Ne alkoholu - ni na zidiću

08_09_2011  |  Autor: Pile
Ne alkoholu - ni na zidiću

Na tribini potaknutoj inicijativom za zabranu konzumacije alkohola na javnim mjestima prisutni su se složili samo oko jednog. Kritičari inicijative nisu se libili ni otvoreno zaključiti da je uvođenje nove zabrane zapravo priznanje da se ne može stati na kraj trgovcima...

Na tribini potaknutoj inicijativom za zabranu konzumacije alkohola na javnim mjestima prisutni su se složili samo oko jednog – alkohol je štetan, a posebno je opasan ako se s konzumiranjem počne u tinejdžerskim godinama. Iako su same najave tribine poticale nemali broj komentara na internetu, tek nekoliko mladih se usudilo u srijedu doći u Info zonu i uživo zastupati svoj stav.

Nakon mnoštva iznesenih statističkih podataka, koji ponovno neupitno dokazuju društveni problem, rasprava se usmjerila na jednako veliko mnoštvo primjera dvostrukih mjerila i loše provedenih postojećih zabrana. Svi se slažu s činjenicama da često ni roditelji nisu svjesni opasnosti konzumacije alkohola u ranoj dobi, da bi se trebalo ograničiti reklamne kampanje pivske industrije te da se ugostitelji i trgovci ni najmanje ne ustručavaju prodavati i usluživati maloljetnike alkoholom. Kritičari inicijative nisu se libili ni otvoreno zaključiti da je uvođenje nove zabrane zapravo priznanje da se ne može stati na kraj trgovcima koji zarađuju na maloljetnim konzumentima alkohola pa se problemu pristupa na za profit najmanje bolan način.

Prisutni su se složili samo oko jednog – alkohol je štetan

Marko Doljanin iz PU Splitsko dalmatinske pohvalio se da je policija i prethodnog vikenda sankcionirala pet vlasnika ugostiteljskih objekata zbog usluživanja maloljetnika alkoholom te najavio nastavak takvih akcija. Ipak, kritičari se nisu zadovoljili visinom izrečene kazne od samo 5 tisuća kuna i činjenicom da Zakon o zaštiti osobnih podataka priječi objavljivanje imena prekršitelja.

Čak i ako zabrana maloljetne konzumente samo potjera u mračnije kutke, barem će se smanjiti dojam da svi piju i da je to sasvim prihvatljivo i u redu – smatra psihologinja Mirjana Nazor na koju se nadovezala Ingrid Tripković iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ ukazujući na podatke iz istraživanja koji govore da učenici osmih razreda osnovnih škola smatraju da alkohol konzumira puno više njihovih vršnjaka, nego li je to stvarna brojka.

Sunko: atraktivnija prevencija, Bočina: zabrana je tek jedna od mjera

Svaki vikend alkohol pije 2% osmaša i čak 21% maturanata, 67% srednjoškolaca pije da se zabavi, samo 3% osmaša je odbijeno u pokušaju kupnje alkoholnih pića... negativne statistike treba mijenjati – odakle je najbolje početi? Tomislav Bočina ispred Vijeća za provedbu programa prevenciju kriminaliteta Grada Splita napomenuo je da je prijedlog zabrane konzumacije alkohola na javnim mjestima tek posljednja mjera na popisu mjera koje Vijeće provodi te da su njihove aktivnosti usmjerene i na promociju mogućnosti provođenja slobodnog vremena te organizaciju edukativnih predavanja, rasprava i drugih načina prevencije. Esmeralda Sunko iz Lige za prevenciju ovisnosti upozorila je i da su preventivni programi često mladima nezanimljivi te da bi trebalo poraditi na atraktivnijem načinu osvještavanja mladih o opasnostima alkohola.

Karlovac pretjerao, a Osijek brani svima

U Osijeku se zabrana konzumiranja alkohola na javnim površinama odnosi na sve, ne samo na maloljetnike, a iako je u pola godine primjene procesuirano gotovo 70 maloljetnih Karlovčana, Grad Karlovac će morati ublažiti sankcije i prilagoditi ih zakonskim okvirima - ograničiti samo na novčane kazne, odnosno isključiti odgojne mjere.

Zabrane su već uveli i Makarska, Sinj, Vis... Vrlo je vjerojatno da će isto uskoro izglasati i splitsko Gradsko vijeće, a tada će maloljetnici trebati još jednom dobro promisliti o pivu na zidiću ne žele li roditelje olakšati za nemale novčane iznose.

Prije kamera, trebalo je razgovarati

Rasprava nije mogla proći bez spomena uvođenja video nadzora na platou ispred Doma mladih. Iako se kao preventiva problema s alkoholom često navodi mogućnost kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, intrigiraju izneseni podaci da Grad Split klub mladih u podrumu Doma financira sa 20 tisuća kuna, a da je Gradski kotar Bol, koji u svojim nemalim prostorima ne organizira nikakva(!) događanja za mlade, za postavljanje kamera jednokratno potrošio 30 tisuća kuna.

Prisutne su zasmetala i dvostruka mjerila zbog kojih video nadzor ne pokriva prostor obližnjeg noćnog kluba čiji brojni ekscesi i nezakonite radnje, začudo, ne smetaju ni obližnjim stanarima.

Na kraju je i sam Tomislav Bočina ispred Vijeća za provedbu programa prevenciju kriminaliteta Grada Splita priznao da su prije ovakve mjere trebali i o drugim mogućnostima porazgovarati sa korisnicima prostora Doma mladih.