3 b +

11_07_2006
3 b +

Između kontrolirane gužve u luci i turista u gradu, svojim tokom teče naša svakodnevnica..."Jeste gotovi, možete mi dat bocu?" Dobro je dok pitaju, mogli bi nas uskoro počet tuć. Piturski radovi - pročelja, klupe, semafori. Imaju još tri stvari koje su sad bolje. Boje, boce, bolje, +.

Između kontrolirane gužve u luci i turista u gradu, svojim tokom teče naša svakodnevnica..."Jeste gotovi, možete mi dat bocu?" Dobro je dok pitaju, mogli bi nas uskoro počet tuć. Piturski radovi - pročelja, klupe, semafori. Imaju još tri stvari koje su sad bolje. Boje, boce, bolje.

Boje


Konačno su ispitni rokovi pri kraju, prolaze prijemni... Uskoro će preplanuti koža i onih najmarljivijih studenata i maturanata. Novu boju poprimaju i zgrade, semafori, klupe...

Jedan od onih poslova u kategoriji - pa zar postoji netko kome je to u opisu posla :) Bojanje stupova semafora u srebrnu boju. Ne tako davno je obojana i većina rasvjetnih stupova pa se pored tog posla, obim ovog posla ipak čini manjim. Oglasne ploče za kredite na crno, tapetare, repeticije... su očišćene! ;)



Kao i svako ljeto, sloj nove bijele boje dobile su i sve klupe na Rivi i na obali. Radovi su izvođeni taktički - dnevno se bojalo samo nekoliko klupa. Valjda nema onih neopreznih koji su u garderobu dodali i odjeću s potpisom PiturKlupa.



Kad je početkom 90ih osvanula zgrada obojana u zeleno, mnogi su je komentirali s gađenjem, a onda je nazivom "Muslimanka" ušla u legendu. U njenom neposrednom susjedstvu sve su šarenije nove zgrade na Brodarici...



...a čini se da ni zgrada na vrhu Ulice slobode, radnog naziva Sunčani sat, neće ostati u kategoriji "obična zgrada". Svoju originalnost već je najavila neobičnim oblikom, a sada i bojom dijela pročelja.



Poput mnogih zgrada u gradu, svoje lice će ovaj put osvježiti i neboder kraj benzinske postaje Pojišan. Impozantno visoka skela ja postavljena! Uskoro će se postaviti reklama koja će smanjiti financijski teret obnove pa valjda neće trebati dugo čekati na početak, a potom završetak, radova.



Boce


Jesmo li lijeni i/ili glupi mi koji plastične boce stavljamo na vrh kante kako bi ih iza nas pokupili "skupljači boca"? Iz prve ruke sam saznao da se na bocama mjesečno može zaraditi 2500 kuna. Ajde, malo računanja... 5000 boca, 166 dnevno, 83 ujutro i 83 navečer... Moguće? Priznajem, meni je nevjerojatno.





Kako god, po gradu nikad nije bilo manje PET škovaca, a nakon neke fešte na otvorenom smetlarima preostaje samo pomesti papir. No, nije li skupljanje boca počelo prelaziti granice? Ukusa? Razuma? Poštenja? Morala? Pijo nam je poslao fotografiju kako izgleda kontejner za PET ambalažu kad ga obrade noćni lovci na plastiku. Prevrni, razbij, odvoji što ti treba, pokupi, ostavi sve razvaljeno i razbacano. Najavljuje se početak otkupa automobilskih guma...Ne bi nas trebalo čuditi kad ujutro nađemo automobil na četiri coka?

Bolje


Otvoreno je preuređeno kazalište lutaka! Godinama se čekalo i konačno dočekalo kazalište opremljeno na najvišoj tehničkoj razini koje osim potreba lutkarskih zadovoljava i potrebe komornih dramskih predstava i manjih koncerata. Nakon svečanog otvaranja i praizvedbe predstave "Povist o' Splita - treći dio", kazalištarci odlaze na ljetnu stanku koja će se iskoristiti za uljepšavanje pročelja pa će na jesen ionako odlično kazalište biti još bolje.

Šminkanje dijela zapadne strane Peristila nije dugo potrajalo. Za koji tjedan najavljeno je i otvaranje preuređene i sadržajem obogaćene kavane Luxor...



Svako novo raskrižje prilagođeno je invalidskim kolicima, davno su prepravljena najfrekventnija u centru grada, ali ostalo je još mnogo posla, ne samo na raskrižjima... Križanje Vukovarske i ulice Bruna Bušića po broju nesreća spada u najcrnje točke splitskog prometa, ali niveliranje pločnika jedna je svijetla točka. Bolje, ali ne još dovoljno sigurno?



Prije par godina postavljeni su putokazi za splitske hotele. Neki su se oštetili, negdje se "od šume nije vidjelo stablo", neki su i meni domaćem bili neshvatljivi, a od tada su se otvorili i novi hoteli. Došlo je vrijeme za obnavljanje signalizacije i redizajn...



+


Zamalo pa ništa od ove đirade :) Na kraju radnog zadatka uhvatio me ljetni pljusak, neuspješno izbjegavanje kapi, preskakanje lokava, vrućina isijava iz asfalta... A onda još jedna fotografija za kraj (kraj đirade, ne moj kraj) - lokacija: križanje kraj bolnice na Firulama.



Al' semafor još radi :)

napisao: Pile