Članstvo kao preporuka poslodavcu

01_08_2011  |  Autor: KMaja  |  Foto: Maja Prgomet
Članstvo kao preporuka poslodavcu

Sve je počelo sa Školom programiranja, na koju se može prijaviti tko god hoće i koja je besplatna. DUMP u svom radu do sada ima više iskustva od mnogih višestruko starijih udruženja, što uopće ne iznenađuje, popričate li sa nekim od članova udruge...

Prije četiri godine na FESBu su se, na poticaj tadašnjeg prodekana za znanost, Dr. sc. Ivice Puljka, pod vodstvom Ivana Šaškora i Ivana Mačeka koji su svoje iskustvo do tada već izbrusili na svjetskim natjecanjima, počele održavati besplatne radionice programiranja za učenike 3. gimnazije i studente FESB-a. U veljači prošle godine ekipa je i službeno registrirala udrugu DUMP (DUMP Udruga mladih programera) koja u svom radu do sada ima više iskustva od mnogih višestruko starijih udruženja, što uopće ne iznenađuje, popričate li sa nekim od članova udruge.

Entuzijazam, volju i optimizam kojim zrače četvorica mladih programera koji su nam predstavili povijest i rad DUMPa nemoguće je prenijeti na papir; radi se o momcima koji se maksimalno profesionalno posvećuju poslu kojim se bave, a istovremeno imaju ogromnu želju prenijeti znanje drugima te doprinijeti zajednici na najbolji mogući način. Ovu izrazito pozitivnu priču započetu početkom 2008. godine donijeli su nam: Marko Matijević, predsjednik udruge i jedini diplomirani inženjer među četvoricom, zaposlen u Računalnom centru na FESBu, Davor Pavičević, jedini neFESBovac, budući nastavnik matematike i informatike na PMFu, te studenti na smjeru Računarstvo, Antonio Pavlinović i Frane Roje.


Visoki standardi i praktično znanje


Koji je motiv osnivanja udruge i koji su vaši ciljevi?

Osnovni cilj je zadržati mlade u Splitu – mnoge naši kolege odlaze iz rodnog grada jer se ne mogu profesionalno realizirati u sadašnjem okruženju. Želimo utjecati na okruženje, učiniti ga privlačnim mladima koji će ostati ovdje, otvoriti firme i svojim radom doprinositi stvaranju bolje zajednice. To planiramo postići u prvom redu edukacijom, koja je temelj našeg djelovanja, čiji će rezultati postati vidljivi kroz natjecanja, natječaje i kvalitetne projekte koji će se moći implementirati u praksi. U principu, ideja je da mi djelujemo kao inkubator, iz kojega će korisnici izaći bogatiji za neko znanje zahvaljujući kojem će oplemeniti okolinu.

Želja nam je također poboljšati kvalitetu studiranja na studijima koji su povezani sa računalima, pošto na tome planu znanost i tehnologija idu strahovito brzo naprijed. U DUMPu smo postavili visoke standarde po uzoru na svjetske, koje moraju zadovoljiti svi projekti kojih se uhvatimo te svi oni koji rade s nama mogu usvojiti dosta praktičnog znanja. Imamo jako dobru komunikaciju sa profesorima na FESBu te vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima postići da studenti iz te ustanove izađu sa još više znanja i da što lakše pronađu posao u praksi.

Koja znanja i vještine DUMPovci prenose na polaznike svojih radionica?

Sve je počelo sa Školom programiranja, na koju se može prijaviti tko god hoće i koja je besplatna, gdje se pokazalo da postoji interes javnosti za takvim pristupom edukaciji, a broj polaznika iz godine u godinu raste te smo počeli organizirati i druge cikluse. Dakle, osim samih osnova, postoje i kursovi za naprednije korisnike gdje se uči složenija materija, koji su također besplatni. Ove smo godine održali radionice za C#, potaknuti željama korisnika koji su prošli naše druge radionice, te Ruby, koja je nastala kao rezultat suradnje sa Brunom Batarelom iz tvrtke Where, koju je nedavno kupio eBay. Možete vrlo jednostavno procijeniti što se sve može naučiti pošto smo ta posljednja dva ciklusa snimili i postavili na Vimeo.


Spremni za usvajanje i prenošenja znanja

Osim obrazovnim ciklusima, čime se još bavite?

Posljednje dvije godine organiziramo Županijsko i Državno natjecanje u informatici, InfoKup, za koje smo napravili i novu web stranicu www.infokup.hr te unaprijedili i olakšali prijave te evaluaciju testova. Također sudjelujemo na Imagine Cup natjecanjima, u kategoriji Software Design, koje organizira Microsoft, gdje naši članovi redovito zauzimaju visoka mjesta. Prošle je godine, kada su pobijedili na državnom natjecanju, predsjednik Josipović ugostio članove našeg tima, čiji je projekt Think green završio među 12 najboljih na svijetu, u konkurenciji od 68 timova.

Imate li neke planove za skoru budućnost?

Trenutno smo fokusirani na uređivanje prostora na FESBu kojeg smo dobili na korištenje te na projekt DUMP Internship. Naime, cilj nam je da se djelovanje udruge širi i da steknemo nove članove, no ne pod svaku cijenu; svaki član mora zadovoljiti visoke standarde. Na koncu, članstvo u DUMPu bi, prema našoj zamisli, trebalo poslužiti kao preporuka poslodavcu da se radi o kvalitetnoj osobi koja je dobro upućena u posao za koji se natječe. Preko DUMP Intership projekta se nadamo okupiti veliki broj mladih kvalitetnih ljudi, spremnih za usvajanje novih znanja i, što je jednako važno, prenošenje toga znanja drugima. Primili smo veliki broj prijava te vjerujemo da će projekt biti uspješan.

Od sljedeće školske godine također planiramo bližu suradnju sa učenicima – natjecateljima iz informatike u području razvoja softvera i njihovim mentorima; plan je da nastavnici prenose teorijski dio materije, dok bi se DUMPovci fokusirali na praksu. Mladima je, kako se pokazalo i na radionicama, lakše raditi sa ljudima koji su im generacijski bliži, lakše se opuste i brže usvajaju.

Ove smo godine razvili dobru suradnju i sa Studenskim zborom Sveučilišta u Splitu, prema čijoj ideji sada radimo na sustavu informiranja studenata putem plazma ekrana smještenih po menzama.