Lisabon - noćni provod

30_11_2004
Lisabon - noćni provod

U jednoj od tasci kupiš pivo za jedan euro i stojiš na ulici. Možda ne zvuči kao nešto što bi se svidjelo svakome ali uvjeravam vas da ćete se ovdje odlično zabaviti! Uske ulice su prepune tasca, što su mali restorančići, mi bi ih nazvali prčvarnice...

Lisabon je mjesto ludih provoda! Bairro Alto je jedno od glavnih izlazilišta za mlade. U jednoj od tasci kupiš pivo za jedan euro i stojiš na ulici. Možda ne zvuči kao nešto što bi se svidjelo svakome ali uvjeravam vas da ćete se ovdje odlično zabaviti! Uske ulice su prepune tasca (taška), što su mali restorančići, mi bi ih nazvali prčvarnice.

Tu se može jako dobro najesti portugalskih specijaliteta, kao što su na primjer puževi (mali, ne oni veliki francuski). Može se poslušati i fado u jednoj od mnogih casa do fado (kuća fada). Fado je tugaljiva portugalska muzika koja opisuje osjećaj saudade, riječ koja nema direktnog prijevoda a mješavina je tuge, nostalgije, čežnje za izgubljenim.
Vikendom su ove uličice tako pune da se teško kroz njih probiti a još teže je ući u tascu i uzeti pivo. Najpoznatija tasca je Tasca do Chico i tu je uvijek najveća gužva. Ovdje ćete naći alternativce, šminkere, domaće i turiste, a nedostatak muzike zamjenjuje konstantni žamor i smijeh. Izbjegnite turističke kafiće i klubove i odite navečer u Bairro Alto!!

Pored ovog kvarta se nalazi mali dio grada koji se zove Santos (sveci) a poznat je po shots klubovima. Shot je doza alkohola u čašici, poput tequile, rakije, blowjoba i inih. Najpoznatiji od tih barova su Santos Sacrificios (sveci žrtve) i Vaca Louca (luda krava). Ponuda je pozamašna, oko 200 shotova na 'meniju', a cijene smiješne. Jedan shot košta 1.25 eura, a za svaki popijeni dobiš jedan besplatan. Što znači da za 10 kn dobiješ onoliko koliko bi za 50 kn dobio u Zagrebu. Mrak, zar ne? I da zaokružim ovu priču o izlazilištima: ne izlazi se van prije ponoći! Tada mala djeca idu spavati a barovi se tek otvaraju.

Korisne informacije



Najpoznatije pivo je Super Bock , a dolazi u svim bojama, okusima, mirisima i postocima. Što se tiče postotaka, dozvoljeno je 0.5 promila u krvi, imali su kratko zakon 0.0 na snazi ali su nakon par mjeseci vratili na 0.5. Vinom se diče gotovo kao sv. Antom, jeftino je i fino (kažu drugi, ja nisam vino-ljubac)

U gradu nije prometni kaos nego prometni kolaps, ali je sustav javnog prijevoza jako dobar, postoje autobusi, tramvaji, metro i vlak. Metro ima tri linije ali to je sasvim dovoljno. Vlak je u biti kao nadzemni metro jer su stanice vrlo blizu, a linije su odlične, poput one koja vozi iz Cascaisa preko svih onih mjestašaca pa kroz grad sve do Orientea. Javni prijevoz nije skup i nemojte se švercati jer su kontrole stalne i rigorozne!

Bankomati govore! Ne, to nije skrivena kamera, bankomat vam zaželi dobrodošlicu, pa se nemojte ogledavati uokolo jer ćete izgledati glupo. U nekim javnim wc-ima ćete se susresti s bideima. Ja sam se prvi put šokirala kad sam u teretani ušla u wc a pored školjke mi se smiješio bide. Kasnije sam otkrila da ih ima i u nekim barovima i restoranima. Kad sam ih upitala svi su se kleli da ne peru guzicu u javnosti ali nekako sumnjam da bi to bilo tako rasprostranjeno da nema ljudi koji ih koriste.

Ima dosta džepara i kradljivaca, kao i u svakoj metropoli, pa imajte na
Umu u svakom trenutku gdje su vam dokumenti i ostale vrijednosti. Pogotovo pazite na mobitel u metrou ili na postajama.

Mali riječnik portugalskog



Pokušajte naučiti par korisnih izraza na portugalskom, tako ćete udobrovoljiti domaćine jer nitko ne voli turiste kao što su Amerikanci - "što ja trebam učiti drugi jezik kad svi ionako pričaju engleski?". Starijim osobama se obraćajte s vi; ženi recite senhora, a muškarcu senhor, pa pitajte što već želite pitati
Bom dia - dobar dan (ujutro)
Boa tarde - dobar dan (popodne)
Boa noite (boa nojte)- dobra večer/laku noć
Ola - bok
Como estas? (komu štaš)- kako si?
Tudo bem? (tudu bai+progutano m)- kako si, ali u stilu wassup?
Amo-te - volim te
Adoro-te - obožavam te
Eu te quero - želim te
Beija-me (bejža m)- poljubi me
Es doce como um chocolate (eš dose komu um šokolate)- sladak si kao čokolada
Foda-se (fodes) - jebi se
Tu es estupido (tu eš štupidu) - glup si
Vai embora - odlazi (iš)
Tens um bom cu (tenš um bom ku) - imaš dobro dupe
Estas te a rir ou queres ca vir (štaš ta rir o kerš ka vir) - indirektan prijevod: šta me gledaš kad mi nedaš
Tens os olhos como umas estrelas (tenš uz oljuš komu umaš štrelaš)- imaš oči poput zvijezda
Dorme com os anjos (dorme ko uš anžuš)- spavaj s anđelima
Filho da puta (filju da puta) - kurvin sin
Uma cerveja por favor (uma serveiža pur favor)- pivo molim
Desculpe (deškulp) - oprostite
Onde esta ...? (onde šta) - gdje je...
Nao compreendo (nau kompriendu) - ne razumijem
Quanto custa isto? (kvantu kušta ištu) - koliko ovo košta?