Ponavljanje

Veliki sajamski mališan opet pliva u splitskom portu i opet se aktualizira pitanje uređenja Rive. Dosadilo mi je ponavljati priče o raskopanim ulicama, skinutim reklamama... ali jednoobrazne tende na Rivi-zar se to stvarno događa?! :) Nešto o vizijama, ali i realizacijama.

Veliki sajamski mališan opet pliva u splitskom portu i opet se aktualizira pitanje uređenja Rive. Dosadilo mi je ponavljati priče o raskopanim ulicama, skinutim reklamama... ali jednoobrazne tende na Rivi-zar se to stvarno događa?! :) Nešto o vizijama, ali i realizacijama.

Ponavljanje


Neke teme se stalno ponavljaju, kao da će trajati vječno...

Koliko sam ono puta pisao o skidanju reklama u gradskoj jezgri? Sad bi trebao koji redak napisati i o promjeni reklame na Pjaci? Slika pročelja zgrade zamijenila je ogromno lice bebe pa je oglašivač reklamu sada ograničio na puno manju površinu. Kad već mora biti reklama kako bi se financirala obnova, onda je ovo puno bolje rješenje, zar ne? Al' isto bi bilo lijepo da ni ovakvo skupljanje novca od reklamiranja ne traje godinama, kao što je slučaj sa Zlatnim vratima.


Ako sam notirao reklame, moram notirati i tende. Eto, i one konačno mijenjaju svoj izgled, prilagođavaju se postavljenim uvjetima ili uklanjaju. Uskoro će se i preostali prijestupnici uskladiti sa novim odlukama. Sunce mi prilikom fotografiranja baš i nije bilo naklonjeno :(


Ajde, kako se već netko nije javio i zaključio da mu je Riva monotona bez suncobrana i sa svim tendama u istim bojama? :)

Tako je, ponovno bi mogao pisati i o postavljanju električnih kablova. HEP još nije gotov sa velikim projektom obnove gradske energetske mreže i dok se radovi u Gundulićevoj i Matoševoj završavaju, na Cankarevoj i u okolnim ulicama prema Prokurativama i Starčevićevoj su tek na pola puta pa se sad tamo prelazi preko mostova i zaobilazi bagere.


Lako je HEPu kad su neki novinari postali klesari pa kroz tekstove u gradskoj rubrici Slobodne pametuju i nadgledaju kako izvođači radova vraćaju kamene ploče. Nisam klesar, no ne vidim razloga za žuganje-grubo izgleda kada bager razruje kamenom popločani pločnik, no dosada se sve uredno vratilo u prvobitno stanje.

Opet sam primijetio nove antene za mobitele koje će poremetiti vizure na kakve smo navikli. Na neboderu pored benzinske postaje Pojišan postavljeni su nosači na kojima će uskoro biti antene. Nadam se da se ostvarila dobra poslovna suradnja pa da će se uskoro ukloniti obavijest "Opasnost od urušavanja fasade" koja stoji pored dječjeg igrališta u podnožju nebodera.


Raste veliki mališan


Počele su pripreme za osmi međunarodni sajam nautike Croatia Boat Show koji će ove godine trajati od 1. do 9. travnja. Ajmo, dežurna žugala, pročeprkajte po svojoj arhivi... Evo, da vas malo podsjetim: "Hasan Aga doša na Rivu sa svojim šatorima", "Nemaš više niti di popit kavu u miru.", "Šta ovaj cirkus ne može odnit na Žnjan, nego ga triba ode u gradu radit i zauzet po rive", "Šta će nam ovo, da Kerum može kupit novu jahtu!?"... Ima toga još, a dok žugala budu žugala, Split će i ove godine imat jedan od 10 najvećih svjetskih nautičkih sajmova i tako biti udruštvu Genove, Cannesa, Pariza, Londona... O Splitu će se pisati u nautičkim časopisima, snimati reportaže, popunit će se svi (ne samo) gradski hoteli, neki od nas će naći (Ili su ga već našli?) privremeno radno mjesto, a pružit će nam se prilika i da uživamo u morskim ljepotanima.


Ma da, znam, ali opet nećemo moć radit đir po rivi, ograda isprid štekata zaklanjat će nam pogled... Sreća naša da Pinokiju iz onog novčića nije izraslo stablo na kojem raste novac - zamislite da je netko na Rivi posadio to stablo i da nam ono radi hlad dok ispijamo zimsku kavu... Jao, strahote i na samu pomisao! Neki stvarno odlaze u krajnost u tom našem umijeću življenja života.

Opet o Rivi


Ponovno se aktualizira pitanje novog izgleda Rive... Jeste li pročitali ono u Slobodnoj?. Nema skalinade u more, ali nema više ni kamena, nego je sad beton, ostaje (pre)moderan izgled, a Bajamontuša se (ne) vraća...


fotografirano: nedjelja, 19.03.2006., podne
Vrte se veliki gradski tj. naši novci, a nekako kao da se građane baš puno i ne pita, nego im se plasira gotov proizvod. Ili se to samo meni čini? A možda građani i nisu dovoljno zainteresirani? Ajde, vidjet ćemo koliko će nas se odazvati na izbore za Vijeća gradskih kotara, 9. travnja. Generalno gledajući, koliko nas je briga za grad i te "naše pare" iz gradskog proračuna pokazali smo odazivom na posljednje lokalne izbore - samo oko 30% glasača.

Vizije i realizacije


Nekidan je javnosti predstavljena ideja o gradnji atraktivnog objekta na lukobranu na Zenti. O "prizemljenom letećem tanjuru" i rotirajućem restoranu s pogledom na Brački kanal čitajte na linku. Polako, ali sigurno na Zenti se stvara potencijalni novi centar splitskog zabavnog života. Popularni klub O'Hara, sve više novih sadržaja u nedavno izgrađenom objektu koji funkcijom podsjeća na onaj na Bačvicama... Navodno će Jarno Trulli graditi hotele u obližnjoj trsteničkoj uvali (link na tekst)... Zamislite ludi splitski noćni život od Bačvica do Žnjana. Ma što Žnjana, Stobreča! :) Ah te vizije...

Puno je ljepše kad se vizije približe realizaciji pa kada se potpiše ugovor o izgradnji kao što je slučaj sa novim rodilištem. Riješeni su problemi sa odvozom građevinskog otpada koji je ostao nakon rušenja stare zgrade Zaraznog te sada čisto zemljište početkom svibnja očekuje prve kubike betona. O rodilištu možete čitati na našem forumu.

Lijepo je gledati i kako se konačno završava uređenje kazališta lutaka. Loša vijest za vozače, dobra za pješake, posebno klince-nakon otvaranja u ožujku, ulica ispred kazališta postat će pješačka zona.

Kuća Andrić nalazi se na arheološki atraktivnom lokalitetu pored Srebrnih vrata pa se stalno nalaze antički ostaci. Želja da se oni što bolje sačuvaju i predstave javnosti možda pomakne rokove primopredaje galerije Vidović iako gradonačelnik zahtijeva da otvaranje bude 1. lipnja.


Do ljeta bi trebao biti uređen i svrsi priveden i amfiteatar Doma mladeži... Uređuje se, radnici se vrte, rade... Evo, i Slobodna o tome piše. Živi bili pa vidili-bitno da se maklo sa papira :)

napisao / foto: Pile

Info zona Facebook