NajProfesori održali predavanja

17_05_2011
NajProfesori održali predavanja

Prošloga je vikenda u kinoteci Zlatna vrata održana konferencija <em>Sveučilište gradu Splitu!</em> na kojoj su studenti i obični građani imali priliku upoznati prve splitske NajProfesore. A svi vi koji ste <strong>propustili </strong>priliku, imat ćete priliku nadoknaditi nastavu...

Prošloga je vikenda u kinoteci Zlatna vrata održana konferencija Sveučilište gradu Splitu! na kojoj su studenti i obični građani imali priliku upoznati prve splitske NajProfesore. Riječ je o 13 nastavnika koji su pobijedili na izboru za NajProfesore u organizaciji udruge Sveučilište u sjeni.

Konferenciju su vodili sjenoviti Sagita Mirjam Sunara, Tomislav Čizmić Marović i Frane Dumandžić. Publika je svaki dan mogla čuti predstavljanje 6 NajProfesora. Iako nije bilo zadane teme, svaki je predavač imao 15 minuta da odgovori na pitanje što ga motivira. Na kraju svakog dana, predavači su odgovarali na pitanja iz publike. Druženje s NajProfesorima u nedjelju je nastavljeno u hostelu Goli i Bosi.

Svaki je NajProfesor  odgovorao na pitanje što ga motivira

Predavanja su pokrila širok spektar tema i pružila uvid u ono čime se bave istaknuti splitski sveučilišni nastavnici. Led je probila Ita Praničević Borovac s Umjetničke akademije; govorila je o velikim umjetničkim dosezima. Fizičar Ante Bilušić s PMF-a podijelio je s publikom svoju fascinaciju jednom od četiri sile u prirodi i prisutnima objasnio kako radi magnet. Simpatični Brian Daniel Willems s Filozofskog fakulteta dobrano se namučio ne bi li na hrvatskom objasnio kojim se pripovjedačkim tehnikama služi na svojim predavanjima. Daša Dragnić s Ekonomije govorila je o samoostvarenju i marketingu, dok je Maja Pavela Vrančić, pobjednica Studija mora, inače nominirana na četiri fakulteta, održala poučno predavanje o metabolizmu. Subotnji je ciklus predavanja zaključio NajProfesor Pravnog fakulteta Arsen Bačić, koji je publiku uvjerio da ustavno pravo nije samo skup paragrafa, već instrument kojim se ograničava samovolja vlasti.

U nedjelju se prvi na pozornicu popeo NajProfesor Kineziologije, Damir Sekulić. Govorio je o važnosti neformalnih oblika obrazovanja, poput sporta, filma i glazbe. Irena Drmić Hofman s Medicine objasnila je što su to pametni lijekovi, dok je Josip Gugić s Mediteranske poljoprivrede svojih 15 minuta posvetio maslinarstvu. Tatjana Stanivuk s Pomorskog fakulteta objasnila je zašto važna matematika, dok je Dujmo Žižić s Građevinsko-arhitektonskog fakulteta govorio o urbanističkom razvoju Splita. Posljednji je na redu bio Ivica Puljak, NajProfesor FESB-a, koji je prisutne oduševio pričom o postanku Svemira i istraživanjima koja se obavljaju u institutu CERN u Švicarskoj.

Svii koji su propustili predavanja, imat će priliku nadoknaditi nastavu ;)

Oni koji su u subotu i/ili nedjelju bili u Zlatnim vratima kažu da je bio pravi užitak slušati nastavnike koji dolaze iz različitih profesija; naučili su puno toga novog i doznali što je to što ove ljude motivira u struci i nastavničkom pozivu. Ipak, nadamo se da će posjetitelja dogodine biti puno više. Kako su napisali u Slobodnoj - riječ je o ljudima koji zaista imaju što pametno reći pa bi bila prava šteta propustiti ovu priliku.

A svi vi koji ste propustili priliku, imat ćete priliku nadoknaditi nastavu na webu udruge Sveučilište u sjeni; za tjedan ili dva tu će biti objavljeni video zapisi svih predavanja. Album s fotografijama konferencije Sveučilište Gradu Splitu! pogledajte na FB stranici NajProfesori Split.

napisao/foto: Ivan