Odluka o plaćanju školarina - odgođena

24_10_2011
Odluka o plaćanju školarina - odgođena

Nakon što je predsjednik sveučilišnog Studentskog zbora uložio <strong>veto</strong> na odluku o školarinama, na posljednjoj sjednici Senata Sveučilišta u Splitu odgođeno je donošenje odluke, a rektor je predložio osnivanje Povjerenstva koje će dogovoriti model plaćanja...

Nakon što je Ivan Žižić, predsjednik sveučilišnog Studentskog zbora uložio veto na odluku o školarinama za njeno prihvaćanje mora glasati najmanje dvije trećine članova Senata Sveučilišta u Splitu te je na posljednjoj sjednici odgođeno donošenje odluke, a rektor Ivan Pavić predložio je osnivanje Povjerenstva koje će dogovoriti model plaćanja. U Povjerenstvu će biti tri profesora predstavnika Pravnog fakulteta, Ekonomskog fakulteta i FESBa, te tri studenta. Njihova odluka će se razmatrati na sljedećoj sjednici Senata– piše Slobodna Dalmacija.

Naime, prema trenutnom modelu cijena ECTS boda na preddiplomskom studiju PMFa dobije se tako da se školarina podijeli sa 60, na ostalim fakulteta školarina se dijeli sa 18. Tako, primjerice, na PMFu studenti za nepoloženi ispit od pet ECTS bodova moraju platiti 666, 66 kuna, a na FESB-u 2 222, 22 kune – iako je i na jednome i na drugome fakultetu školarina 8000 kuna.

Još su u težoj poziciji studenti na Medicinskom fakultetu. Njima školarina iznosi 10.000 kuna, tako da je cijena jednog ECTS boda 555,55 kuna. Uzmemo li da u pravilu pojedini predmet prosječno ima pet ECTS bodova, ponavljanje kolegija studenta Medicine stoji čak 2 777, 77 kuna!

www.slobodnadalmacija.hr