Adio šarenilu

03_01_2006
Adio šarenilu

Kraj blagdana, na Firulama nova cesta, a i novo rodilište je sve bliže, dobre vijesti iz HEPa, novitade na Pjaci, opet Gotovina-ovaj put u blatu, donesen GUP, Silvestarska noć iz gradskog središta ipak nije odnijela šarenilo reklama iznad naših glava-ostaje nam nada u komunalne redare.

Blagdansko razdoblje se bliži kraju. Uskoro će ukrasi ponovno u ormare, "umjetni borovi" u kutije, "pravi borovi" na usitnjavanje na Marjan, školarci u škole... A lunaparkovi na Poljudu i Starom placu će zbog obilnih kiša vjerojatno zabilježiti najslabiju zaradu od kada posjećuju Split.


Na samom kraju godine one upućenije je obradovala vijest da je Split nakon 27 godina dobio Generalni urbanistički plan (GUP) ili najjednostavnije rečeno-plan razvoja grada koji otvara mogućnosti lakšeg investiranja i izbjegavanja trenutnog nereda i improvizacija. Ako zanemarimo raspravu o kvaliteti GUPa i pretpostavke mogućih sukoba interesa te razjašnjavanje što je sukob interesa, a što (legitimno) lobiranje, onda je najatraktivnija stavka konačna odluka o preseljenju autobusnog i željezničkog kolodvora u Kopilicu. Mnogi su s oduševljenjem prihvatili vijest da će željezničku prugu zamijeniti hoteli, no sve su glasniji oni koji u tome ne vide smisao. Što je vrjednije za Split-atraktivni hoteli i na istočnoj obali gradske luke ili idealno prometno središte koje kao rijetko gdje u svijetu na jednom mjestu objedinjuje čak tri od četiri vrste prijevoznih sredstava? Ako se može preseliti do Kopilice, zašto ne preseliti u Solin i time povećati njegovo značenje?


Oni koji u "Pina" provode svoje večernje izlaske vjerojatno su primijetili da je cesta kojom dolaze do svog omiljenog "kafića" dobila nastavak od nekoliko stotina metara. Nemali broj novih zgrada na tom dijelu Zente nametnuo je potrebu izgradnje nastavka Zajčeve ulice. Sada su četiri trake došle do bolničkog heliodroma, a u budućnosti bi se trebale nastaviti sve do Krstarice gdje bi postojećom ulicom nastavljale do raskrižja kraj hotela Split, a onda bi se, trenutno nedovršenom i za promet zatvorenom Bračkom ulicom, dolazilo do bivše Treće policijske postaje na Trsteniku i dalje prema Žnjanu i Pazdigradu, pored Žnjanskih blizanaca. No, pomalo...


Na drugom kraju bolničkog kruga na Firulama navodno se nastavilo rušenje starog Zaraznog na čijem će se mjestu graditi novo rodilište i klinika za ženske bolesti. Na papiru je posao oko izgradnje novog splitskog rodilišta već doveden do otvaranja ponuda za izvođača radova na izgradnji, no na terenu je zapelo s pripremnim radovima jer se u međuvremenu odlagalište na Karepovcu zatvorilo za građevinski otpad. Iako su mediji obavijestili o nastavku radova ostaje nejasno gdje se odvozi otpad, ali i-gdje su radnici i građevinski strojevi...


Ako ste zainteresirani za ovu temu, a niste upućeni, predlažem da pregledate tekst iz arhiva Slobodne Dalmacije gdje je opisana buduća zgrada. I na našem forumu se pričalo o novom rodilištu, no ono nije jedina dugo očekivana investicija u bolnicu Firule. Već nekoliko tjedna u tijeku su radovi na uređenju liftova i bolničke kuhinje koja je do sada radila u krajnje neprimjerenim, pa čak i nehigijenskim, uvjetima.

Puno brže od zgrade starog Zaraznog, na drugom kraju grada do temelje je sravnjen stari Preradin mlin u Slavićevoj ulici. Od oronule zgrade starog mlina i manje stambene kuće...


...u manje od dva mjeseca napravio se prostor za temelje nove stambene zgrade privatnog investitora.


A gdje su oni odlagali građevinski otpad?

U centru grada, na Pjaci, ispred Stare gradske vijećnice, miris laka. Svježe lakiran parket i obojano pročelje. Etnografski muzej je već odavno iselio u nove, atraktivno uređene, prostore iza Vestibula (Ma tko to nije pogledao kako izgleda novi interijer, ako ne i postav Etnografskog muzeja-sram ga bilo?!), a Gradska vijećnica je namijenjena znanstvenom i kulturnom institutu za proučavanje rada Marka Marulića. Sve argumente zašto je ta odluka besmislena najbolje je sročio Saša Ljubičić u svojoj kolumni objavljenoj u Slobodnoj Dalmaciji pod naslovom "Marulianum ne smije u Vijećnicu". Odluka je bila donesena u sjeni, bez znanja Poglavarstva. Možda mi je promakla promjena odluke?


U kantunu Pjace ponovno nam salutira Ante Gotovina i podsjeća na problem koliko je još atraktivnih Gradskih prostora besmisleno potrošeno na političke stranke koje bi svoje djelovanje jednako kvalitetno mogle obavljati i izvan centra grada. To da komunalnim redarima treba nekoliko dana da skinu nelegalno postavljen plakat i apsurd da politička stranka krši propise o komunalnom redu, to više i nije zanimljivo. Ipak, blato na plakatu je nešto novo. Sumnjam da je netko blatom gađao Antu Gotovinu, vjerojatno je gađao postupak-jer neke stvari su (i meni) postale silovanje i odavno izgubile smisao pa možda čak imaju i kontraefekt.


Ovih dana bi se konačno cijela gradska jezgra trebala očistiti od reklama, ali i vanjskih jedinica klima uređaja. Svaka čast "Velom mistu" ako (i ovo) obećanje ostvari do kraja. Generalno gledajući, trgovci nisu baš ozbiljno shvatili prijetnje komunalaca pa su se tek poneki, na kraju višemjesečnog roka, odlučili prilagoditi novim propisima-reklame samo unutar izloga. Pred komunalnim redarima očito stoje naporni dani i već su se uhvatili posla... Sretno im!

Novogodišnja čestitka iz HEPa ovog puta nije ironija-u probni rad je puštena nova trafostanica na Dobrome. Dobro zvuče činjenice: novo postrojenje, obnovljeni dio gradske elektromreže i konačno napajanje grada iz dva smjera. Naime, TS Dobri je novim podmorskim kabelom spojena sa napajanjem u Kaštelima. Tako se u budućnosti više ne bi smjelo događati da zbog jednog kvara cijeli grad ostane bez struje. Iako je gradnja podigla puno prašine u njenom loše upućenom susjedstvu, radovi su ipak dovršeni. Stvar prošlosti postat će i kopanje uz Vukovarsku, oko Škvera, preko Matejuške i Meja, oko robne kuće Dobri...Sve to za kvalitetniju gradsku elektromrežu:) Izgled objekta trebao bi biti (još) atraktivniji i zanimljiviji kada se zasađeno zelenilo po postavljenoj mreži popne uz pročelje trafostanice.



napisao / foto: Pile