Meu Portugal: putovanje u kadrovima

19_12_2011
Meu Portugal: putovanje u kadrovima

- Lisabon je ipak veći, to je grad u kojem ima sedam gradova! No Porto ima ono nešto, ima dušu, osvojio me na prvu - kaže Marijana Popović koja je devet dana lutanja po Lisabonu i Portu uhvatila u 30 kadrova pa stavila na <strong>zidove </strong>Zone...

Posljednja ovogodišnja izložba u Info zoni donosi kadrove najzapadnije države Europe zabilježene foto objektivom Marijane Popović. Devet dana lutanja po Lisabonu i Portu uhvaćeno je u 30 kadrova koji će od 19. prosinca do 13. siječnja (uz blagdansku pauzu) mamiti poglede na zidovima Zone.

Devet dana lutanja po Lisabonu i Portu uhvatila je u 30 kadrova

- Prošle sam godine sa prijateljicom preko godišnjeg išla u Španjolsku i strašno mi se svidjela, posebno Sevilla i Andaluzija, pa smo ove godine odlučile posjetiti još jednu južnu destinaciju - Portugal, objašnjava Marijana. - Fotografije nisam radila ciljano za izložbu. Kada god sam na putovanju foto aparat vučem za sobom. Slučajno sam nakon puta vidjela oglas da Info zona nudi prostor za izlaganje pa sam se odlučila prijaviti - kaže Marijana.

Po zanimanju diplomirana inženjerka kemije, trenutno je zaposlena kao znanstvena novakinja na Zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju u KBC Split no to je ne sprječava da se posveti i svojoj drugoj velikoj ljubavi - na razini hobija, dakako. - Fotografija me zainteresirala još krajem osnovne škole, a malo sam joj se ozbiljnije posvetila zadnjih par godina. Završila sam opći tečaj u Fotoklubu i žao mi je što u Splitu ne postoje neki napredniji tečajevi gdje bi mogla nešto više naučiti. Također me fascinira sam proces razvijanja fotografije, sve ono što se sada radi klikanjem u Photoshopu izvodilo se kombiniranjem kemikalija, što mi je posebno zanimljivo pošto se oslanja na moju struku.

Porto joj je ostavio jači dojam, no na zidovima će biti više Lisabona

Premda joj je, kako kaže, Porto ipak ostavio jači dojam, na zidovima Zone naći će se više kadrova Lisabona. – Lisabon je ipak veći, to je grad u kojem ima sedam gradova! Fascinira me šarolikost pojedinih kvartova, od Alfame u kojoj živi fado, potom centra grada u kojem prevladava austro-ugarski stil do novijeg zapadnog dijela koji je spoj tradicije i suvremenog stila. Svugdje se ima što za vidjeti, a posebno su me oduševile iznimno duboke sjene, koje su i inače moj omiljen motiv. No Porto ima ono nešto, ima dušu, osvojio me na prvu. Možda mi se više svidio jer me podsjetio na Split – jedna od sličnosti je da je nedjeljom u šest popodne grad potpuno prazan,. Lisabon je brdovit, ali nije nam dugo trebalo da shvatimo izjavu jednog Portugalca koji nam je rekao kako je za Porto Lisabon ravan. Lisabon možda jest sagrađen na 7 brdašaca, ali ova portoška dva koja su išarana uzbrdicama nagiba 60% bolja su od ijedne dijete na svijetu!

- Oduševili su nas ljudi, susretljivi, topli, uvijek spremni pomoći i bez da ih pitate - ako izgledate zbunjeno obratiti će vam se sami. Većina ljudi sa kojima smo došli u kontakt pričaju engleski, što recimo u Španjolskoj nije bio slučaj (čak i na aerodromu ili turističkom info pultu znale su se zateći službenice koje nisu govorile engleski). Posebno nam je ostala u sjećanju jedna starija gospođa u tramvaju, sedamdeset i šest godina je imala, koja ga je tečno govorila, zaključuje Marijana.

napisala: KMaja
foto: Palma Poljaković, Marijana Popović