Želiš li i dalje biti mlad?

12_08_2011
Želiš li i dalje biti mlad?

Poruka kojom se ove godine obilježio Međunarodni dan mladih glasila je - Želiš li biti mlad? - upozoravajući pri tome na položaj u kojem se mladi trenutačno nalaze u Hrvatskoj. Nezaposleno je gotovo 40% mladih, oko 60% studenata u sustavu plaća školarinu...

Poruka kojom se ove godine obilježio Međunarodni dan mladih glasila je - Želiš li biti mlad? - upozoravajući pri tome na položaj u kojem se mladi trenutačno nalaze u Hrvatskoj.

Populacija mladih u Hrvatskoj koju čini oko 900 tisuća građanki i građana jedna je od najugroženijih skupina u svim sferama društvenog i političkog života. U Hrvatskoj je nezaposleno gotovo 40% mladih u dobi od 15 do 24 godine. Od svih zemalja Europske unije, samo Španjolska ima nešto veći postotak. U razdoblju od 2008. do 2010. godine najviše poslova izgubljeno je unutar dobne skupine mladih u dobi 15 do 29 godina (15-19 godina preko 45%, 20-24 godine oko 27% a u dobi od 25-29 oko 11%).

Organizacije mladih obilježile su Dan mladih različitim događanjima

U školskoj godini 2009./2010. oko 60% studenata u sustavu plaća školarinu (u odnosu na, primjerice, 12% ukupne studentske populacije u školskoj godini 1993./1994.) Između 1991. i 2004. godine dramatično se reducirala praksa besplatnog visokog obrazovanja. U tom razdoblju ukupan broj studenata u sustavu povećao se za 82% dok je broj studenata koji sami (su)financiraju svoj studij porastao za 814%. Hrvatska po studentu izdvaja 3.200 eura, Slovenija 6.500 eura, Austrija 10.500 eura, skandinavske zemlje oko 20.000 eura.

Želiš li i dalje biti mlad? - kratki film o mladima u Splitu

- Pozivamo sve političke stranke i sve donositelje odluka da prestanu marginalizirati probleme s kojima se suočavaju mladi u Hrvatskoj. Ne želimo prazna obećanja u ovo predizborno vrijeme. Zahtijevamo korjenite promjene u pristupu rješavanja gorućih pitanja mladih te pravu i snažnu političku volju da se na njih odgovori na adekvatan i održiv način – istaknula je Mreža mladih hrvatske, nacionalna krovna organizacija mladih i za mlade, obilježavajući Međunarodni dan mladih.

Prvi put dodijeljene Nagrade za mlade: Uključi se!

Unatoč brojnim problemima s kojima se danas susreću mladi, kao i sustavnom zanemarivanju od strane relevantnih društvenih dionika, mladi su i dalje najistaknutiji nositelji pozitivnih nastojanja za promjenom. Dokaz tomu su, među ostalim, i pobjednici natječaja Nagrade za mlade: Uključi se! - Ana Milovan i udruga Mala filozofija kojima su u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana mladih uručene nagrade za osobit doprinos ostvarivanju pozitivnih društvenih promjena i izniman angažman u području djelovanja mladih.

Info zona uz zabavu prikazala film i predstavila fanzin

Večer uoči ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih, Info zona je na Matejuški organizirala prigodna događanja obilježavajući kraj Međunarodne godine mladih. Prikazan je kratki film u produkciji Info zone u kojem mladi pričaju o svom položaju u Splitu te je predstavljen nulti broj fanzina Zona s tekstovima o mladima uz kojeg se dijelila i prva iz kolekcije informativnih mapa grada koje će poslužiti prvenstveno mladima koji u Splitu nisu turisti. Zabavu su hranom začinili kuhari Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija, vatrom ekipa Kulturne alternative mladh HRAM, a glazbom i videom dj Benga.

Pogledajte album u galeriji!

napisao: Pile