61. Ljeto, 52 izvedbe

12_07_2015 / 20:10h  |  Autor: K. Tešija  |  Foto: HNK Split
61. Ljeto, 52 izvedbe

Ovogodišnje izdanje Splitskog ljeta obilježeno je velikim brojkama: riječ je o 61.rođendanu ove manifestacije koja će trajati ukupno 32 dana. Za publiku je pripremljen 31 naslov opernih, dramskih i plesnih predstava, kao i koncerata, mjuzikala i izložbi.

Ovogodišnje izdanje Splitskog ljeta obilježeno je velikim brojkama: riječ je o 61.rođendanu ove manifestacije koja će trajati ukupno 32 dana. Za publiku je pripremljen 31 naslov opernih, dramskih i plesnih predstava, kao i koncerata, mjuzikala i izložbi. Održat će se 52 izvedbe na 19 lokacija, a uz brojna gostovanja i reprizne naslove, u programu su i po jedna operna, dramska i baletna premijera.

Opera i Šušur prid Teatron

Splitsko ljeto bit će otvoreno u utorak, 14.srpnja, premijerom opere Samson i Dalila Camille Saint-Saënsa na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split i u izvedbi Opere HNK Split. Program Šušur prid Teatron poslužit će kao uvod u manifestaciju, a u njemu će nastupiti Glumački bend Splitskog ljeta, te solisti Drame, Baleta i Opere splitskog Kazališta.

Operni festivalski naslovi su Samson i Dalila (14. i 16. srpnja), Aida (25. i 27. srpnja) i Ero s onoga svijeta (4. kolovoza). Izvedbama Samsona i Dalile ravnat će maestro Ivo Lipanović, redatelj je Krešimir Dolenčić, a protagonisti su prvakinja splitske Opere Terezia Kusanović i talijanski tenor Leonardo Caimi u naslovnim ulogama. Amblematska Verdijeva Aida na Peristilu prošle je godine premijerno izvedena u režiji Dražena Siriščevića, a ovog će Ljeta dvjema izvedbama ravnati maestro Gianluca Martinenghi. Gotovčev Ero s onoga svijeta, najizvođenija je i u svijetu najpoznatija hrvatska opera koja će ponovno biti uprizorena na svom izvorištu, autentičnoj lokaciji kraj Česme u Vrlici.

U dramskom programu autorski projekt Olje Lozice

U dramskom programu premijerno će biti postavljen autorski projekt Olje Lozice Nevidljivi grad, kazališni triptih koji će pokušati ocrtati i rekonstruirati duh splitskog težačkog kvarta Lučac. Izvedbe Nevidljivog grada predviđene su za 21., 22., 23., 24. i 26. srpnja. Na Sustipanu će Smij i suze starega Splita nastaviti svoj scenski život u već petoj festivalskoj sezoni (izvedbe će biti 29. i 30. srpnja, te 11. i 12. kolovoza). Pored te dvije domaće produkcije na festivalu će gostovati Glumačka družina Histrion s Ne plaćamo, ne plaćamo (6. kolovoza), Kazalište Moruzgva s predstavom Mobitel (4. kolovoza), Studentski teatar Lero iz Dubrovnika s Vjerenicama (3. kolovoza), Kazalište Planet Art i Teatar Exit izvest će predstavu Plemena (31. srpnja), a Teatar Rugantino ThisCasting (20. srpnja), dok Montažstroj i ZKM na Splitsko ljeto dolaze s predstavom A gdje je revolucija, stoko? koja će biti izvedena 15. srpnja.

Svojevrsni hrvatski kazališni hit, mjuzikl Srce na sceni Zbora i dramske skupine Udruge osoba s cerebralnom paralizom Srce popisu festivala i pozornica na kojima su nastupali pridodat će Splitsko ljeto i Peristil, gdje će nastupiti u nedjelju 26. srpnja.

Balet na Sustipanu

Baletne večeri na Sustipanu i ove je godine naziv većeg dijela plesnog programa Festivala. Najznačajniji naslov svakako je praizvedba plesne predstave 5 do 12 (7., 8., i 9. kolovoza) koju ugledni makedonski koreograf bogate međunarodne karijere Igor Kirov postavlja s ansamblom Baleta HNK Split, a na sceni Multimedijalnog kulturnog centra 28. srpnja nastupit će gostujuća predstava Istovremeno drugi nastala u koprodukciji Emanata iz Ljubljane, INK Pula i ljubljanskog Cankarjeva doma. Omiljene predstave splitskog Baleta Tramvaj zvan čežnja (22., 23. i 26. srpnja) te Bolero i Carmen (17. i 18. srpnja)s kazališne će pozornice preseliti na onu sustipansku.

Od big banda do sevdaha

Bogat koncertni festivalski program započet će u petak 17. srpnja koncertom ansambla Balkan Connection Brass. Šarolik program uključuje zaista nešto za svakoga; od gala-koncerta opernih arija u čast velikom tenoru Mariju del Monacu u povodu stote obljetnice njegova rođenja (1. kolovoza), preko nastupa najglasovitijeg svjetskog big-banda Glenn Miller Orchestra (11. kolovoza), do onih komornijih poput zajedničkog nastupa čelistice Kajane Pačko i gitarista Petrita Çekua (2. kolovoza), onog Ane Domančić i Vesne Podrug, vokalnog recitala Cynthije Hansell Bakić (30. srpnja), Zagrebačkih solista (14. kolovoza). Bit će tu i stilskih iskoraka u gypsy jazz gostovanjem Rosenberg Jazz Trija (19. srpnja), muzicirat će i Matija Dedić (8. kolovoza), ali i Mostar Sevdah Reunion (18. srpnja), a gotovo kultni splitski blues band Otprilike ovako u utorak 28. srpnja obilježit će svoju značajnu obljetnicu koncertom na kojem će im gost biti muški zbor Brodosplit.

Likovni program 61. Splitskog ljeta čini nekoliko izložbi; Flogiston (izlažu značajna imena svjetske i domaće suvremene likovne scene), izložba Gérarda Titus-Carmela, te izložbe fotografija nastale u suradnji sa splitskim Fotoklubom, stalnim partnerom Splitskog ljeta.