grupa Flyer

26_11_2004
grupa Flyer

''Moramo priznati da se još uvijek nismo navikli slušati vlastite skladbe na radiju i TV-u, ali smo izuzetno zadovoljni reakcijom slušatelja i glazbenih urednika. Kada radimo vlastite pjesme, sami aranžiramo izuzetno detaljno pa nam je drago kada dobijemo priznanje da smo napravili dobru stvar. Ali nam je ipak najvažnije da se pjesme svide slušateljima...''

Zadnjih par mjeseci niti jedna top-lista nije bila potpuna bez mladog benda Flyer. Singlovima ''Stanica prema suncu'' i ''Želim najviše'' pronašli su put do publike, a konačno su i opravdali povjerenje Croatie Records za koju su ovih dana potpisali ugovor! Pričali smo sa Mariom - klavijaturistom Flyer-a.

* Reci nam nešto o Flyer-u, gdje nastupate, kakav je repertoar?
Mi smo ti skupina od sedmero mladih ljudi koje je spojila ljubav prema glazbi. Iako band konstantno radi već 8 godina, u ovoj postavi smo zadnje tri godine. Ćlanovi benda su: Petra Geber (22) glavni vokal, Bianka Žugelj (23) i Maja Savić (24) back vokali, Ivan Dumalovski (26) gitara, Ivo Dunat (25) bas, Željko Kožar (25) bubanj, Mario Kovač (24) klavijature. Ako nastupamo na većim koncertima pridružuje nam se i brass sekcija, tj. sax, truba i trombon. Autorske pjesme radimo zadnjih godinu dana a također imamo i repertoar urbane klupske glazbe koji konstantno proširujemo. To su naše obrade, npr. Angie Stone, Moloca, Morcheebe, Jocelyn Brown i sl. Želimo pobjeći što dalje od standarda koji se svira u 90 posto klubova, npr. I will survive.

* Kako je svakodnevno slušat sebe na radiju?
Moramo priznati da se još uvijek nismo navikli slušati vlastite skladbe na radiju i TV-u, ali smo izuzetno zadovoljni reakcijom slušatelja i glazbenih urednika. Kada radimo vlastite pjesme, sami aranžiramo izuzetno detaljno pa nam je drago kada dobijemo priznanje da smo napravili dobru stvar. Ali nam je ipak najvažnije da se pjesme svide slušateljima i da se dobro zabave uz našu glazbu.
* Postojite već 8 godina, kako to da ste tek sada našli izdavača? Kada bi album mogao biti gotov?
Pod etiketom Croatie Records smo već godinu dana, i odlično surađujemo. Prije dva tjedna potpisan je ugovor za album koji bi se trebao pojaviti na tržištu u veljači. Sadržavati će 11 pjesama, od kojih se neke, mimo aktualnih singlova, mogu čuti na radio stanicama, ali nažalost u demo obliku. Što nas je i iznenadilo, sve češće se emitiraju.
* Koji su vam glazbeni uzori - koji utječu na vaš zvuk?
Svako od nas ima drugačije glazbene uzore koji u kombinaciji autorske melodije čine grupu Flyer. Uz moderne ritmove, pokušavamo što više iskoristiti melodičnost i vokale, kao i bogatu instrumentalnu pratnju. Iako imamo neke elemente bossa nove, rocka općenito bi se mogli svrstati u urbanu pop glazbu.
* Tko u bendu radi na materijalu?
Na svim autorskim pjesmama sudjeluje u aranžmanu cijeli band. Pjesme skladam ja, a za neke tekstove imamo vanjskog suradnika, Igora Agejeva, a neke piše i Ivo Dunat!
* Za novi singl odabrali ste staru pjesmu Josipe Lisac, kako je došlo do te obrade?
Volimo učiti od svojih uzora, i iz tog razloga nam je Josipa Lisac najbolji učitelj. Pjesma "O jednoj mladosti" koja nam je treći singl, i ujedno pjesma koju svi mi slušamo od malena, savršeno je napravljena u originalu i predstavlja nam izazov. A sama činjenica da se svidjela Josipi Lisac u našoj obradi, za nas je neopisiva pohvala.
* Počeli ste kao bend po raznim festivalima demo bendova...?
To su najljepša vremena samih početaka. Svi festivali na kojima smo nastupali bili su odlično organizirani i ostali su nam u najljepšim sjećanjima. Upoznali smo puno bandova sa kojima i dalje surađujemo i sviramo. Imali smo sreću što je publika od prvog festivala na kojemu smo nastupali prihvatila našu glazbu. Ne bi pisao dalje o festivalima jer ćemo zvučati umišljeno, a stvarno nismo takvi, pa su zato najbolje recenzije koje možete provjeriti na www. flyer.com.hr .
* Imate li kakve koncertne planove ili promocije?
Za sada nemamo konkretne planove koncerata, ali se radi na tome. Sviramo u Zagrebu gotovo svaki tjedan, ali posjećujemo i Osijek (koji moramo pohvaliti kao jedan od najboljih gradova za koncerte), Selce, Varaždin... U Kutini nastupamo za Novu Godinu i 23.12.04. na Božićnom koncertu. Nadamo se da će se mogućnosti proširiti i na veći dio Hrvatske ( jer nas je jako puno). Dobivamo dosta ponuda za Sloveniju, koja je iznad očekivanja prihvatila našu glazbu (nadam se da neće biti političke paralele). Kako su nam gitarist i basist iz Murtera i Zadra, jako volimo svirati na moru, što ćemo realizirati u bliskoj budućnosti.
* Sretno u daljnjem radu svima!
Hvala!

napisao: Kole