Bambi Molesters + Frakcija

15_11_2005
Bambi Molesters + Frakcija

...dogodilo mi se tako da sam prošle subote u Admiralu propustio nastup Frakcije iako sam došao "već u 22:45." Šteta, jer Frakcija je rijetko zanimljiv band u ovoj splitsko-dalmatinskoj rupi. Doduše neshvatljivo je i da su nakon toliko godina rada neafirmirani na široj CroPopRock sceni. Razloge za to možemo valjda jedino pronaći...

Kad na plakatu koji najavljuje kakav zanimljiv koncertni događaj pročitamo da isti počinje u određen sat najčešće zanemarimo tu informaciju. Tempiramo tako naš dolazak barem sat ili dva kasnije od najavljenog. Jer, praksa pokazuje da organizatori koncerata vole držati publiku u neizvjesnosti pa koncerti katkad bezobrazno počinju i do 3 sata kasnije od najavljenog na plakatu. Nije naodmet zato upozorenje svim budućim posjetiteljima koncerata organiziranih od strane Udruge Beat. Oni misle ozbiljno kad kažu da "koncert počinje točno u 22 sata!"



Dogodilo mi se tako da sam prošle subote u Admiralu propustio nastup Frakcije iako sam došao "već u 22:45." Šteta, jer Frakcija je rijetko zanimljiv band u ovoj splitsko-dalmatinskoj rupi. Doduše neshvatljivo je i da su nakon toliko godina rada neafirmirani na široj CroPopRock sceni. Razloge za to možemo valjda jedino pronaći na www.kristalna-kugla.hr Gdje ima mjesta za Ramirez,Vatru,Yammat i ostale, vjerujem trebalo bi biti mjesta i za Frakciju. Ima bit da je problem što nisu dovoljno "blizu oltaru." Kako god,za čuti i vidjeti Frakciju morat ću čekati neku drugu priliku. Dotad mi samo ostaje da u player stavim cd "Predstava" čiju nabavu i preslušavanje toplo preporučam. Vaš novčanik neće previše zaboljeti ako u npr. Mercatoru poput mene, za njega izdvojite samo 11.99 kuna.



Na Bambi Molesterse sva sreća kasnio nisam. Pojavili su se nešto nakon 11 sati na bini prekrivenoj za njih uobičajenim crno-bijelim tepihom tigrastog uzorka. Ono što mi se i nije baš učinilo uobičajenim te večeri je bila pomalo drukčija, nestandardna setlista. Većinom pjesme sporijeg tempa poput Latinie s tek pokojim bržim i življim izuzetkom u vidu Bombore. Trebalo je dobrih pola sata da dočekamo hitove poput Theme From Slaying Beuty,Wedge i La Bruta pa da atmosfera postane onakva na kakvu smo navikli na koncertima Molestersa. Rasplesana i vatrena! Trebalo je bandu doduše i pola boce Johnnie Walkera da se oslobode. Da se opuštaju i dobro zabavljaju posebno se moglo vidjeti na gitaristu, Dinku Tomljanoviću koji je pokazao zavidno umijeće sviranja slidea bocom. Da ovo nije uobičajena setlista primjetilo je i iskusno uho ljudi u publici oko mene koji su prijavili obradu Cecilie Ann od Pixiesa s Bossanove.



Naravno kao i na svakom koncertu Molestersa bilo je tu i onih vintage freakova koji su uživali u pogledu na jazzmastere i silverface twinove i rastapali se u zvuku reverba. I baš kad je postalo najzanimljivije i kad je raspoloženje u publici doseglo vrhunac band je nakon nepunih sat vremena svirke nestao s bine. Uspjeli smo ih srećom vratiti na još dva-tri zaslužena dodatka no svejedno je ostao dojam da nešto nedostaje. Daleko od toga da smo razočarani nastupom,dapače. Bambi Molesters su još jednom pokazali da posjeduju nedvojbenu sviračku kvalitetu ali da imaju i izražen X-faktor. Ono nešto što ih čini tako drukčijima od drugih. Osobnost i autoritet koji možete osjetiti u njihovu nastupu i pjesmama. No, čini mi se ipak da je sat i pol premalo za cijenu ulaznice. A pomalo je i u srazu s našim očekivanjima i dosadašnjim iskustvom u trajanju njihovih koncerata.



Kako bilo, još jedan dobar koncert je za nama a nije nam loša ni koncertna budućnost. 26.11. u klubu Admiral u organizaciji Udruge Beat sprema se nastup Psihomodo Popa. U Admiralu se stvari polako uhodavaju s ulazom,garderobom,prodajom bonova za piće a i temperaturom unutar kluba. Vruće bilo nije što valjda znači da su dosadašnji problemi s nedostakom zraka i klimatizacijom prošlost. Jedino što ne bi valjalo zanemariti kako bi dobili potpun doživljaj je doći na vrijeme! ;)

Fotografije by: Nambi