Tek je počela...

23_05_2006
Tek je počela...

Vrućina je tek počela, a đirada gradom tako teško pada... Od pogleda na zidove, do osvrta na (ne)bitne detalje. Koliko je moćan grafit? Tko čupa travu? Anegdote iz prometa. Poduzetnička ideja za ribare ( i one druge) sa Matejuške. U luci i pred lukom reaktori i velika i mala jedra.

Vrućina je tek počela, a đirada gradom tako teško pada... Od pogleda na zidove, do osvrta na (ne)bitne detalje. Koliko je moćan grafit? Tko čupa travu? Anegdote iz prometa. Poduzetnička ideja za ribare ( i one druge) sa Matejuške. U luci i pred lukom reaktori i velika i mala jedra.

Ide se na more...


Sezona kupanja je otvorena:) Otvorena je i sezona vrućine :( Ajmo sa fotografijama sa splitskih plaža još malo pričekat... Ajde, dajemo malo vrimena, nek' se kupe novi kostimi i nek' se uvati malo boje ;)

Obmana


Mora bit da sam puno gledao američke filmove... Mislio sam da će kršni momci koji spavaju nad reaktorom ugroziti moj ego, pričalo se da će osvojiti skoro sve što je ženskog roda, očekivao sam nabrijane gromade...


A došla nam je maturalna ekskurzija koja impresionira jedino brojnošću. Preplavili su grad, u samo sat vremena moglo ih se vidjeti čak i na Pujankama. Izgurali su nas sa terace u ST Rive. Kafići su se jeftino "prodali". Ili su puštajući glazbu po američkom izboru samo htjeli biti dobri domaćini i lijepo ugostiti svjetske osvajače?


Dobro su izmorili konobare, naučili koju riječ hrvatskog i nakon tri dana boravka otišli... Bez nekog glasnog negodovanja ekologa i mirotvoraca, bez ekscesa koji su nešto puno više od nestašluka.

Minijature


Kao odgovor na ogromnog gosta pred lukom, ovaj vikend se u luci vodila bitka bijelih jedara. Ispred Matejuške jedra su razvile radiom upravljive jedrilice. Ne impozantno, ali oku puno bliže od nosača zrakoplova. Više o samom natjecanju pročitajte na linku.



Na ovim fotografijama možemo zahvaliti Stipi Marinoviću. Nažalost, nismo uspjeli nabaviti nijednu fotografiju nedjeljnog starta regate za krstaše koja se jedrila od gradske luke do Spinuta.



Parking anegdote


I na našem forumu se vodi rasprava o podzemnim garažama i problemu nedostatka parkirališnih mjesta u centru grada. Možda ova fotografija nudi rješenje svih problema? :)



Vozač skutera je parkirajući u Matošićevoj debelo zašao u pješaku zonu, pogotovo nakon što je ona proširena i na ulice oko Gradskog kazališta lutaka. Ipak, pohvalno je kako je ispod nosača skutera postavio podlogu kako ne bi oštetio kamen.



Konačno hlad na šeji


Prije nekoliko tjedana postavljene su nadstrešnice na autobusnim stajalištima na kojima ih do sada nije bilo. Konačno više nema prženja na suncu dok se čeka 6 preko puta Općine! Nakon ove posljednje ture postavljanja, stvarno se trebate smatrati nesretnima ako još uvijek autobus čekate na suncu, kiši ili buri ;)


Iako, relativno je koliko ovakve "prozračne" nadstrešnice uistinu štite od vremenskih prilika. Pogotovo kad razbijači dobiju bitku sa popravljačima... Prije skoro pola godine izgledalo je kao da se razbilo sve što se moglo razbiti, ali ostao je još krov. Valjda je sad konačno vrijeme da se postavi nova nadstrešnica.


Četiri marljive ruke


Postoje ljudi čiji posao u gradu ni ne primjećujemo, sve dok ne zakažu... Jeste li se ikad zapitali kako bi ulice izgledale da netko ne čupa korov koji raste u pukotinama asfalta? Jeste li se ikad zapitali tko to uopće čisti? Moram priznati da o tome nikad nisam razmišljao dok nisam vidio marljivog radnika Čistoće kako na Sućidru sa mašklinićem pločnik čini urednijim i prohodnijim.


U centru grada već odavno nema ni jednog suncobrana sa istaknutom reklamom... I u takvoj atmosferi strogih poštivanja pravila, na Matejušci se u petak pred punom rivom ponosno uspravio suncobran poznatog energetskog napitka. Ribar krpa mrežu, mora se nečim zaštititi od sunca. A možda mu Red Bull plaća? :D Ili sam upravo nekome ponudio dobru ideju...



Zidni obračuni


Što je bolja opcija, fizički ili psihološki rat? Kad se nekome zamjeriš, a on(a) čitav grad preplavi pogrdnim grafitima na tvoj račun... Kad je riječ o javnoj osobi napisana pogrda na zidu i ne izgleda tako strašno...


Možda bi obračun sa Mladenom Badovincem svi okarakterizirali tek kao obračun Mladena i ulice, da u voltu kraj kazališta nije pisala prijetnja(?) "Oj, Mladene neka, neka, duboka te jama čeka." i da akcija nije izvedena s predumišljajem, s već pripremljenim kvalitetnim šablonama.


U pravosuđe se mnogi (pokušavaju) umiješati pa zašto ne bi i ulica...


Tek kada bolestan um privatni život "običnih ljudi" počne povlačiti po gradskim pročeljima, tek tada shvatimo koliko smo nemoćni i kako grafiti mogu prestati biti bezazleni, a da njihova žrtva može postati bilo tko od nas. I kako se boriti? Pinelom ili...


Poruke potpore su ugodnije...





A što bi nam trebali govoriti novi "šablonski uratci" koji ovih dana polako, ali sigurno preplavljuju grad?



Interpretacija ovisi od čovjeka do čovjeka ;)


napisao / foto: Pile