Lisabon - mjesta u okolici

Ne toliko za vidjeti koliko za doživjeti, jer ljeto u Lisabonu se mora provesti na plaži! Ima par birceva i surf shopova, ali svi ionako donose hranu i piće sa sobom pa zašto biti drugačiji? Sports bar je i noćno izlazište, ali s vrtoglavim cijenama, no što se drugo može očekivati od plaže?

Mjesta oko Lisabona, koja su u biti njegovo predgrađe, su s gradom odlično povezana gradskim linijama vlaka. Prvo od poznatijih mjestašca je Carcavelos, 20-ak minuta vožnje od centra grada. Ovo mjestašce uz more je tipično predgrađe s manjim obiteljskim kućama i predivnom plažom, praia de Carcavelos. Ova plaža je, kao i sve ostale, pješčana i prostire se na oko dva kilometra, i jedino je što se u Carcavelosu ima za vidjeti. Ne toliko za vidjeti koliko za doživjeti, jer ljeto u Lisabonu se mora provesti na plaži! Ima par birceva i surf shopova ali svi ionako donose hranu i piće sa sobom pa zašto biti drugačiji? Sports bar je i noćno izlazilište ali s vrtoglavim cijenama, no što se drugo može očekivati od plaže? Veliki plus ove plaže je što ima puno surfera koji izgledaju fenomenalno; minus je što izuzev surfera uglavnom na plažu dolaze obitelji s djecom.  
Udaljavajući se od Lisabona, slijedeća postaja je Estoril (5 minuta od Carcavelosa), kojeg se najbolje opiše riječima: obrnuto od Carcavelosa. Plaža je užasna ali zato je gradić super. Dakle, plaža naoko dobro izgleda, velika promenada s puno kafića i drugih sadržaja, ali plažice su odvojene i male, prenakrcane djecom i starcima, a more prljavo i puno algi. No grad je noću jedno od glavnih odredišta. U centru se nalazi veliki casino pred kojim je park, a oko parka birc do birca, koji vani imaju puno drvenih stolova, pivo je jeftino i uvijek se traži mjesto više.
Slijedeće mjesto tik do Estorila je Cascais, meka turizma. To je portugalski Cannes, pa si predočite u glavi. Gradić je jako sladak, pun ekskluzivnih dućana, biciklističkih staza i restorana. Plaža opet minus, ali nitko se ne ide u Cascais kupati. Ovo mjesto je poznato po vilama bogatih i slavnih, nogometaši, misice i bogati penzići. Kad lisaboncu spomeneš Cascais prvo što će ti reći je snobizam; čak postoji i izraz tia de Cascais, teta iz Cascaisa, za curu koja je umišljena. Malo izvan grada se nalazi Boca do Inferno (usta pakla), mjesto gdje more udara u stijene i spilje i poput gejzira izletava natrag. Obavezno pogledati tu stjenovitu obalu!

Još jedno od takvih prirodnih ljepota je Cabo da Roca, osamljeno mjesto na litici visine oko 140 metara sa starim svjetionikom, to je ujedno i najzapadnije kopno Europe. Meni osobno je to najljepši dio okolice Lisabona, potpuno osamljen svjetionik iznad burnog mora, i kao što ga je poznati pjesnik Luis de Camoes opisao: "Aqui ... onde a terra acaba e o mar comeca ...", ovdje ... gdje zemlja završava i more počinje ...
Postoji još jedna plaža koju bih spomenula koja je skroz s druge strane, tj. vratimo se u Lisabon i pređimo preko mosta 25 de Abril na drugu stranu obale, outra banda. Tamo nas čeka već spomenuti Cristo Rei. Prođimo njega i krenimo prema oceanu. Tu se krije prekrasna plaža Costa da Caparica, dužine oko 10 km. Početak plaže je napučen ali što se dalje odmičeš to se gube gužve i na kraju imaš dojam da si na privatnoj plaži iz snova. Do te plaže se treba pješačiti preko pješčanih dina i užarenog pijeska ali se isplati jer su to plaže na kojima ćeš imati privatnosti, kristalno čisto more i ogromne valove koji te bacaju s nogu. Popularno mjesto za surfere i kampiranje.

Upozorenje u vezi svih plaža: more je hladno, jako hladno, u najboljem slučaju ljeti kad je temperatura zraka 40 stupnjeva, more ima 18 stupnjeva. Ali ionako nema puno brčkanja jer su valovi preveliki za to, pa more služi za rashlađivanje i igranje picigina. Tko želi toplo more i turističke sadržaje nek ide na jug Portugala.

Kao što sam već rekla, od odmora svatko traži nešto drugo, ali Lisabon sve to ima! Kulturu, muziku, muzeje, arhitekturu, prirodne ljepote, plaže i noćni život! Boa viagem!

napisala: la bloody

Info zona Facebook