Tri agregatna stanja i imena

25_01_2006
Tri agregatna stanja i imena

Plinska veza Prokurative-Križine. Ne gradi se plinovod, nego ironija priča svoju priču. Kopajući za "strujovod" iskopali vodovod. Sinoptičari rekli da neće biti leda, a od zime i pingvin gine. Anegdota o imenima ulica-Masleša i bratstvo i jedinstvo sami protiv svih.

Plinska veza Prokurative-Križine. Ne gradi se plinovod, nego ironija priča svoju priču. Kopajući za "strujovod" iskopali vodovod. Sinoptičari rekli da neće biti leda, a od zime i pingvin gine. Anegdota o imenima ulica-Masleša i bratstvo i jedinstvo sami protiv svih.

'Ko je pustija plin?


Glavni akter prošlotjedne akcijske priče na Križinama bio je spremnik propan-butan plina 120 puta veći od plinske boce za kućanstvo. Nepažnja pri radovima na održavanju spremnika uzrokovala je ispuštanje plina u krug bolnice Križine, no katastrofa je spriječena pravovremenom reakcijom. A što će tek biti kad 2010. dovedu plinovod u Dalmaciju... ;)

Ironije li, baš ovih dana polaganim tempom započeli su radovi na sanaciji posljednje "splitske plinske katastrofe". Pomalo smo i zaboravili na (pro)ljetnu dramu kada je usred podneva Prokurativama odjeknula snažna eksplozija nakon koje je vatra progutala kafić i restoran, a nekoliko turista zadržano je na liječenju u bolnici Križine. Bijelom bojom i novim drvenim vratima uklonjeni su i posljednji vanjski tragovi gareži koji podsjećaju na tu tragediju.


Interijer i eksterijer imali su, za razliku od Rive, dozu ukusa i poštovanja prema okruženju, Prokurative su oživjele, a onda je jedna nepažnja sve preokrenula. Nadam se da će se radovi ubrzati pa da ćemo ubrzo opet moć na kavu pod svodove Prokurativa :)

Vodeni e-kanal


Radnici koji u Gundulićevoj i Matoševoj kopaju, u prethodnoj điradi spomenuti, kanal za električne kablove, imali su problema sa oštećenim vodovodnim cijevima. Puknuće je brzo sanirano, a najveća šteta jesu izgubljeni živci okolnih stanara. Nemojmo samo kuditi radnike, preko vikenda su radili do noćnih sati kako bi prekopavanje ceste bilo gotovo do početka radnog tjedna i prometnih gužvi. Pješaci pazite na rupe, a vozači pripazite na privremeno zakopan kanal preko Starčevićeve, dok se ne asfaltira.


Bravo Crometeo.info!


Crometeo je već u četvrtak na našem forumu za ponedjeljak najavio dolazak najhladnijih dana ove zime. U petak je sinoptičar Vlatko Vukičević u Slobodnoj tu najavu ismijao i poručio da ga pošaljemo u Sibir ako bude hladno. Vlatko, a šta čekaš? :) Ocrnia se samo tako... Bravo Crometeo!

Vjetrovita subota pod oblacima, a nedjelja burovita i vedra. Ipak, na Rivi nije bila dovoljno ugodna zavjetrina... Prije nego što je bura počela temeljito čišćenje grada i neba, crna mačja pahulj(ic)a spustila se na osunčanu provu broda na Matejuški.


Dok stari drveni brod na suhom vezu vjerojatno sanja o morskim avanturama, tko zna o kojim avanturama sanja mačak dok ovako čvrsto spava-veljača je blizu ;).

Balkanskom ulicom prolazim...


Daleko iza nas su godine kada su preimenovane skoro sve splitske ulice, kada su gubile nepodobna, a dobivala podobna imena. U toj silnoj žurbi zaboravljen je bio Miljenko Smoje, a pred primjerice prvim splitskim olimpijcima prednost su imali politički emigranti koji sa Splitom nemaju nikakve veze. Godine prolaze, ali neka imena ostaju...
Pripadam generaciji koja nema pojma tko je bio Masleša, ali znam da je to današnja Ulica Matice Hrvatske, no Maslešina 21 u Ulici Matice Hrvatske i danas postoji :)


Obala kneza Domagoja, gdje je to? Pa, tamo gdje je još i danas Obala bratstva i jedinstva, na istočnom dijelu gradske luke. E, tko prvi nađe kamenu ploču sa, istina izlizanim, natpisom "Obala bratstva i jedinstva", neka se javi i dobit će čokoladu od uredništva portala ;)

Lako se praviti pametan na ovim starijim gradskim lokacijama, no snalaženje po najistočnijim dijelovima grada je pravo umijeće. Prema pisanju Slobodne, djelatnici Područnog ureda za katastar Split su već izradili ulični sustav za Mejaše i Dragovode pa će pločice s brojevima i imenima ulica biti postavljene do kraja veljače. Gušti tipa "Jesam li ovo uša nekome u dvor ili je ovo ulica?" i dalje ostaju ;)

napisao / foto: Pile