Lisabon - raj za mlade turiste

04_12_2004
Lisabon - raj za mlade turiste

Za dočarati Alfamu najbolje je zamisliti gornji grad bilo kojeg grada. Uske i strme uličice u kojima se nalaze šareno obojane kuće čije se fasade raspadaju i na kojima se uvijek suši veš. Na vrhu brda, a što će drugo biti nego dvorac. Velika utvrda Castelo de Sao Jorge (dvorac sv.Jurja) je definitivno mjesto za posjetiti....

Dobrodošli u Lisabon, raj za mlade turiste. Od odmora svatko traži nešto drugo, a ovo je grad u kojem se sve može pronaći. Sa svojih dva milijuna stanovnika smjestio se na rijeci Tejo (čitaj: težu) koja se ulijeva u Atlantski ocean. Dugo je Lisabon bio glavna luka Europe i polazište moreplovcima i istraživačima, činjenica koja je vidljiva u tome da se svaka druga ulica, kafić ili šoping centar zovu Vasco da Gama. I jedan od dva velika mosta koja spajaju obale Teja zove se - pogodi- Vasco da Gama.

Centar grada je poprilično velik i dijeli se na četiri kvarta: Alfama, Baixa, Bairro Alto i Belem. Za dočarati Alfamu najbolje je zamisliti gornji grad bilo kojeg grada. Uske i strme uličice u kojima se nalaze šareno obojane kuće čije se fasade raspadaju i na kojima se uvijek suši veš. Na vrhu brda, a što će drugo biti nego dvorac. Velika utvrda Castelo de Sao Jorge (dvorac sv.Jurja) je definitivno mjesto za posjetiti. Uništen je u potresu 1755.godine a tridesetih godina prošlog stoljeća obnovljene su mu zidine i parkovi. Predivno je mjesto za šetnju jer se od gore pruža pogled na cijeli Lisabon, sve do Belema i mosta 25 de Abril i spomenika Cristo Rei.
Napomena: ako se odlučite na posjet dvorcu ljeti obavezno ponesite bocu vode jer ćete u protivnom na visokim temperaturama dehidrirati. Veliki plus: razgledavanje ovih ruševina se ne naplaćuje.

Alfama ima još dva važna mjesta za vidjeti a to su katedrala (Se) i, po mom subjektivnom sudu, puno ljepša crkva Santo Antonio. Mnogi ne znaju da je sv.Ante padovanski u biti sv.Ante lisabonski, rođen i živio u Lisabonu dok se nije pridružio franjevcima i otišao u Padovu; danas je svetac zaštitnik Lisabona. Ova crkvica, koja je odmah pored katedrale, je navodno sagrađena na mjestu kuće gdje se rodio.
   
Baixa u prijevodu znači donja, tj. Donji dio grada. Baixa je sagrađena nakon tog velikog potresa koji je uništio Alfamu. Prepuna dućana, suvenirnica i kafića, savršen je izbor nakon silaska s Alfame. Tijekom dana je prepuna, u restoranima i kafićima se traži mjesto više, ali tijekom noći zjapi prazna. Od arhitekture što se ima za vidjeti ovdje su važna četiri trga: Praca do Comercio, Praca dos Restauradores, Rossio i Praca da Figueira.

I napokon stižemo na Bairro Alto (visoki kvart), mjesto čije ime izmami osmijeh svima koji su bili u Lisabonu. Originalno su se ovdje preselili bogataši iz Alfame nakon potresa makar se danas ne povezuje s bogatašima. Ovaj dio grada je također na uzvisini pa i on pruža veličanstvene poglede na grad, pogotovo noću. Jer noć je doba kad se želite naći ovdje.

I zadnji kvart, Belem. Belem je svojevrstna oda portugalskim otkrićima. Uz rijeku se nalazi impozantni Padrao dos Descobrimentos (spomenik otkrićima), koji se definitivno mora posjetiti. Izvana isklesan glavama velikih istraživača, a iznutra muzej istima. Ulaz se plaća euro-dva ali isplati se jer dizalo vodi do samog vrha s kojeg se vidi cijeli Belem. Lijep je pogled na trgić pred spomenikom koji je tako popločen da tvori kartu svijeta. Uz Padrao se nalazi drugi veliki most, Ponte 25 de Abril a s druge strane rijeke se nadvio Cristo Rei (Krist Kralj), kopija onog kojeg imaju u Rio de Janeiro. Tko voli slikati garant će ispucati dosta filma s ovog spomenika.

Od spomenika kad se krene uz Tejo nalazi se marina i puno malih kafića i restorana, a na kraju se stiže do Torre de Belem (toranj Belema), koji sagrađen na rijeci izgleda veličanstveno. Savjet: lijep je izvana ali navodno bezveze iznutra pa se divite besplatno eksterijeru i ne plaćajte za interijer!

Slijedeća velika stvar u Belemu je Mosteiro dos Jeronimos. No na putu do tamo, između Mosteira i rijeke je Centro Cultural de Belem (kulturni centar) koji se može podičiti najmodernijom arhitekturom (sagrađen 1990.). U njemu se nalaze izložbe fotografije i umjetnosti te konferencijske dvorane, ali dovoljno je prošetati se uokolo ako vas ne zanimaju izložbe.

Mosteiro dos Jeronimos je ogromni samostan/crkva koji je sagrađen u tipično portugalskom stilu, što god to bilo, ne razumijem se u arhitekturu. Ali čak je i tuka poput mene uživala u razgledavanju, jer crkva izgleda poput najljepše katedrale a u samostanu se nalaze i grobnice mnogih portugalskih kraljeva i kraljica.

Na oko 100 metara od samostana se nalazi još jedno divno mjesto a to je restoran s pasteis de Belem. Pastel (plural: pasteis) je portugalska slastica, ima ih raznih a ovi iz Belema su najpoznatiji. Omiljeno je turističko mjesto ali unutra ima mjesta za valjda tisuću ljudi pa nek vas ne obeshrabri prepuna prva soba, iza ih ima još puno. Što je pastel? Izvana je zapečeno tijesto a iznutra nešto što mene najviše podsjeća na kremu iz kremšnita. Na pastel se stavlja cimet ili šećer, prema ukusu. Ovaj restoran o kojem pričam je i oku ugodan jer je skroz obložen keramičkim pločicama, što je tipično lisabonski.

U Lisabonu se još treba pogledati područje oko Expoa, također na rijeci, uz onaj već spomenuti most Vasco da Gama. Tu se ima štošta za vidjeti. Na mjestu Expoa 1998. se nalazi Parque das Nacoes (park nacija), prostrano područje s parkovima i promenadama uz rijeku. Izložene su sve svjetske zastave, postavljene abecednim redom pa tražite našu pod Croacia. Možda to zvuči glupo ali prijateljica iz Slovenije je potrošila jako puno vremena dok je tražila svoju dok se nije sjetila da portugalci njenu zemlju zovu Eslovenia. Kod Expoa se nalazi Oriente, glavna metro stanica/autobusni/željeznički kolodvor, a odmah prekoputa Orientea je šoping centar Vasco da Gama također nove arhitekture sa staklenim svodovima kroz koje teče voda, i svim dućanima koje ti srce može poželjeti. Upozorenje: u tom šoping centru je zabranjeno fotografiranje.

U parku nacija se nalazi i velika atrakcija Oceanario de Lisboa, iliti lisabonski ocenarij, koji je drugi akvarij po veličini u svijetu. Ulaz košta oko 10 eura a unutra se mogu vidjeti četiri različita oceana: Atlantski, Pacifički, Indijski i Antarktički, sa svim ribama, florom i faunom.

Uz expo se također nalaze i lijepi i poželjni stanovi, a dom je tu pronašao i naš nogometni reprezentativac, igrač Benfice, Tomo Šokota. Uz park nacija je i treće veliko i popularno izlazilište s pubovima i klubovima, od kojih je najpoznatiji Sonora, ali moram upozoriti da se ovdje cijene pića razlikuju od onih u Bairro Alto ili Santosu.