knjiga u kavani Semafor, a od 19 sati će se u kavani hotela Bellevue održati priredba Pričigin narodu gdje, već tradicionalno, i publika dobiva priliku za ispričati poneku priču. Tema je ista kao i prethodnih godina, Priče o sreći, a svaka priča može trajati maksimalno pet minuta.

Prva tri dana Pričigina moći će se pratiti putem televizijskog prijenosa, a vi sve vijesti vezane uz Pričigin možete pratiti i na Facebooku.