Što se to novog praši?

05_12_2005
Što se to novog praši?

Na forumu je otvorena rasprava "Đir po gradu", koja je dovela do ideje da se u istom (ne)profesionalnom tonu, sa istim uzrocima i ciljevima krene virtualno điravat po gradu i izvan foruma. Na forumu je đirada započela sa bagerima i kamionima pa nek' tako bude i ovdje! Za početak - Visoka...

Na forumu, u Gradskom vijeću, započeta je tema "Đir po gradu" koja je dovela do ideje da se u istom (ne)profesionalnom tonu, sa istim uzrocima i ciljevima krene virtualno điravat po gradu i izvan foruma. Na forumu je đirada započela sa bagerima i kamionima pa nek' tako bude i ovdje :) Mjesto radnje: Visoka, prostor koji će za koju godinu dobiti sve sadržaje Sveučilišnog kampusa. Nadam se da ću nekome riješit dileme koja je namjena onog ogromnog kratera, što se ono gradi iza Ekonomije i FESBa...


Trudit ću se bit pregledan i sažet jer znam da ima još puno zanimljivih stvari za pročitati na ovom portalu :) Prostor za komentare služi i za dopune i ispravke informacija iznesenih u tekstu ;)


Ajmo redom. Ekonomija? Nakon što se prije desetak godina proširila zgrada GFa pa je adekvatno udomila Institut građevinarstva, a GF je uskoro postao GAF (Građevinsko arhitektonski fakultet), iduća novogradnja u budućem Sveučilišnom kampusu bila ja zgrada Ekonomskog fakulteta. Useljenjem u novu zgradu porasle su i ambicije pa su novi ciljevi i potrebe zahtijevale nove prostore i odlučeno je da se novogradnja dogradi sličnom zgradom. Dakle, nemojte se bojati da će dogradnja unakazit izgled zgrade. Kažu da će u tom aneksu biti i virtualna burza-što god to točno bilo, dobro zvuči :)


FESB se danas baš i ne može ponositi s onim B (brodogradnja), ali zato praši svom snagom sa slovima kojih nema u imenu-računarstvo i industrijsko inženjerstvo. Izgradnja druge faze zgrade FESBa također je već u tijeku, no krenula je malo kasnije i zahtijevala je više zemljanih radova pa su gotovi tek podrumski katovi.


Nakon mjeseci mukotrpnog kopanja i miniranja (mnogi su u šali pričali o potrazi za naftom ili zlatom) u ogromnom krateru pored FESBa za koji tjedan će početi nicati nova impozantna zgrada Sveučilišne knjižnice. Dizalice su već postavljene, preostaje samo još dovršiti pripremne radnje pa da se ogromna rupa počne puniti betonom. Ne, neće cijela knjižnica biti pod zemljom, imat će i katova nad zemljom. Nije ni meni jasno zašto se moralo upustiti u onakav okršaj sa kamenom, vidio sam i puno plićih temelja i manje podrumskih etaža, ali kompetentni ljudi sigurno znaju odgovore.


Nadam se da ćemo za nekoliko mjeseci gledati početak izgradnje novih zgrada PMFa i Kemijsko-tehnološkog fakulteta (kraj zgrade FESBa), nove zgrade Rektorata (južno od buduće Sveučilišne knjižnice), zgrade Umjetničke akademije (na terenu gdje su sada Glazbena akademija i Umjetnička škola), zgrade Studentskog centra (na poravnatom terenu zapadno od Ekonomije)... I stvarno bi bilo vrijeme da se izgradi pješački most preko Ulice Matice Hrvatske! Još ga je gradonačelnik Beroš obećao :<
Da, znam, nisam zaboravio da se i Medicinski fakultet nadogradio (radovi su pri samom kraju), ali danas je đir bio samo po Visokoj, a Medicina se neće seliti-ostaje gdje je i bila, na Križinama, u krugu bolnice.


I 'ko kaže da se u gradu ne radi ništa po pitanju odljeva mozgova? Može biti i gore-da se mozgovi odlijevaju odmah nakon srednje ili, još gore, osnovne škole. Dakle, samo da je još zaustaviti praksu da Split stvara, a drugi unovčuju znanstvenike.

Postoji prikaz cijelog budućeg Sveučilišnog kampusa (ja ga gledao svojim očima), ali ga nisam pronašao na netu. I nacrte aneksa ekonomije sam gledao "uživo", ali ih nisam pronašao na netu :( No stvarno bogatu galeriju slika nove Sveučilišne knjižnice sam pronašao! Zbog autorskih prava nije red da slike objavljujemo ovdje, pa zato evo ---> LINK .

Napisao: Pile