Berlin bez baluna

28_06_2006
Berlin bez baluna

Nisu svi iz Splita prema Berlinu krenuli iz navijačkih pobuda. Red Hot Chili Peppers imaju novi album! Red Hot Chili Peppers su na europskoj turneji! Red Hot Chili Peppers su rasturali Berlin! To su činjenice, a priča ide ovako...

Na veliku žalost hrvatskih fanova, najbliža destinacija na kojoj smo Pepperse mogli vidjeti uživo bio je Prag i Berlin. No, ni 17 sati vožnje nije nas omelo da uživamo u sjajnom koncertu koji su priredili Flea, Chad, John i Anthony. Wuhlheide, prirodni amfiteatar, bio je rasprodan u samo nekoliko sati i čini se da su svi otišli kući zadovoljni. Još dok je publika ulazila, koncert je otvorio Dizzee Rascal, koji je sjajno miksao na velike rock hitove poput Smells Like Teen Spirit, We Will Rock You, Rollin' i dr. Nedugo nakon, točnije u 20:04, Peppersi su počeli kratkom improvizacijom, kakvih će biti još tijekom koncerta, ali već nakon nekih pet minuta začuli su se prvi akordi pjesme Can't Stop s albuma By The Way i ludilo je počelo. Žestoko i opasno od prvoga trenutka Red Hot Chili Peppers nastavili su nizom hitova s posljednja tri albuma Scar Tissue, Dani California, By the Way, Tell Me Baby, da bi došli i do staroga hita Magic Johnson i Give it Away.




Kako dosad bend nisam gledala uživo, bila sam ugodno iznenađena. Stare live snimke ne mogu dočarati kako Red Hot Chili Peppers stvarno zvuče, još su otkačeni i žestoki, ali sada napokon i točno sviraju. Scenski nastup je posebna priča, od Flee koji je zabavljao publiku i bio obučen samo u bijelim gaćicama, do Frusciantea čije su gitarske dionice umjetnost i koji, osim što svira i pjeva back vokale, izvodi i svoj kvazi ples. Anthony Kiedis ne komunicira mnogo s publikom, pjeva više nego u redu, a na pozornici izaziva oduševljenje. Dojam je upotpunio u plavo odjeveni Chad Smith na bubnjevima.



Nakon nekoliko pjesama iza benda su se pojavila četiri video zida na kojima se projiciralo ono što se događalo na bini i u publici, ali i zanimljivi video filmovi kao za vrijeme Californication. Najviše je pjesama bilo sa Stadium Arcadiuma i megauspješnih prethodnika By the Way i Californication. Right on time su započeli rifom pjesme London Calling. Od starih stvari svirali su isključivo Soul To Squeeze, Give it Away i Magic Johnson što je jedina zamjerka ovom koncertu. Nakon sat i pol, odnosno na kraju službenog dijela, izveli su By the Way, pa je bis bio neizbježan. Publika je složno skandirala. Prvi se vratio John, a zatim Flea i Chad izvodeći laganu improvizaciju, a onda je uslijedila Soul To Squeeze, te kasnije You're Gonna Get Yours, obrada od Public Enemy, čime su otvorili pjesmu Give it Away. Zanimljivo je da je tokom dvije pjesme uletio jedan obožavatelj na binu te su ga redari lovili uokolo. Najjači je bio Flea kad ih je lovio te motima nagoviještao da ga puste, pri čemu je Anthony samo komentirao "That happens".



Zadnjih pola sata mogli smo uživati u obradi pjesme od Funkadelica te polusatnog jama maštovito nazvanog Thursday Night in Berlin. Svjetla su se ugasila i magija je nestala, no za 17 dugih sati vožnje do Zagreba glavom su mi se vrtjele slike i pjesme s izuzetna koncerta. Možda malo mirniji nego na početku karijere, Red Hot Chili Peppers su jedan od najvećih rock bendova sadašnjice. Nikako nemojte propustiti sljedeću priliku da vidite RHCP uživo. Naveliko se šuška da će se održati koncert u 11-om mjesecu ove godine. Dobit ćete sve što dobar koncert može ponuditi, vrhunsku svirku, iskrene i opasno dobre glazbenike, sjajne pjesme i, naravno, vrhunsku zabavu.

napisala: Teea