Vrati se Waltere!

02_07_2011
Vrati se Waltere!

Od samoga su nas početka Dubioza Kolektiv stručno nabrijali i natjerali da se odlijepimo od poda. Ruke su poslušno letjele u zrak na zahtjev, pjevalo se zborski, a prave erupcije oduševljenja publika je ispalila na hitovima Walter, Vlast i policija te Recesija.

Koja je poveznica između revolucije i marihuane vjerojatno nije jasno nikome tko je došao, direktno ili posredno, u doticaj sa dotičnim psihotikom, a tim se pitanjem sigurno nije pozabavio ni troznamenkasti broj ljudi koji je u petak pred klubom O'Hara skakutao u ritmu izvikujući parole protiv vlasti ispresijecane sevdalinkama o travi dok su pred njima prašili bosanski Dubioza Kolektiv.

Parole protiv vlasti ispresijecane sevdalinkama o travi

Bend je to koji svoje istomišljenike u Splitu definitivno ima, te je posve jasno da su svojom glazbom – provjerenim spojem ska, reggae, rock, sa funk metal momentima – u kombinaciji sa socijalno osviještenim stihovima, pogodili frekvenciju okupljenih na platou.

Od samoga su nas početka stručno nabrijali i natjerali da se odlijepimo od poda. Ruke su poslušno letjele u zrak na zahtjev, pjevalo se zborski, a prave erupcije oduševljenja publika je ispalila na hitovima Walter, Vlast i policija te Recesija. Stihovi na engleskom sa ranijih albuma su se manje energično pjevali, ali se zato zdušno skakalo.

Prave erupcije oduševljenja ispalili su hitovi Dubioze

Bend se definitivno potrudio – od scenskog nastupa, video zida na kojem su se izmjenjivale slike sa uživo snimanim oduševljenim licima iz prvih redova, do stilski ujednačene odjeće, ostavili su dojam sigurne, usvirane skupine koja zna kako zabaviti publiku. Možda bi se mogla očekivati pokoja baza među pjesmama, neka duža komunikacija s publikom, no naprosto nisu ostavljali vremena za predah ni sebi ni publici, gonjeni možda i činjenicom da je kroz dobar dio nastupa paduckala kišica donoseći potrebno osvježenje, ali i prijeteći elektronici.

Kroz dobar dio nastupa paduckala je kišica

Nakon nekih sat vremena svirke netko je sa pozornice uzviknuo Dosta zajebancije!, što je označilo pokušaj šutke u publici i guranje u prve redove, sa pjesmom Kokuz, a ništa lošije nije prošao ni Blam kojega su posjetitelji splitskih klubova kroz ovu zimu doktorirali. Nakon pjesme Balkan Funk nakratko su se oprostili od publike, da bi iz zvučnika odjeknule nimalo suptilne upute kako ih dozvati na bis. I uistinu – nakon par we want more urlika, momci su se vratili spremni da zaključe večer u stilu. Domaćica je primljena sa oduševljenjem, kao i ostatak bisa, no nakon toga ih se ipak više nije dalo zazvati natrag, pa su okupljeni morali pronaći novi izvor zabave, što, ako uzmemo u obzir u kojem se godišnjem dobu nalazimo, i nije bio toliko težak zadatak. Nema kafića do zidića računica je koju Splićanima neće pomutiti ni orkanska bura, tako da vjerojatno većini sada ni ne pada odveć teško nedostatak kvalitetnih svirki u turističkom gradu u srcu sezone.

Pogledajte album u foto galeriji!


napisala: KMaja
foto: Palma Poljaković