Nije dovoljno staviti prst u more

20_05_2013 / 16:12h  |  Autor: KMaja  |  Foto: AIESEC
Nije dovoljno staviti prst u more

- AIESEC smo osnovali jer nije dovoljno staviti prst u more, kako su govorili, da budeš povezan sa svijetom, treba imati prijatelje u stranim zemljama – objasnio je na proslavi 40. obljetnice osnivač lokalnog odbora AIESEC-a, najveće studentske organizacije u Splitu.

U klubu O'Hara u subotu navečer proslavljena je jubilarna obljetnica najveće studentske organizacije u Splitu – lokalni odbor AIESEC-a, uz sadašnje je i bivše članove te goste, proslavio četrdesetu godišnjicu djelovanja. Proslavu je uveličao i osnivač splitske podružnice, Lorenzo Kliškić, koji je obećao nastaviti dolaziti na slavlja do 75. godišnjice.

Osim spize i pića, uzvanike je dočekao i prigodni program koji su vodili Ivona Pletikosić i Ivan Domljanović, uz videa na kojima je prikazan razvoj i cilj AIESEC-a, zatim najvažniji projekti koje je organizacija provela, a u posljednjem su se videu prisjetili druženja i putovanja alumnija.

Voditelji su popričali sa Lorenzom Kliškićem, koji je priznao kako se zbunio kada je primio poziv, pošto nije bio svjestan da je toliko vremena proteklo. – Citirao bih babu mog kolege: Sinko, minute se vučedu, a godine letidu – rekao je Kliškić, dodavši kako je lijep osjećaj vidjeti kako se priča nastavila.

Saznali smo i kako je nastao splitski AIESEC. – Ideja je nastala kao kolektivno ludilo kada smo dobili prostoriju u Radovanovoj, koja se protivila zakonima fizike – jer nas je toliko uspijevalo stati u tako mali prostor – i biologije – jer smo uz toliko pušača uspijevali disati. AIESEC smo osnovali jer nije dovoljno staviti prst u more, kako su govorili, da budeš povezan sa svijetom, treba imati prijatelje u stranim zemljama – objasnio je Kliškić.

Prisjetio se kako je sam naziv AIESEC (Association internationale des étudiants en sciences économiques et commerciales, kako je jedan mladić iz publike ispravno izrecitirao) zaintrigirao studente na počecima, a tada su im glavni ciljevi bili da netko dođe u Split te da uspiju poslati studenta u inozemstvo. Plan su ostvarili 50% - u Split je došla izvjesna Marlene sa Malte, kao prva stipendistica u Splitskoj banci, no nitko iz Splita za vrijeme njegovog mandata nije uspio otputovati vani.

Trenutnim članovima poručio je da nesuglasice unutar organizacije rješavaju među sobom, te da zadrže princip koji je od samoga početka vrijedio za članove: – Ni jedan student ne smije koristiti AIESEC kao izgovor za loše studiranje. Ispite treba davati u roku, izvršavati na vrijeme svoje obaveze i biti pristojan student – zaključio je Kliškić.

Duje Papić, predsjednik splitskog odbora , sa svojom je nasljednicom Danielom Mikuličić, dodijelio zahvale za poseban doprinos profesorici Maji Fredotović, Jošku Stelli te Info zoni. Daniela je prezentirala buduće projekte – IKCP, besplatna škola stranih jezika za studente, te Eko sinergija u kojem će praktikanti svojim djelovanjem poboljšavati organizaciju udruga koje se bave ekologijom. Zatim su proglasili nove alumnije, iskazavši zahvalnost ljudima koji su doprinijeli AIESEC-u posljednjih pet godina.

Nakon prigodno dekorirane torte, predstavljeno je i buduće vodstvo AIESEC-a, a zatim se uz glazbu fešta nastavila do daleko u noć.