"Uništilo mi zapiš kantun!"

15_12_2005
"Uništilo mi zapiš kantun!"

...do prije samo par tjedana sa onim žbunjem iz kojeg je često dopirao smrad produkata ljudske probave... A to je centar grada! Skoro svatko tko ide na Pazar, Rivu, u luku...svatko mora tu proći. E, pa sad je i ta sramota iza nas. Još kad bi se spomenuti kiosci nekako spretnije uklopili, sa manje limenih tašela i klima uređaja...

Napravimo đir po gradu, podvucimo crtu i zbrojimo sve promjene na licu grada u prošlom tjednu, i male i velike. Blagdansko ukrašavanje je pri samom kraju. Počeli su se prodavati "borovi". Neuobičajeno energično za ovo doba godine rade i "Parkovi i nasadi" pa se gradske zelene površine šarene čak i od kupusa, a konačno je pažnja posvećena i žbunju uz Zagrebačku ulicu-obrezan je javni WC "Među oleandrima" :(

Komentare na blagdansko kićenje i predblagdanske običaje ostavimo za drugu priliku. Oni koji jedva čekaju miris bora, pardon, jelke, u svojoj kući mogu se već uputiti prema pazaru, iznad željezničkog tunela čeka ih cijela (umiruća) šuma.


Prošlih godina bi "Parkovi i nasadi" usnuli u zimski san pa je smrznuto i trulo cvijeće danima "ukrašavalo" zelene površine. Onaj proljetni polet stvaranja i oplemenjivanja zelenih površina nestao bi sa turističkom sezonom. Ove godine nije tako! :) Zeleni trokut ispred Sv. Frane i Poljička ulica svoj vrhunac ljepote doživjeli su uvođenjem automatskog zalijevanja i ne skidaju mi osmjeh s lica ni u ovim tmurnim jesenskim danima.

Čak su postavljanjem pitara pored Zdravstvene škole protjerani automobili i sa posljednjeg divljeg parkirališta. Još kad bi se cijeli prostor ispred Sv. Frane oslobodio automobila pa da zelene površine dođu više do izražaja...

Pogotovo sad kad urede "nepoželjnu fontanu". Jadan fontana, tolika galama oko nje zbog žaljenja za Bajamontušom, a ona ni kriva ni dužna. Zaslužila je i ona suvremenu opremu za uljepšavanje-automatsko zalijevanje. Možda dobije više simpatija kad zazeleni i procvjeta u novom looku?


Vjerujem da će se uvesti još više reda sa parkiranjem na Trgu Franje Tuđmana, kad radovi na uređenju budu gotovi. Eto, već su oko jarbola sa zastavom stavili vaze s palmama. Mislim, ako tu vijori državna zastava, onda stvarno nije bio red da postolje jarbola stoji usred divljeg parkirališta.

Riva je prošle godine skoro cijelu zimu izgledala grozno. Posolicom oštećen travnjak i palme, a ocvalo cvijeće je samo podsjećalo na već zaboravljeni trud. Ova luda jesen vjerojatno je i klimatski pogodovala boljem izgledu parkića na Rivi, ali očit je i trud "gradskih pčelica" koje dotaknu svaki gradski cvijet.



Raskrižje ulice Slobode i Zvonimirove je u duhu prošlogodišnjeg održavanja zelenih površina dugo stalo uredno pokošeno, ali i sa dvije hrpice zemlje koje su tjednima čekale na cvijeće. Prošli tjedan je i taj posao dovršen pa dugu sjenu nebodera iznad Depadanse sada barem malo oživljavaju ciklame i ukrasni kupusi. Što se svi čude kupusima?

Da, kupus kao svaki drugi, ali ovaj ima koju boju više i bolje figura.


Ok, sve ovo nabrojano sad je već u domeni održavanja napravljenoga. Bilo bi besmisleno nešto napraviti, a onda to ne održavati. Novi veliki korak naprijed dogodio se u Zagrebačkoj ulici. Konačno su Parkovi i nasadi počeli krčit žbunje i hortikulturno uređivati dio između ulice i početka Pazara. Osobno mi i dalje oni kiosci bodu oči i nikako mi se ne uklapaju u centar grada, ali možda to tako mora biti, možda smo dovoljno blizu orijentalnom stilu. Kad se sjetim kako je prije samo par godina izgledalo ono raskrižje ispred Biskupove palače, sa onim nabacanim bancima i plastičnim drangulijama od kojih se jedva prolazilo pločnikom...
A do prije samo par tjedana sa onim žbunjem iz kojeg je često dopirao smrad produkata ljudske probave... A to je centar grada! Skoro svatko tko ide na Pazar, Rivu, u luku...-svatko mora tu proći. E, pa sad je i ta sramota iza nas. Još kad bi se spomenuti kiosci nekako spretnije uklopili, sa manje limenih tašela i nakaradnih klima uređaja...


I za kraj, vratimo se na prethodnu điradu po gradu. Što ima novog na Visokoj? Druge faze zgrada ekonomije i FESBa i dalje brzim tempom jure prema nebu, iako posljednjih dana ono i nije baš nešto lijepo ovako tmurno. Koliko je kiše napadalo, iz rupe buduće Sveučilišne knjižnice pumpe stalno ispumpavaju vodu kako bi se nesmetano radilo na iskapanju posljednjih kubika zemlje i učvršćivanju bočnih zemljanih i kamenih strana "kratera". Rekreativce, posebno balunjere, će obradovati vijest da se uređuju sportski tereni. Valjda će podloga sa umjetnom travom opet postati solidna nakon tretmana sa dodavanjem novih gumenih granula.

Eh, ali je po toj travi prošlo nogu i nogu... Bio je to prvi teren sa umjetnom travom u Splitu, u doba kad nikome nije bilo jasno kako se plastična trava neće kidati. Danas možemo birati gdje ćemo igrati, ali samo ako nemamo velike zahtjeve za terminom jer je balun na umjetnoj travi i više nego hit :)



Napisao: Pile