Elemental

04_12_2004
Elemental

Sviramo narodnu :P Mi sviramo glabu da se narod veseli!! Hehe..dakle, sviramo hiphop, ali u tome ima jako puno utjecaja drugih glazbenih stilova, tako da to nije onaj klasični hiphop na koji smo navikli kod nas u HR. Ne volim se stavljat u ladice nekog stila, jer to zapravo, užasno ograničava...

Elemental postoji već pet godina, osnovali su ga Remi, Shot i Ink. U toj postavi objavili su albume ("Moj, Njegov i Njen svijet", i "Tempo velegrada"), al iako hvalospjevima opjevani od kritičara i kolega izostao je komercijalni uspjeh tih albuma. Početkom 2003. g. iz bend odlazi MC Ink - a postava bend se širi na 3 MC i 4 instrumentalista - postaju punokrvni vokalno-instrumentalni bend. Prvenstveno nastoje zadržati osnovnu jezgru muzike unutar hip hop obrazaca, ali u njihovim podlogama jasno se ocrtavaju utjecaji jazza, soula, funka, i reggea. Nedavno objavljen album ''Male stvari'' (12 novih pjesama + bonus track) je prvi hrvatski hiphop album koji je u potpunosti odsviran, umjesto uobičajenog sempliranja. Tekstovi su im inspirirani prvenstveno realnim pojavama u društvu i pogledu na okolinu iz svoje osobne perspektive, lišeni pretvaranja, slatkorječivosti i samohvale. Kompletnu glazbu, aranžmane, tekstove i studijsku produkciju potpisuju sami! Najavni singl ''Romantika'' jednostavno je opčinio hrvatski radio eter, postavši jednom od najslušanijih novijih domaćih skladbi posljednjih mjesec/dva dana.

* Šira javnost upoznala vas je tek nedavno odlično prihvaćenim singlovima ''Napokon'', a posebno ''Romantika'' koji je jos aktualan... pa za one koji još nisu (a di ti živeee... :) čuli za vas - kakvu glazbu svira Elemental?


Remi: Narodnu :P Mi sviramo glabu da se narod veseli!! Hehe..dakle, sviramo hiphop, ali u tome ima jako puno utjecaja drugih glazbenih stilova, tako da to nije onaj klasični hiphop na koji smo navikli kod nas u HR. Ne volim se stavljat u ladice nekog stila, jer to zapravo, užasno ograničava... Ajmo reći da se Elemental trudi radit kvalitetnu muziku i to je to.


* Prije 4 godine izdali ste svoj prvi album, a 2002. drugi tad vas je u bendu bilo 3... koliko se je zvuk od tada promijenio? Koliko je on drukciji od dosadasnjih vaših albuma?

Shot: Uvijek postoji jedan "naš" zvuk koji se lako raspoznaje još od prvog albuma. Na ovom trećem albumu je sve još razrađenije. Ovaj album je u potpunosti odsviran, bend je tu, pa naravno da zvuči drugačije, ali to nije neki revolucionarni zaokret u zvuku Elementala, nešto u potpunosti različito od albuma koji mu prethode. Mi uvijek ostajemo vjerni onome što volimo raditi, pa sve leži na starim temeljima ali je pet stepenica iznad svega do sada.

* O čemu se radi na albumu ''Male stvari''? Jel donosi on nešto novo u hrvatski hip-hop?

Remi: "Male stvari" govore o nekim malim stvarima u životu na koje u ovom hektičnom lifestyle-e ne stignemo misliti... Upravo zato i taj naslov, da nas stalno podsjeća da u životu nisu presudne pare, auti i velike silikonske sise. I male sise imaju svrhu..hehe..
Nadam se da ovaj album donosi svježu krv na zaspalu HR hiphop scenu..Živi bili pa vidjeli. Što se tiče novog sounda, mi smo se uvijek trudili sa svakim albumom radit nešto novo i drugačije..U ovom slučaju, to znači hiphop album bez sampliranja.


* Kako ste raspoređeni kada radite nove stvari? Tko smišlja refrene? Tko je glavni ritmičar?

Shot: Album je po malo nastajao na probama s bendom. Remi ili ja bi napisali tekst, imali bi ideju kako bi to trebalo zvučati i zatim bi došli na probu gdje bi sve prezentirali ekipi iz benda. Onda bi oni nabacili neke svoje ideje i tako bi nastajala muzika. Tjednima kasnije bi radili na poliranju svake stvari da izbrusimo svaki detalj. Kad je sve bilo gotovo, otišli bi u studio i snimili to. Koji put su stvari nastajale od refrena, koji put od tekstova... koji put bi imali riff na gitari koji bi nosio melodiju refrena... stvarno nema pravila...


* Na drugom albumu ste ko suradnike imali Matiju Dedića, Bizzu iz Bolesne Braće, Tram 11, tipa iz Cubisma- ima li na novom albumu gostiju?

Remi: Nema gostiju u onom klasičnom smislu featuringa, ali imamo glazbenike koje smo pozvali da nam pomognu oko pjesama. U ovom slučaju to su trubač, trombonist, saxofonist i gudački kvartet...
Pošto smo ovaj album radili isključivo na probama u garaži, teško je bilo zvat goste i računat na njih u samoj izradi pjesama, tak da smo se nekak spontano odlučili da je možda bolje da ih ne tlačimo da nam dolaze na probe i da sami sve napravimo!


* Koliko je bitno u vašem poslu imat dobru izdavačku kuću i sponzore za uspjeh?
Shot: Bitno je za onaj dio posla nakon što se sve snimi. Naravno da izdavačka kuča mora uložiti svoj napor da to što smo mi napravili dobro promovira, da potegnu neke svoje veze i nakon što je sve odštampano da dođe u ruke pravih ljudi po medijima i slično. Mi imamo tu sreću da super surađujemo s našim izdavačem, Menartom, tako da pri stvaranju muzike oni nemaju nikakvih svojih prohtjeva, uopče nam se ne diraju u taj dio posla, a nakon što se sve snimi drže nam leđa i naprave sve što mogu.


* Shot kakva je Remi privatno - jel otvorena ko u stihovima?

Shot: Da otvorena! Bez dlake na jeziku! Probaj joj se zamjerit pa ćeš vidjeti!!!


* Što vas je privuklo baš u hip-hop, a nema u drugoj glazbi?

Remi: Ne znam zapravo, nekak se to samo od sebe desilo... Počela sam to slušat slučajno, po preporuci frenda koji mi je zdilao neke albume i jednostavno, zaljubila sam se u hiphop. Ne samo u rap kao glazbu nego i u grafite, breakdance i djing. Nisam isprobala niš osim rapanja i grafita (pretrapava sam za break, prehiperaktivna za Djing..), al to je ono što osjećam punim srcem i što me ispunjava. Da parafraziram Commona: This music, it ain't all that I got, but it sure means a lot to me.

Shot: Hip-hop je drugačiji, to je muzika sa stavom. Ima cijelu kulturu iza sebe. Davno davno, još krajem osnovne škole zakačio sam se na hip-hop i to me kroz pubertet definiralo, s tim sam odrastao. Tako je i ostalo. Ne znači da ne volim druge glazbene žanrove, ali hip-hop uvijek ostaje ona baza, onaj moj domaći teren.

* Koji glazbenici su najviše utjecali na vas?

Remi: The Roots (zbog benda), Common - Mos Def - Kweli (zbog rima i flowa), Erykah Badu (zbog prekrasnog glasa i karizme), Edo Maajka (zbog spontanosti i veličine duše), Target (zbog neprikosloveno najboljeg freestylanja), Shot (zbog toga što je čovjek i pol, 3 u 1: producent -MC-prijatelj)....

Shot: Joj, meni je ovo preteško odgovorit jer bi lista bila preduga!


* Zašto se zovete baš - Elemental?

Shot: To ime smislili smo još '98 Ink, Remi i ja kada smo počinjali kao demo bend. Simpatično je zvučalo, a imalo je smisla. Prvi improvizirani studio, u eri još prije Elementala, dok sam imao 17 godina bio je u jednom podrumu kod frenda i simbolično se zvao Basemental. U duhu tog imena nas troje smo se domislili imena Elemental. Tada smo se bavili svim i svačim, Ink i Remi su crtali grafite, imali smo zastupljenih svih elemenata hip-hop kulture (MCing, DJing, graffiti, breakdance) i nekako je zgodno zvučalo da se nazovemo Elemental...


* Postoji li itko u RH koga privatno slusaš? Što mislite o hrvatskoj Hip-Hop sceni?

Remi: Privatno?? Kao, zovem ih doma, pa mi repaju/pjevaju?? :P
Naravno da postoje naši muzikaši koje slušam doma....Edo, TBF, Bahati, Target, Sett, stari albumi od Mayales, u zadnje vrijeme Ramirez i Pun Kufer (iako nisu hiphop)..


* Edo Maajka ili TBF?

Remi: To je ko da me pitaš dal mi ujutro više paše kava ili cigara? Oboje, naravno!!!
Shot: Oboje... definitivno...

* Remi, prošle sezone vodila si i ''Bljeskalicu'' na HRT-u? Kakvo ti je bilo to iskustvo i jel ima novih ponuda?

Remi: Ćuj, ako bude kaj, vidjet ćemo se na telki ;) Zasad još ništa, al to ne znači da niš ne radim u životu.. :P


* Pratite li Big Brother i bili se ikad prijavili? Šta bi va, tamo najviše nedostajalo?

Remi: Naravno da pratim...Držim fige da Saša pobijedi jer je LAFĆINA! Nebi se prijavila jer bi mi falio sex...A nebi baš da me snimaju dok to radim...Hello, pa nisam Seve!!!

Shot: Previše bi mi falio mobitel, komp, bend, cura... nema šanse da budem zatočen u četiri zida... ma bježi čovječe... nikad tamo ne bih išao!

* Snimili ste spot za ''Romantiku'' ? Jel u planu neka promocija albuma u Splitu?

Remi: Romantika je snimljena - promocija je bila u Piranha baru - počela se vrtit na Glazbenoj TV. Naravno da planiramo koncerte u Splitu, prvi ćemo imati u 22.01. 2004. u klubu Kocka!! Vidimo se?

* Naravno! ;)