xSTatic: sve na jednom mistu

24_06_2011
xSTatic: sve na jednom mistu

Manje od mjesec dana prije trećeg po redu xSTatica pravi je trenutak za popričati i o drugim projektima udruge Festive, ali i o festivalima, prošlim i budućim - ovogodišnjem <strong>novom</strong> terminu i novom programu na novoj lokaciji.

Manje od mjesec dana prije trećeg po redu xSTatica pravi je trenutak za popričati i o drugim projektima udruge Festive, ali i o festivalima, prošlim i budućim - ovogodišnjem novom terminu i novom programu na novoj lokaciji. Pričljivi sugovornik bio je  Pero Rančić, predsjednik udruge.

Prva dva xSTatic festivala – dojmovi, plusevi, minusi?


Prva su se dva festivala održala usred kvartova u kojima urbanih događanja kronično nedostaje pa nije bilo neobično vidjeti roditelje sa djecom koji su se spustili ispred kuće pogledati što se događa. Mislim da smo na taj način uspjeli približiti jednu urbanu supkulturu ljudima koji nemaju često prilike doći u kontakt s njom i to je, prema mom mišljenju, veliki plus. Dvjema školama smo ostavili uređenu fasadu, bez poruka mržnje i sličnih škrabotina koje je uobičajeno vidjeti našvrljane na školskim zidovima, a prve je godine, na našu inicijativu, Grad uredio i igralište pred školom Plokite.


Prva dva festivala su pratile sve generacije (foto:M.Prgomet)
Naravno, xSTaticu prethodi dugo razdoblje planiranja, žicanja, živciranja, i svega onoga što ide uz organiziranje tako velikog festivala, ali ne žalimo se, drago nam je da sugrađanima možemo barem na par dana omogućiti uvid u jedan svijet koji nemaju često priliku doživjeti. Najveće priznanje koje možemo dobiti, koje sve minuse baca u drugi plan, je pozitivna reakcija građana Splita i lijepa sjećanja koja sa sobom odnose sudionici Festivala. U prilog tome govori pismo potpore objavljeno u Slobodnoj Dalmaciji nakon prošlogodišnjeg Festivala, koje je potpisalo šest splitskih obitelji te pozitivni komentari svjetskih graffiti majstora koje ne treba nagovarati da se vrate i dogodine.

Osim organiziranja xSTatica, udruga je kroz dvije godine postojanja sudjelovala u još nekim projektima – u Splitu i u Zagrebu. Možeš li nam reći nešto više o tome?


Otvoreni smo za sve projekte koji podižu kvalitetu urbanog života i počašćeni smo kada nam se netko obrati za suradnju. Sredinom prošle godine smo u Zagrebu, pred Muzejom suvremene umjetnosti, u suradnji sa španjolskim Veleposlanstvom, koje nam je, uz Županiju Splitsko – dalmatinsku te američko i nizozemsko Veleposlanstvo, jedan od najjačih sponzora, a pod pokroviteljstvom EU Delegacije, organizirali EUrban Festival, na kojem je oslikano 30 metara ploča te su održana natjecanja u skateu, break daneceu i bmx-u.

Festive u meštARTikulaciji prostora (foto:N.Smernić)

Početkom ove godine uključili smo se u obilježavanje Noći muzeja sa meštARTikulacijom prostora, gdje su street artisti iz Splita, Rijeke i Zagreba na bastionu Cornaro na pločama od forexa sprejevima pred gledateljima izrađivali svoje interpretacije Meštrovićevih radova te je skela uz Zlatna vrata oslikana motivima cara Dioklecijana i Meštrovićevog Grgura. Sredinom petog mjeseca pridružili smo se udruzi Most u projektu Nasilje nije cool, koji je umjetničkim, sportskim i glazbenim programom na više lokacija prenosio snažnu poruku iz naziva, a naš je zadatak bio u duhu te poruke oslikati zid u Vukovarskoj ulici.

Pokrenuli smo i radio emisiju xSTatic.fm koja je na programu utorkom od 22 do ponoći na Radiju KL.

Zašto je datum održavanja Festivala promijenjen?

Prethodnih smo godina imali problema sa dovođenjem sudionika iz Hrvatske jer svi još imaju školu, faks, posao – a godišnji čuvaju za ljeto te odu ranije, u nedjelju ujutro umjesto u ponedjeljak, pa smo se ove godine odlučili prilagoditi njihovim obavezama. Doduše, sudionici graffiti dijela programa biti će izloženi nešto jačem suncu nego prethodnih godina, no vjerujem da će sve proći u redu.


Nakon dviju škola, skela se prebacuje na zidove kluba (foto:M.Prgomet)
Oslikavali ste škole, a ove godine skelu prebacujete na zidove kluba Spaladium Underground. Zašto?

Kada se klub otvarao bilo je govora da će street artisti oslikati zidove kluba, tako da je suradnja bila logičan korak. Klub ćemo koristiti i kao koncertni prostor, a na prostoru parkirališta se mogu postaviti rampe i održavati natjecanja, tako da program neće biti prostorno rascjepkan.

Koja imena i kakav program možemo očekivati ove godine, s obzirom na skromnija sredstva?

Još smo u fazi pregovora, program nije još finaliziran, pa ne bi želio govoriti ništa dok nije 100% sigurno. Sigurno je samo da ove godine raspolažemo sa znatno manje novaca, te ne možemo isfinancirati dolazak toliko svjetskih imena kao do sada, što ne znači da velikih imena neće biti, ali o tom po tom.

Ovogodišnji festival održava se, dakle, od 15. do 17. srpnja, a dok program ne bude 100% siguran klikajte na novi web i lajkajte Facebook stranicu ;)
razgovarala: KMaja