Fešta muzike

18_06_2006
Fešta muzike

<div style="text-align: left;">Feštom muzike ove godine će se i u Splitu obilježiti Svjetski dan glazbe, koji se slavi na prvi dan ljeta - 21.06. Na nekoliko gradskih lokacija nastupat će uglavnom splitski glazbenici. Fešta muzike ujedno će obilježiti i početak<span style="font-weight: bold;"> kampanje AKTIVITIS</span>!

Feštom muzike ove godine će se i u Splitu obilježiti Svjetski dan glazbe, koji se slavi na prvi dan ljeta - 21. lipnja. Na nekoliko gradskih lokacija nastupat će uglavnom splitski glazbenici. Fešta muzike ujedno će obilježiti i početak kampanje AKTIVITIS!

AKTIVITIS je kampanja kojom se želi potaknuti mlade grada Splita da se aktivno uključe u izradu Gradskog programa djelovanja za mlade.



KIKLOP


Bend se oformio prvi put prije 4 godine. Nastupali/volontirali po raznim mjestima, u Dubrovniku na Dan Planeta Zemlje,Krilu Jasenice na plaži, po raznim tulumima(najčešće u prostorima SDP-a na Bačvicama), Kocki, te su prvi bend koji je nastupio na Barbarincu (godinu prije Šo Mazgoona). Nakon tih nastupa bend je prestao s djelovanjem, da bi se prije otprilike pola godine ponovo okupio u nešto izmijenjenom sastavu. Sviraju ozbiljnu muziku (covere) na neozbiljan ležeran način ne mareći previše za kvalitetu (zbog neplaćanja :)) koliko za zabavu. Njeguju/miliuju ženski vokal uz mušku instrumentalnu pratnju. Ćlanovi: Višnja Jurišić-vokal, Igor Babić;-bas gitara, Tomislav Kalebić-gitara, Nikola Erceg-bubanj

SPOCK


U današnjem sastavu bend se okupio prije pola godine, zadržavajući ime pod kojim su neki članovi već prije svirali u caffe baru "Bava" na Bačvicama.
Muzika koju sviraju je varira od rocka pa do funky-a, a osim obrada manje ili više poznatih standarda sviraju i neke vlastite skladbe. Posljednja svirka koju su imali bila je početkom šestog mjeseca u caffe baru "Quasimodo". Ćlanovi: Andrija Šitić-vokal, Marko Petrović-bas gitara, Goran Baljkas-gitara, Nikola Erceg-bubanj.

JUSTIN"S JOHNSON


Bend je osnovan 2001. godine, a prvi koncert su odradili prije tri godine i od tada su nastupili na više od 65 koncerata od kojih izdvajamo: nastupe kao predgrupa Hladnom Pivu na njihovoj dvoranskoj turneji, nastup na Splitskom festivalu prošle godine u sklopu večeri "Retrovizor", nastup na "Večerima dalmatinske pisme" u Kaštelima, nastup na brucošijadi FER-a u klubu Pauk u Zagrebu, nastup na natjecanju mladih europskih ska bendova u Italiji (Gorizia) gdje su osvojili prvo mjesto, nastup u Splitu na tvrđavi Gripe u okviru večeri "Tribute to EKV" (samostalno i kao prateći bend Darku Rundeku), nastupe u svim važnijim splitskim i zagrebačkim klubovima te u Ljubljani. Trenutačno imaju 15 svojih autorskih pjesama te 10-ak obrada poznatih pjesama u vlastitom aranžmanu. Neke od pjesama možete čuti na promo Cd-u (snimanom u Deva studiu u Splitu) te na više domaćih i stranih kompilacija ("Youngunz" - Slovenia, "From Punk to Ska" - Wolverine Records Germany itd. ). Bend upravo radi na novim pjesmama te se priprema za nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu pod okriljem "Powerflower" booking & promotion agencije iz Njemačke. Justin's Johnson su: Miro - vokal i gitara, Goran - bubnjevi, Lenko - truba i vokal, Grgo - bas gitara, Milena - truba, Mirko - trombon, Marin - alt saksofon, Duje - tenor saksofon.

GORAN CETINIĆ - KOĆA


Svira akustičnu gitaru samoukim "fingerpicking" stilom i pjeva blues.
Rođen 17.05.1985. u Splitu. Gitaru poceo svirati sa 10 godina. Blues počeo intenzivno slušati sa 13-ak godina, a prve nastupe s blues grupom "3.c" ex . "Nine below zero" bilježi sa 17 godina. Svirao i s grupom "The Skelligs" - tradicionalna irska glazba ( osim gitare svirao mandolinu ), u grupi "Little pigeon's Forhill blues" ( duo usna harmonika - gitara) i s raznim session bendovima uglavnom po Splitu.

SKUPINA KOLO

Ćetveročlana skupina KOLO od proljeća 2005. svira u sastavu Nataša Pušić- violina, Tonći Hrga- gitara, Ivan Žitko - Sova - perkusije, gitara i bouzouki. Nedavno se skupini priključila pjevačica anđeoskog glasa, Sanja Božić-Budimir koja također svira i giraru. Sa skupinom je do odlaska na brod svirao i Sandro, na indijskoj tabli i drugim perkusijama. Nadamo se da će Sandro tu suradnju nastaviti i po njegovu povratku s broda.
Skupina svira autorske skladbe u stilu world musica, ali do sad nismo imali priliku čuti niti jedan sastav koji svira sličan glazbeni stil. Stoga vas pozivamo da dođete na naš koncert i sami osjetite našu glazbu .
Naša osobitost je da od proljeća do jeseni održavamo probe na otvorenom (kad god nam to vrijeme dopusti u spomen parku na Sustipanu). Sviramo sjedeći na zelenoj travi, u hladovini borova i palmi, na svježem zraku, s prekrasnim pogledom na more. Pravi je užitak svirati u takvom okruženju i promatrati reakcije slučajnih prolaznika - publike koja sa zadovoljstvom dijeli naš užitak u stvaranju glazbe.


GARDEN OF STONE


Bend aktivno postoji nepuna 3 mjeseca kada su se našli 5 ljudi da naprave projekt tributa bendu kojeg svi rado slušamo to je naravno Pearl Jam. Od toga smo ubrzo odustali jer smo skužili da ima još toga što bi htjeli svirat tako smo počeli uzimat stvari od ostalih srodnih bendova kao što su Alice in Chains, Soundgarden, Nirvana, Faight no More itd. da ne nabrajam uglavnom sviramo grunge sa možda pokojom iznimkom. Do sada smo imali jedan nastup a, možemo se pohvaliti sa šinjenicom da sviramo predgrupu Urban&4 u Sinju dana gospodnjeg 24.06.2006 ovo bi bila postava benda: Anita - vokal, Marko - gitara, Vale - gitara, Goran - bass, Tonći - bubanj. E i zaboravih reći da da smo za sad cover band znači sviramo obrade drugih dragih nam bendova nemamo još autorskih stvari ali imamo ambicija pa ko zna možda u doglednoj budućnosti...

FRAKCIJA


Frakcija postoji od 1999. god. članovi frakcije su Ante Puljiz(vokal), Frane Paić(bas), Alen Jurišić(gitara), i Tihomir Džajić(klavijatura). 2003. god. izdali su svoj prvi album, "Predstava", a početkom 2007., izlazi novi album na kojem gostuju Mladen Badovinac(TBF) i Dalibor Pavičić(The Bambi Molesters). Glazba koju sviraju opisana je kao art rock!

CASTRO


Castro iz Splita nastoje ukuhati cabaret s elektronickom glazbom, električne gitare sa sampleovima ganga, a gdjeejgod i disco nadahnut etno zvucima nesvrstanih zemalja istoka. U tekstovima nadahnjuju se kulinarstvom, brazilskim novelama, a Ă‹eπĂŠe u njima prepliĂŠu romantiku i zdravstvene probleme koji muĂ‹e dio ocvalijih glazbenika ove nakupine.
Na vokalima Castrove glazbeno-frankestajnovske radione nekadasnji su Black Coffijevac, a od ove godine i debitant na Splitskom festivalu - Toni Kesic, makarska pjevacica Ana-Ivana Juranovic, te Robert Martinov. Elektroniku programira, a uz to nabada i po gitari Mak Jovanovic. Bas svira prof. Boris Zdero (No, Comment, Nokturno), a klavijature i po potrebi kontrabas nabija Milivoj Rilov (Lokva), najstarije kastelansko cudo od djeteta i donedavno jednini muski clan Zbora medicinskih sestara splitske bolnice.

Stalna suradnica Castra je i svedska violinistica, sretno udata u Splitu, Nilla Axelsson, a u zivim svirkama kabaretskom Castru pomaze bubnjar Jadran Ducic-Cico. Na koncertima stalni postav Castra, usprkos pokudama modnih stilista, smjelo oblaci "kucne haljine" dalmatinskih domacica koje žele otrgnuti od zaborava i izumiranja pred najezdom jeftinih dalekoistocnih tkanina u ovdasnjim trgovinama.

Članovi:
Ana-Ivana Juranovic- vokal, Toni Kesic - vokal, Robert Martinov - vokal, ukulele, Mak Jovanovic - gitare, programming, Milivoj Rilov - klavijature, drombulje, Boris Zdero - bas, Nilla Axelsson - violina

Kolaboratori: Jadran Ducic-Chicho - bubnjevi, Nikola Radman - gitare.

Više informacija i download promo pjesama grupa Castro, kao i njihovog paralenog aerobik-tanz projekta Discopath, nalazi se na web stranici www.discopath.net.


KUNDYAK MEZHIE


Band se zove Kundyak Mezhie. U bandu sviraju Toni Buzolic (bass), Marijan Katic (gitara), Srdan Jelicic (bubnjevi) i Branko Dragicevic (gitara i vokal). Svi clanovi su svoje visegodisnje sviracko iskustvo stekli sviranjem u raznim splitskim bandovima. Postojimo nekih godinu dana i sviramo autorske pjesme na engleskom jeziku. Sarolikih smo glazbenih preferencija te se stoga i u nasoj glazbi mogu pronaci utjecaji bluesa, funka, soula i naravno, rock'n roll-a.

LAŽNI BRKOVI


nastali su u Splitu jednog predivnog ljetnog dana 1999 godine. U ognju ljetnih dana okupilo se 5 energičnih momaka u namjeri da stvara glazbu. U to doba stvarali su samo nesnosnu buku i ježili kože susjeda. Ubrzo su ½Lažni brkovi½ počeli raditi autorske stvari i snimili su nebrojene demo uratke za kućnu kolekciju. Nikada nisu imali preveliku potrebu za javnim nastupima i uživali su u četri zida svoje garaže. 2000 godine Vladimir Danilović odlazi na studij u Dubrovnik, a dužnost grlenog vokala preuzima Mišo Komenda. 2003 godine bas gitarsist Krešimir Renić odlazi na odsluženje u daleki Bjelovar. Na njegovo mjesto dolazi Gordan Rogošić. Tada se iskristalizirala postava i zvuk današnjih Lažnih brkova.
Sadašnja postava sazdana je od : Roberta Malkića (bubanj), Krešimira Bačića (solo gitara), Gordana Rogošića (bas gitara), Miše Komende (ritam gitara, vokal).

LOUDERMIND


Loudermind je Hrvatska autorska ( alternative / grunge ) demo grupa koja se sastoji od tri člana Joško Filipović (vokal / gitara ), Bruno Tadej ( back vokal / bas gitara ) i Jure Vitaić ( bubanj ). Formiranje grupe započinju Joško i Jure u travnju 2005 godine koje traje do rujna 2005 god.kada se grupi pridružuje i treći član Bruno. Glazba koju sviramo naglašena je energijom emocija i inspirirana uglavnom od inozemnih grupa kao što su Soundgarden, Nirvana, Stone Temple Pilots, Muse i drugi. Textovi pjsama više manje bazirani su na ljubavnoj tematici i vlastitim pogledima na stvari i svijet samog textopisca. Što se tiče našeg glazbenog materijala , snimili smo demo koji sadrži četri pjesme.


MISTER NO.


Mister No je grupa nastala u Splitu 2000. godine. Izvode isključivo autorske stvari, i to obrade pjesama pjesnika Slavena Sliškovića Slije, koji je ujedno i vokal. U pop rock žanru sa sjajnim tekstovima i glazbom koja jednostavno stvara atmosferu za uživanje na ovom nastupu će predstaviti materijal iz Slijine nove zbirke "Tvoja Je Nevinost Popularna U Mojoj Ulici".

NIKOLA DŽAJA


Za muziku se počeo interesirati već u sedmoj godini života. U muzičkoj školi je završio prvi pripremne za kontrabas ali nije nastavio obrazovanje jer se zainteresirao za bubnjeve. Sluša i svira razne muzičke žanrove od jazza i bluesa, do rocka i metala. Slobodno vrijeme posvećuje svom projektu u kojem sam radi svoje pjesme i svira klavir, bubanj, gitaru, bass i pjeva. Svira bubnjeve u metal bendu Vega koji trenutno radi na svojem drugom studijskom albumu i planira mnoge koncerte po Hrvatskoj i izvan nje.

PELEGRIN


Pelegrin trio je nastao u osebujnom okružju Piska početkom devedesetih god. prošlog stoljeća. Godinama djeluju povučeno, s povremenim koncertnim istupima. Sviraju autorsku, isključivo instrumentalnu fussion glazbu. Inspiraciju crpe iz mediteranskog ambijenta.
Ćlanovi: Božo - ritam i solo gitare, Vjeko - bass gitara, Pec Ivo - bubnjevi i udaraljke.


RITAM SRCA (Udruga)


Osnovana je u svrhu promoviranja radosti življenja i razvoja svih potencijala pojedinca. Organiziramo poludnevne i vikend radionice bubnjanja, plesanja, veseljenja .

Utjecaj grupnog bubnjanja:
- osigurava zdrav trening i iscjeljuje tijelo, um i duh
- stimulira naš um i proširuje mentalne sposobnosti te ujedinjuje um i tijelo
- usklađuje našu biologiju i povećava imunitet
- podiže kreativni potencijal
- povećava Alfa moždane valove i tako stvara osjećaj sreće i blagostanja
- dovodi u stanje opuštenosti i oslobađa od svakodnevnog stresa
- vraća nas našoj dubljoj prirodi i daje iskustvo cjelovitosti
- stvara osjećaj zajedništva i jedinstva i povezuje nas na mnogim nivoima
- donosi bolji emocionalni i psihički osjećaj
- pomaže izražavanju jakih emocija
- potiče igru i zabavu
- podiže samopouzdanje i samopoštovanje
- stavlja nas u sadašnji trenutak
- povećava memoriju i proširuje pažnju
- poboljšava psiho-motornu koordinaciju
- razvija svjesnost
- poboljšava aktivnost staničnih imunoloških komponenti koje su odgovorne za pronalaženje i uništavanje stanica raka i virusa
- podučava nas našem prvobitnom odnosu s Majkom Zemljom i prirodnim zakonima koji upravljaju univerzumom
- omogućuje jedinstveni izraz i komunikaciju

RUDIJEV BLEF


Rudijev blef je sastav koji izvodi autorske skladbe koje bi se mogle svrstati u pop-rock glazbu s elementima različitih podžanrova. Grupa je osnovana 2001. godine pod imenom Rokolomotiva T, od strane Stipe Vidića (gitara, vokal), Ivana Perića (gitara, prateći vokali) te Rudija Vučemilovića (bas, prateći vokali). Nakon nekoliko izmjena na poziciji bubnjara, grupi se 2004. priključuje Ivan Fistanić (bubanj) te se postava ustaljuje. Ove godine Rokolomotiva T mijenja ime u Rudijev blef, održava prve javne nastupe u ovoj postavi te počinje s pripremama za snimanje prvog albuma.

VUNENY


Elektroakustik trio ''Vuneny'' nastao je suradnjom muzičara Andrijana Zovke i Nedima Ćišića početkom 2003 godine, kada su na prijedlog Festivala kratkog filma u Mostaru prihvatili ponudu i napravili soundtrack za film Phillipa Garella, Le Revelateur (fr, 1968). Andrijan Zovko već 10 godina svira sampler i klavijature u mostarskom elektro-core bendu Handle with Care, a Nedim Ćišić je do tog mometna svirao el.gitaru u intelektual-pop sastavu Mara (pored dugogodišnjeg rada u Alternativnom Institutu, mostarskoj bazi za underground umjetnosti, kao pisac, urednik Kolapsa, Vodiča za urbane spavače, programski urednik kluba A.I., muzički urednik Mostar Intercultural Festivala itd...) Suradnjom na soundtracku shvatili su da kombinacijom elektronike i gitara stvaraju originalan zvuk, i nakon završetka projekta odlučili da nastave svirati pod imenom electroacustic session. Krajem ljeta 2003 projektu se, kao perkusionista i vokal pridružuje Asmir Šabić (Alternativa Nova, UltraRed Orchestra...) što navedenom muzičkom konceptu daje krajnji muzički rezultat i profesionalnu predanost, i projekt počinje djelovati pod zvaničnim imenom ElektroAkustik trio "Vuneny".

Muzika koju Trio stvara crossover je elektronike sa rock korijenima (obzirom na dugogodišnja iskustva trojice muzičara), sa primjesama dub-a, core-a, etna, drum'n'bass-a, ambijentalnih melodija i eksperimentalnog, konkretnog zvuka, dakle suvremen, orginalan ''pravac'', koji se može prilagoditi svakoj vrsti prostora i publike. Live nastupi mogu se popratiti VJ-ingom Ermina Hadžića, ili live pratnjom za film Philippa Garella, gostovanjem drugih muzičara iz prijateljskih bendova (Handle with care, Mara), i u potpunosti su ''live'' - sampleri, klavijature, gitare, perkusije (darbuka, udu, djembe, zvećke), frule, drombulje, didjeridoo, kazoo, i mnogo sofisticirane el. opreme.

Vuneny su u nešto više od godinu dana postojanja odsvirali gotovo 80 koncerata u BiH, Hrvatskoj, Si CG, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj, Austriji, Holandiji i Belgiji i snimili 2 nosača zvuka u vlastitoj produkciji (''sturm und drang'' - 4 kompozicije i ''otonomus kolektiv live studio session'' - 4 kompozicije, u Toulousu, Francuska).

Prvi album snimljen u zagrebačkom studiju COSMO pod nazivom "Play that silence" objavljen je za sarajevski Buybook, a promoviran je na koncertima širom Europe, a u BH medijima proglašen je jednim od najboljih albuma u 2004. godini. Drugi album "Oil" snimljen je u St. Etienneu, a osim u BH izaći će i u Hrvatskoj i Francuskoj. Više informacija na: www.vuneny.org


Čuvari svirala


Grupa egzistira nešto više od 3 godine u postavi: Danijel Stojan- bubanj, prateći vokal, Ivan Smoje- bas gitara, Damir Rakić- gitara, vokal. Grupa je svojim koncertima počastila gradove i gradiće širom Hrvatske, BiH, Slovenije. Repertoar je više nego raznovrstan, a naslanja se većinom na hard rock, ali su prisutni i drugi glazbeni pečati. Na njihovim koncertima mogu se čuti njihove verzije pjesama grupa: Deep Purple, Led Zeppelin, Queen, Rolling Stones, Seal, Jimmy Hendrix, Leb i Sol, Azra, kao i autorske pjesme banda.

>>> A di posli?


After party bit će u klubu O'Hara, od 1 sata iza ponoći...

napisao: splitski.portal