Od spektakla samo Guetta

01_08_2011
Od spektakla samo Guetta

Organizatori su najavljivali neviđeno audio i vizualno iskustvo, no onda sigurno ne znaju da su ga Splićani vidjeli još prošle godine te da u ovoj provinciji itekako dobro znamo kako izgledaju spektakularni stage, rasvjeta i zvuk. Francuz je odradio više nego solidan posao...

Gledam u nedjelju navečer Dnevnik Nove TV i ne mogu doći sebi. Pogledao sam video ponovno online, i ne, nisam čuo krivo, novinarka je izrekla upravo ovo: ...David Guetta je u Splitu priredio mega spektakl koji je postavio nove standarde u elektronskoj glazbi... Ozbiljan medij koji se hvali objektivnošću ne bi sebi smio dozvoliti ovakvu glupost u glavnoj informativnoj emisiji pa čak ni ako su bili glavni medijski promotori ovog, kako su oni to voljeli reći u najavama, najvećeg ovoljetnog partija na Mediteranu.

No kako im i zamjeriti kada izvještaje s ovakvih događaja rade novinari koji DJ set opisuju kao koncert, a dobar dio posjetitelja ovog partya pita se  - kad će Geta počet pivat. O kulturi istih dovoljno govore i zvižduci koje su upućivali DJima koji su ih trebali zagrijavati uoči zvijezde večeri.

Gostovanje trenutno najpopularnijeg DJ bila je prava stvar za Split

Gostovanje trenutno najpopularnijeg DJ na svijetu bila je, naravno, prava stvar za Split u srcu turističke sezone i zaista nema mjesta za kritike onih koji Francuza i njegovu glazbu smatraju komercijalnim smećem. Od DJa koji je proizvod MTVa, i koji ima gomilu hitova u posljednje 2-3 godine, ni ne očekuje se da bude po guštu istinskim poznavateljima plesne glazbe, nego upravo širokim masama.

Slušao sam Guettu prošle godine na EXITu u Novom Sadu i za razliku od polu debakla u njihovoj Dance Areni, na Žnjanu je Francuz odradio više nego solidan posao. Iako mu je set od manje od tri sata bio po mnogima prekratak, sam Guetta po meni je bio jedina svijetla točka ove splitske priče. Glazbenik je puštao i više nego dobru kombinaciju komercijale pa sve do prave acid house euforije.

Organizatori su najavljivali neviđeno audio i vizualno iskustvo, no...

Organizatori su najavljivali neviđeno audio i vizualno iskustvo, no onda sigurno ne znaju da su ga Splićani vidjeli još prošle godine na Enter festivalu, ili još više na Coxu u sklopu Discoteque Rive, te da u ovoj provinciji itekako dobro znamo kako izgledaju spektakularni stage, rasvjeta i zvuk. Ovog puta za (pre)visoku cijenu od 270 do 440 kuna dobili smo gotovo pa ništa.

Možda mi je promaknula, no ja nisam vidio pozornicu od 500 metara kvadratnih na dva kata. Osim dva ne pretjerano velika zida s animacijama, ništa ni od jedinstvenog light showa, LED ekrana i laser showa... Roboti na štulama koji ispuštaju dim i vatru zanimljivi su bili valjda jedino onima koji su po prvi put dobili dozvolu za izlazak nakon ponoći. Produkcija - gotovo pa nula.

Na Žnjanu je Francuz odradio više nego solidan posao

Lako za nas, kako se tek osjećaju oni koji su VIP stolove platili 1000 eura, a bili su na metar uzvišenoj konstrukciji ograđenoj tek željeznim građevinskim ogradama, tik uz one s najjeftinijim ulaznicama. Ili oni s fan pit ulaznicama koji su ako su željeli do wc-a ili šanka (voda 20, pivo 25 kuna) morali hodati sve do dna ograđenog prostora uz more. Njihova sreća je što na Žnjanu sigurno nije bilo više od 15 tisuća ljudi, pa se i hodati među gomilom moglo poprilično brzo.

Osim odlično odrađenog PR-a, što se mene tiče, ovo je bio totalni Take the money and run event, jer realna cijena viđenog je - 100 kuna. Zato Enter (od 04. do 06.08.) i Discoteque Riva (12.08.), nemojte nas razočarati, od vas očekujemo barem jednako uzbudljivu plesnu feštu kao prošlog ljeta.

Ako već niste, pogledajte album u foto galeriji!


napisao: Cole
foto: Maja Prgomet