Modri zapisi

29_12_2005
Modri zapisi

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas da nam se i ovaj put pridružite na izložbi u Fotoklubu koju već tradicionalno, kao jedina galerija u Hrvatskoj, otvaramo u prvima minutama Nove godine. Nakon što ispratimo 2005, otvorit ćemo izložbu "MODRI ZAPISI" splitskog fotoreportera Bože Vukičevića.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "MODRI ZAPISI"
BOŽE VUKIČEVIĆA
Silvestarska noć 2005

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas da nam se i ovaj put pridružite na izložbi u Fotoklubu koju već tradicionalno, kao jedina galerija u Hrvatskoj, otvaramo u prvima minutama Nove godine. Nakon što ispratimo 2005, otvorit ćemo izložbu "MODRI ZAPISI" splitskog fotoreportera Bože Vukičevića. Postav sadrži tridesetak fotografija snimljenih u podmorju, no protagonisti priče nisu trajni stanovnici, nego povremeni posjetitelji. Stoga, zaronite s nama u 2006. godinu putem nesvakidašnje morske priče.


Fotoklub Split ovom izložbom starta, vjerujemo, još jednu plodnu izložbenu godinu i želi Vam sretnu i uspješnu 2006. godinu.


***
Tekst deplijana:

Oni koji su zaronili u morska prostranstva i dubine, kažu da je "beskrajno plavetnilo" gotovo nestvaran, čudesan svijet, čije draži i opasnosti stalno vuku na nova zaranjanja. Osjećaj koji vas, navodno, prožima teško je dočarati. Ne pomažu ni brojni dokumentarci, ronilačke i slične priče očevidaca. Nije ni blizu dočaran čak ni u ponajboljim ekranizacijama uz časni izuzetak kultnog Bessonovog "Velikog plavetnila".

Zbilja tek rijetkima polazi za rukom nanovo stvoriti tu magnetičnu ljepotu modrog prostora kojim vladaju drugačiji fizički i prirodni zakoni. A jedan među rijetkima je fotoreporter Božo Vukičević, koji nam u Silvestarskoj noći podastire bajkoviti modri svijet, u kojem nije tragao za njegovim trajnim stanovnicima, već se fokusirao na njegove zaljubljenike i ispričao sasvim drukčiju od dosad viđenih priča.

Nema nikakvih potvrda da u mističnim morskim prostorima bdiju tajanstvena bića s ljudskim atributima, možemo samo zamišljati da je to prostor u kojem Sirene plešu svoj ljubavni san tek onda kad čovjek izroni,... i sve tu može "i biti i ne biti"... No Božo nije tek neutralni promatrač, on "uranja" u zgode i nezgode protagonista svoje priče te poput nevidljivog svjedoka koji, očito, također uživa u podmorju, bilježi nesvakidašnji "morski life".
Izložba "Modri zapisi" je poput stripa puna trenutaka o mjestu zbilje u koju se uselio san, čudesna fuzija nijansi za koje mislimo da postoje samo u mašti,...
Božo Vukičević je rođen 1966. godine, završio je fotografiju u Umjetničkoj školi, a razvojni mu se put kreće još od "Omladinske iskre" preko "Slobodne Dalmacije" do Associated Pressa. Riječ je svestranom autoru za kojeg znalci kažu da je pravi dokumentarist, da stvara fotografije pune događaja, ne propuštajući pokazati vlastitu interpretaciju viđenog, snimateljski rukopis i osobnu poetiku.
Vesna Božanić Serdar


zaključak splitskog.portala: :)

napravit điradu priko rive, do marmontove, pogle'at izložbu, popit kavicu, i natrag utoplo! :))

napisao: splitski.portal