Uz njih nema plana B

09_11_2005
Uz njih nema plana B

Način na koji ta djevojka pjeva može se najbolje opisati riječju ''čudesno!'' U rječniku pored ''milozvučno'' svakako bi valjalo dodati njeno ime. No koliko god nadnaravno zvučalo dok Maja pjeva, način na koji govori upućuje da bi joj trebalo zabraniti ikakav način glasovnog izražavanja osim pjevanjem...

Trebao je to biti šlag na torti koncertnih događanja tog vikenda. Nakon Vanne, Zabranjenog Pušenja, Pas Matersa, Ă?ubriva, Belfast Fooda, Big Banga i tko zna kojih još sve glazbenih imena dočekali smo drugi splitski koncert Yammata. Mladog i zanimljivog banda koji u hrvatskim okvirima ipak nudi nešto novo tako da nije bilo smislenog razloga za propuštanje takvog jednog koncerta. S obzirom da su svi spomenuti koncerti bili smješteni u petak i subotu, nedjelja nam je svima dobro došla da odmorimo uši i tijelo i pripremimo se za ono što nas je čekalo sutradan.



S obzirom da se radilo o produženom vikendu pred Sve Svete koncertna populacija našeg Velog mista bila je uvećana za mnogobrojnu u zavičaj povratničku studentsku mladež. Malen izbor događanja u gradu te večeri je promovirao O'Haru kao jedino mjesto za izlazak te večeri. Potencijalno odličan koncert je tako u samom startu zbog prevelikog broja publike bio osuđen na kvalifikaciju: ''još jedan prosječan koncert u nizu''. Yammat svira delikatnu vrst glazbe, nabijenu emocijama i finim građenjima atmosfere u toku pjesme. Moram priznati da konstantno prekidanje takvog ''filma'' nečijim proguravanjem, gaženjem i lakatnim pregledom vaših bubrega stvara jako neugodan osjećaj razočaranja.

Pokušat ću približno prenijeti komentar jednog od supatnika. ''Stari ovo je ka' kad si sa curon negdi na Žnjanu. Je da je malo gužva u autu i da se problem smistit među svin tin autima... al svejedno lipo van je, guštate. I taman kad ti je najlipše prođe neko pa te osvitli farovima ili te pripadne susid koji se iziša vani malo rasfriškat. I kad ti se to dogodi par puta ubije ti i želju i volju. Upališ auto i voziš doma.'' Da se razumijemo, nitko tu nije kriv što se nagurava ili pak osvijetljava druge... problem je jedino što nas je puno. I kad se na sve to naslone problemi s razglasom i stalne minieksplozije iz zvučnika te višeminutni prekid usred koncerta zbog tehničkih problema dođe vam da ''upalite auto i vozite doma!''

Yammat je pak pružio pristojnu svirku i promociju svih pjesama s albuma za one koji ga još možda nisu čuli. Jedini njihov problem ako ga tako možemo nazvati je u tome što imaju nekoliko odličnih pjesama koje odskaču od ostatka inače dobrog materijala.



''Tvoje lice se promijenilo'', ''Putujem'', ''Ti i ja'' i ''Vidim sami'' ipak su neka druga, viša kategorija. Nakon nekoliko velikih kadrovskih promjena u bandu tokom godine Yammat je vjerujem dobio svoju konačnu postavu. Najočitija promjena na poziciju vodećeg vokala donijela je pred naše uši Maju Posavec, otprije medijski poznatu po sudjelovanju u Coca Cola Music Talents showu. Način na koji ta djevojka pjeva može se najbolje opisati riječju ''čudesno!'' U rječniku pored ''milozvučno'' svakako bi valjalo dodati njeno ime.

No koliko god nadnaravno zvučalo dok Maja pjeva, način na koji govori upućuje da bi joj trebalo zabraniti ikakav način glasovnog izražavanja osim pjevanjem. Nekome njena komunikacija s publikom možda i jest izgledalo šarmantno no u mom slučaju graničila je s iritantnim i infantilnim. Manje očita promjena se dogodila na poziciji bas gitariste. Novi čovjek drma sa stilom, fino koristi efekte i prava je slika ultimativnog basista. Kršni bećar s Warwickom za ramenom, cigaretom međ' zubima i pivom na pojačalu, a vjerujem da je i dobar mamac za žene.

E da... skoro sam zaboravio. Ćim smo došli sve nas je iznenadio pomalo nekonvenciolan i zanimljiv postav opreme na bini. Tako smo našeg sugrađanina Edija Cipla Grubišića mogli pronaći krajnje desno za bubnjevima. Ovaj nekadašnji bubnjar TBF-a uspješno je na radu u Yammatu već neko vrijeme i toplo se nadam da će tako i ostati. Razlog je taj što se svirkom odlično uklapa u band, a i pravo je zadovoljstvo čuti s vremena na vrijeme nekoga s takvim setupom i zvukom bubnja. Mnogo činela, dodaci u vidu elektronskog bubnja, specifičan zvuk snarea a nije zanemariv ni vizualni efekt koji Cipal stvara za crvenim bubnjevima i bas komponentom sa zanimljivo oslikanom prednjom kožom. Pomalo indisponiran klavijaturist zbog brojnih tehničkih problema nije nam ponudio sve što zna i nije se previše isticao. Gitarist i barba zadužen za loopove, programiranje i čudne zvukove bi također ostali na uobičajenoj razini izvedbe da nije njihovih uloga pozadinskih vokala. Par puta su pametnom upotrebom intervala stvorili fin ugođaj koji instantno diže dlake u vertikalu.

Sve u svemu Yammat je jako dobro uvježban glazbeni stroj. Kroz par godina uz veću količinu autorskog materijala koji će donijeti i veći izbor kvalitetnih pjesama koncert Yammata će biti prava poslastica.