Đir po žegi

25_06_2006
Đir po žegi

Peristil u novoj fazi restauratorskih radova. Kraj peškarije se rađa se novi hotelčić. Konzumiranje AKTIVITISa preporučamo i balotašima sa Trstenika. Crni asfalt, zelena trava... Lijevo ludost, desno ludost... Ma što crveno i crno, zeleno je, vozi, koga briga.

Zapele su malo đirade, znam... Neki u Njemačkoj, neki uče, neki rade, a ima i puno drugih poslova oko portala... I svima je vruće, toliko da ni nedjeljne jutarnje kave više nisu na Rivi.


Peristil opet pod pokrivačem


Ima onih kojima se ne sviđa bjelilo očišćenog kamena na Peristilu, a što će tek reći kad se završe započeti radovi na zapadnim kolonadama :)



Uvijek kad započnu restauratorski radovi, započnu i prigovaranja zašto se turistima nudi platno i skela umjesto spomenika. Zaboravljamo da je to nužnost i da su slične slike svugdje u svijetu, samo što negdje ima više novca pa radovi traju kraće.

Za koji mjesec ili godinu, kada restauratorski radovi uznapreduju i kad se uredi kavana Luxor koja je na korištenje dodijeljena po strogim kriterijima koji obećavaju da to neće bit obični kafić, bit će to definitivno Peristil kakvog do sada nismo poznavali.


Kontra suši


Upeklo je... Tek kad pogledam neki zapušteni vrt i vidim sprženu travu shvatim koliko truda treba uložiti u održavanje gradskog zelenila. Investicije u automatsko zalijevanje su očito pun pogodak jer je zelenilo, primjerice na Poljičkoj, besprijekorno.



Kraj Dvornikovih dvora vrijedna teta svako jutro razvlači gume, stavlja prskalice... I trud joj se isplati, svaka čast!



Dobro, ima i površina na frekventnijim mjestima koje nisu odoljele vrućini, ali nismo mi Monte Carlo da možemo/moramo održavati svaki metar grada.


I balotaši se uspavali


Faca je uspija Mercedesa, vozeći ga uzbrdo Velebitskom, pribacit priko korniža, pomest znak, popet se na trotoar, probit zid, past s 10 metara visine na balotaško i skupa sa svojom ekipom sa lakšim tjelesnim ozljedama izać iz zapaljenog i prevrnutog auta. To bi bilo ukratko iz Crne kronike... Prošlo je od toga par tjedana, a na kraju teksta u Slobodnoj je pisalo da je lokalni balotaš izjavio: "Jao, uništiše nam zjog".



Od ovog akcijskog događaja ima par tjedana, a balotaši čekaju da im netko drugi makne ostatke zida sa igrališta. Primjer da bi AKTIVITIS trebalo primijeniti i na starije, a ne samo mlade. Jer stvarno, di ide ovaj grad kad ni trunke kakvog-takvog aktivizma nema više niti u balotašima?! Pa bar su oni uvik bili pojam složne ekipe koja će iz ničega stvorit zjog, dovest rasvjetu, stavit šentadu...


Hotelčić, hotelčić...


Posljednjih godina se po gradu, kaskajući za potrebama, otvaraju novi turistički smještaji - od jednog hostela do nekoliko hotela. Najinteresantniji je primjer prenamjene Bobisove tvornice u hotel visoke kategorije. Povećava se i broj malih, ali luksuznih hotela u samoj gradskoj jezgri - kraj Srebrnih vrata i iza Vestibula. Kerum čeka razrješenje pravne zavrzlame pa da uredi Central. Ovih dana saznali smo i kakav će biti novi izgled hotela Marjan.



Buljubašić se, nakon prenamjene prizemlja nesuđene dječje igraonice u poslovnicu banke, posvetio gornjim etažama. Zgrada u Zadarskoj će tako od Jugoplastikine pa Diokomove robne kuće, preko dječje igraonice - postati hotel. Toliko luksuznih hotela u gradskoj jezgri zahtijeva i nova parkirališna mjesta - podzemne garaže?

Ceste


Moram se uvijek osvrnuti na ceste :) Priča se o njima, pozitivno, informativno i negativno, i na forumu. Među forumskim pitanjima za Poglavarstvo našlo se i zanimljivo pitanje zašto Grad plaća popravljanje ceste koju npr. HEP nakon radova loše sanira. Odgovor očekujemo.



Do kraja sezone je valjda to sve... Nema više radova ne cesti. Rezimirajući, ova sezona krpanja je među rekordnima po obnovljenoj površini. Nema puno zakrpica, uglavnom su to oveći novi slojevi asfalta, često preko obje trake ili dugi po stotinjak metara. U Vukovarskoj su konačno nivelirane šahte u blagoj lijevoj okuci kraj rukometnog igrališta, a obnovljeno je i cijelo raskrižje sa ulicom Slobode. A kad su ono rekli da će obnoviti i ono raskrižje kraj bolnice?


Lijevo - desno - zeleno


Često čekam zeleno na semaforu na vrhu Bihaćke... Ili ćete to gledat kao početak Vukovarske?

S lijeve strane, točno ispred ulaza u banku, već je tjednima nešto ograđeno... Tanki konop ograđuje dva kvadratna metra površine. I konačno jednom pogledam prema gore i shvatim... Netko je izračunao da će razbijeno staklo s pročelja na trećem katu, ako padne, pasti točno u omeđenu površinu. Mislim da nije bitno što se oblik površine zabranjene zone pomiče pa je trenutno u fazi da se nalazi ispod natkrivenog dijela.



S desne strane spomenik obješenim antifašistima. Nekad je i taj spomenik bio lijevo, tamo gdje je sad zgrada s koje prijeti tragedija. Iako na spomeniku piše "na ovom mjestu", što ima veze petnaest metara lijevo ili desno, sve isto. Zanimljivo je kako nema ni jednog cvijeta, a u četvrtak, 22.06. je bio Dan antifašističke borbe. Ma, koga briga. Koga briga i što ima onih koji zvijezdu povezuju samo sa komunizmom, kojima su partizani isto što i komunisti, koji ne znaju da Split pod fašističkom vlašću nije bio hrvatski, nego talijanski...

napisao / foto: Pile